Substanță neurotoxică găsită în apartamente, 200 de locuințe evacuate, sute de oameni la spital la Timișoara

Inspectorii ISU Timiș au găsit urme de o substanță neurotoxică în cazul de toxiinfecții de la Timișoara, unde doi copii și mama unui dintre ei au decedat. 200 de apartamente au fost evacuate și sute de oameni duși preventiv la spital. Firma de deratizare a folosit 5 substanțe. 

Inspectorii ISU Timiș au anunțat că au găsit urme de o substanță neurotoxică folosită la dezinfecție/deratizare în blocul din Timișoara unde doi copii și mama unui dintre ei au decedat după ce au făcut toxiinfecție. Este vorba de un nivel slab pentru etajul 4 și pe casa scării, dar și de un nivel mediu pentru etajul 3, în anumite apartamente. 

„Am fost sesizați abia astăzi la prânz. (...) A fost suspiciune de cauză toxică, fapt pentru care, operativ, la adresa respectivă am trimis un echipaj de primă cercetare CRBNe, chimic, biologic, radiologic și nuclear. Aș vrea să menționez că noi efectuăm această primă cercetare CRBNe cantitativ, aflăm clasa de substanțe. La locul intervenției, la locul solicitării, a fost evacuat întreg imobilul de la adresa str Miorița nr 8, e vorba de un imobil cu parter și patru etaje, în total 200 de apartamente. S-au evacuat persoanele de la etajele 4,3 și ulterior celelalte etaje. În urma efectuării primei cercetări chimice de către ofițerul specialist, împreună cu echipajul CRBNe, s-a constatat faptul că pe casa scării, între etajul 3 și 4, s-a constatat prezența slabă a unei substanțe neurotoxice. Fapt pentru care s-a decis, și în celelalte trei apartamente, respectiv apartamentele de la etajul 4 în care au fost înregistrate și decesele ulterior, apartamentele 193, 195 și 200, acolo s-au constatat niveluri slabe de substanță neurotoxică, iar la etajul 3, apartamentul 159, un nivel mediu al substanței neurotoxice” a explicat reprezentantul ISU Timiș.

Ce substanțe au fost folosite la dezinsecție/deratizare

Mai mult, aceeași firmă a făcut vineri deratizare/dezinsecție și în alte două locații, unde a folosit aceleași substanțe ca și în blocul unde au murit trei oameni. 

„În prezent, echipajul de primă cercetare CRBNe execută activități la alte două locații identificate, deorece în cursul zilei de vineri s-a efectuat o deratizare – dezinsecție de către o firmă, iar în procesul verbal întocmit de aceasta cu ocazia desfășurate s-a constatat faptul că s-au folosit următoarele substanțe: deadynă 100 de grame, cipermetrină concentrație 6,85%, tetrametrină concentrație 1,25%, coformulatie 100 de grame și Raticid Rodex pastă”,  

Sute de oameni care locuiesc în blocul cu 200 de apartamente au fost evacuați și transportați la spital, urmând apoi să fie cazați în locuințe sociale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel