Stresul în timpul sărbătorilor, cum să îl gestionezi. Ce metode de combatere să urmezi

Stresul - Foto: Freepick @stockking
Stresul în timpul sărbătorilor apare inevitabil atunci când avem prea multe lucruri de făcut.

Stresul în perioada sărbătorilor poate strica armonia. De la mall-uri aglomerate la activitatea de la serviciu sau la cea de acasă, toate constituie un factor de stres.

Păstrați aceste indicii utile în minte pentru manipularea factorii de stres de vacanță. Deși sărbătorile viitoare au factorii lor de stres, ele pot fi, de asemenea, o sursă de bucurie și reflecție. Iată cum să-ți recapeți concentrarea, astfel încât să te poți bucura de tine în timpul acestei cele mai festive anotimpuri și în noul an.

Anticipează stresul

Gata sau nu, stresul este probabil să apară la un moment dat în timpul sezonului. Dar știind când un val este pe cale să lovească te poate pregăti pentru ce este mai rău.

"Sărbătorile în mod natural înseamnă emoții și a pus împreună familii care au modele de comportament care se repetă an după an, uneori, un fel de dans rău", spune Dr. Cynthia Ackrill, președinte al Stresului la locul de muncă Stress Board la Institutul American de Stres în Fort Worth, TX, potrivit Healthline.

Identificați-vă proprii factori care vă declanșează stresul. Nu vei simți că te ocupi singur de sărbători și toată lumea se va înțelege mai bine.

Trăiește clipa

În ciuda nebuniei, există încă o mulțime de de clipe de care să vă bucurați în perioada sărbătorilor. 

Strategiile de mindfulness sunt esențiale, spune dr. Gail Saltz, psihiatru, psihanalist și comentator. Ea recomandă să luați timp în fiecare zi pentru a enumera ceea ce sunteți recunoscători în prezent.

"Stai și observă ceea ce vezi, miroși, simți și auzi despre vacanță și despre ceea ce apreciezi", spune ea.

Păcălește-ți viciile

Dacă ești tentat să apelezi la vicii precum fumatul și băutul, ține cont de faptul că aceste obiceiuri te pot face să te simți mai rău pe termen lung. Și dacă alegeți să aveți câteva băuturi la petreceri, stabiliți în prealabil limite rezonabile.

Există putere în cifre, așa că ajungeți la tovarăși de încredere pe care vă puteți baza atunci când vremurile devin dificile. 

Iar dacă te înarmezi cu instrumentele necesare unei vacanţe sănătoase, te vei simţi mai încrezătoare intrând în situaţii stresante.

"Cu cât mai mulți oameni simt că dețin controlul folosind alte metode și pot fi pregătiți, cu atât mai puțin vor simți nevoia să scape", spune dr. Karen Sherman, psiholog și expert în relații.

Luați-vă pauze de relaxare

Poate părea o prostie, dar în mijlocul unei crize, este posibil să uiți să respiri. Tehnicile de respirație adecvate au puterea de a te centra și de a te aduce înapoi în moment.

"Respirația este o modalitate minunată de a crea pauza dintre stimul și răspuns, astfel încât să puteți alege un răspuns în loc de o reacție automată", spune Ackrill.

Dacă simți o scânteie de panică care apare, respiră încet și profund și numără înapoi dacă ți se pare util. Dacă aveți un moment liber, adăugați câteva poziții simple de yoga sau întinderi pentru a profita la maximum de exercițiile de respirație.

Stabiliți așteptări realiste

Multe sărbători – în special de Crăciun – sunt idealizate în mass-media și nu numai. Dar amintiți-vă că nimeni nu se confruntă cu adevărat cu o vacanță perfectă și că există întotdeauna suișuri și coborâșuri. Fă ce poți planificând din timp pentru călătorii, gătit și alte evenimente sensibile la timp, dar nu te amăgi dacă lucrurile nu merg exact așa cum ți-ai propus.

"Este un stres greu să ne confruntăm cu imperfecțiunea fanteziei de Crăciun și cu o cauză principală a depresiei de sărbători. Imaginea de Crăciun prezintă o familie mare, iubitoare și prieteni apropiați cu care sărbătorim căldura și aplauzele de sărbători. Dar viața și relațiile reale sunt complicate și imperfecte", spune psihoterapeutul de relații Dr. Cheryl Pappas. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel