STUDIU: Cel puțin 1 din 10 pacienți s-a infectat în spital în primul val al pandemiei COVID-19

Pacienți COVID-19 la ATI. Foto ilustrativă: Spitalul Militar Central
Mai mult de unul din zece pacienți cu COVID-19 din 314 unități medicale din Marea Britanie a luat infecția în spital în timpul primului val de pandemie, spun cercetătorii care efectuează cel mai mare studiu din lume privind varianta severă de COVID-19.

Cercetătorii au examinat înregistrările pacienților cu COVID-19 din spitalele din Marea Britanie înscrise în studiul din cadrul Caracterizării Protocolului Clinic din UK (CCP-UK) a Consorțiului internațional pentru caracterizarea infecțiilor respiratorii acute și emergente (ISARIC), care s-au îmbolnăvit înainte de 1 august 2020.

Analiza infecțiilor dobândite în spitale (HAI) a fost condusă de dr. Jonathan Read de la Universitatea Lancaster împreună cu colegi din alte universități din Marea Britanie, inclusiv universitățile din Liverpool, Edinburgh, Birmingham și Imperial College din Londra, și a fost publicată în jurnalul The Lancet (link direct studiu)

Cercetătorii estimează că „între 5.699 și 11.862 de pacienți internați în primul val au fost infectați în timpul șederii lor în spital. Din păcate, aceasta este probabil o subestimare, deoarece nu am inclus pacienții care ar fi putut fi infectați, dar externați înainte ar putea fi diagnosticați”.

„Controlul virușilor precum SARS-CoV-2 (coronavirusul care provoacă COVID-19) a fost dificil în trecut, astfel încât situația ar fi putut fi mult mai gravă. Cu toate acestea, controlul infecțiilor ar trebui rămân o prioritate în spitale și instituții de îngrijire”, a arătat Dr. Jonathan Read, autor principal al studiului, de la Universitatea Lancaster.

La rândul său, dr. Chris Green, de la Universitatea din Birmingham, a declarat că „este posibil să existe o serie de motive pentru care mulți pacienți au fost infectați în aceste zone de îngrijire. Acestea includ un număr mare de pacienți internați în spitale cu facilități limitate pentru izolarea cazurilor, acces limitat la teste de diagnostic rapide și fiabile în primele etape ale focarului, provocările legate de accesul și cea mai bună utilizare a PPE, înțelegerea noastră asupra momentului în care pacienții sunt cei mai infecțioși, o anumită clasificare greșită a cazurilor din cauza prezentării cu simptome atipice și un sub - aprecierea rolului transmisiei aeriene”.

Au existat diferențe semnificative în numărul de pacienți infectați în spital, în funcție de tipul de îngrijire acordată. Spitalele care oferă îngrijiri acute și generale au avut proporții mai mici de infecții dobândite în spitale (9,7%) decât spitalele rezidențiale de îngrijire comunitară (61,9%) și spitalele de sănătate mintală (67,5%), ceea ce reflectă focarele observate în casele de îngrijire.

„Motivele variației dintre setările care oferă același tip de îngrijire necesită investigații urgente pentru a identifica și promova cele mai bune practici de control a infecției. Cercetări suplimentare au fost acum comandate pentru a afla ce s-a făcut bine și ce lecții trebuie învățate pentru a îmbunătăți siguranța pacientului”, a arătat Profesorul Calum Semple, de la Universitatea din Liverpool.

„Motivele care stau la baza acestor rate ridicate de transmitere a infecției cu coronavirus în spitale la vârful primului val trebuie investigate, astfel încât să putem îmbunătăți siguranța și rezultatele pentru pacienții noștri. Ratele sunt considerabil mai mici peste un an, iar oamenii nu ar trebui să fie descurajați să meargă la spital dacă nu se simt bine ”, a conchis Dr. Anne Marie Docherty, de la Universitatea din Edinburgh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel