Sucul de cireșe amare, efecte antiinflamatorii și anti-insomnii. Care sunt contraindicațiile acestuia

sucul de cirese amare. FOTO: Freepik @olegdoroshenko
Cireșele amare au o multitudine de beneficii pentru sănătate. Sucul are efecte antiinflamatorii, dar și câteva contraindicații.

Cireșele amare, cu aportul lor nutritiv, au o multitudine de efecte benefice pentru sănătate, fiind recomandate atât pentru combaterea unor boli, cât și în recuperarea musculară după antrenament a sportivilor și nu numai.

Deși nutriționiștii recomandă consumul de sucuri de fructe cu moderație, sucul de cireșe amare este pus la loc de cinste datorită efectului antiinflamator pe care îl are.

Este cunoscut faptul că inflamația cronică este legată de bolile de inimă, diabet, cancer și artrită, precum și de boala Crohn sau colita ulcerativă.

Ce conține o ceașcă de suc de cireșe amare

Principale substanțe nutritive dintr-o ceașcă de suc de cireșe amare:

- Calorii: 159

- Proteine: 0,8 grame

- Grăsimi: 1,5 grame

- Carbohidrați: 36,9 grame

- Fibre: 0 grame

- Zahăr: 32,8 grame

Sucul de cireșe amare este o sursă bună de:

- Magneziu

- Calciu

- Fosfor

- Fier

- Zinc

Sucul de cireșe amare este o excelentă sursă de potasiu. Studiile au arătat că potasiul poate să regleze tensiunea arterială, reducând astfel riscul de accident vascular cerebral.

Beneficiile sucului de cireșe amare

Sucul de cireșe amare este o sursă bogată de vitamine și minerale. Cu toate acestea, există și o serie de complicații pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale.

Cercetările au descoperit o serie de beneficii potențiale pentru sănătate ale consumului de suc de cireșe amare:

Efecte antiinflamatorii. Sucul de cireșe amare conține antociani, care sunt compuși antiinflamatori care pot ajuta la combaterea unor boli cronice.

Într-un studiu randomizat, controlat cu placebo, sucul de cireșe amare a redus semnificativ biomarkerii de inflamație care sunt comuni în bolile cronice.

Aceste proprietăți antiinflamatorii pot oferi o ușurare necesară pentru persoanele cu artrită. Studiile arată că cireșele amare pot ajuta la reducerea durerii și a rigidității asociate cu artrita și alte tulburări de durere articulară.

Recuperarea și performanța exercițiilor fizice. Mai multe studii au arătat că sucul de cireșe amare ajută în mod semnificativ la recuperarea după efort și la durerile musculare după efort. 

Pe lângă faptul că ajută la recuperare, sucul de cireșe amare poate îmbunătăți, de asemenea, performanța sportivă.

Cercetările arată că acesta poate îmbunătăți performanța exercițiilor de anduranță datorită indicelui glicemic scăzut (determină o creștere mică și lentă a nivelului de zahăr din sânge), capacității antiinflamatorii și antioxidante (combaterea bolilor), precum și a efectelor de îmbunătățire a fluxului sanguin.

Îmbunătățește calitatea somnului - Dacă vă confruntați cu insomnia, sucul de cireșe amare vă poate ajuta să vă odihniți mai bine.  Acest lucru este posibil deoarece sucul de cireșe amare crește biodisponibilitatea triptofanului, dar și producția de melatonină din corpul dumneavoastră.

Proprietăți antioxidante - Sucul de cireșe amare poate ajuta la îmbunătățirea stresului oxidativ asupra organismului din cauza îmbătrânirii. Studiile efectuate la adulții în vârstă arată că sucul de cireșe amare îmbunătățește apărarea antioxidantă și reduce daunele oxidative, notează WebMD.

Care este doza recomandată de suc de cireșe amare și cum se consumă

Pentru a beneficia la maximum de efectele sucului de cireșe amare este recomandat ca acesta să fie consumat la o oră după încheierea efortului fizic, ca parte din recuperarea fizică, iar cantitatea este de 250 ml de suc, de cel mult două ori pe zi.

Sucul poate fi obținut din fructele proaspete sau chiar și din cele congelate, acestea păstrându-și cantitatea de nutrienți.  

Riscurile consumului de suc de cireșe amare

Deoarece sucul de cireșe amare are ingrediente puternice, este nevoie de o atenție sporită înainte de a-l consuma. Care sunt riscurile potențiale în cazul în care doriți să consumați suc de cireșe amare

Conținutul de zahăr. Sucul de cireșe amare are un conținut de 32 g la suta de ml, însă în cazul sucurilor din comerț cantitata de zahăr poate să fie mai mare, motiv pentru care, în dacă sunteți diabetic trebuie să țineți cont de acest aspect.

Interacțiunea cu medicamentele. Sucul de cireșe amare poate interacționa cu alte medicamente, cum ar fi cele pentru reglarea tensiunii arteriale ori pentru scăderea colesterolului.

Vezi și: Cireșele și beneficiile surprinzătoare pentru sportivi. Hâncu: Ajută la recuperare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel