Stres sau anxietate: învață să le recunoști pe fiecare dintre ele

Stresul  Foto: Karolina Grabowska, de la Pexels
Stresul și anxietatea sunt afecțiuni frecvente, în special în această perioadă. Iată care sunt diferențele și cum le recunoști.

Stresul și anxietatea sunt două probleme diferite pe care le experimentăm cu toții în viața noastră la un moment dat. Inițial, poate deveni dificil să descoperi diferența dintre acestea două. Dar stresul și anxietatea sunt destul de diferite, însă ambele pot duce la mai multe probleme de sănătate, cum ar fi insomnie, epuizare, lipsă de concentrare, îngrijorare excesivă, ritm cardiac rapid, dureri de cap, tensiune musculară etc.

Stresul este o schimbare a corpului pe termen scurt care este declanșată de orice amenințare cauzată de o situație. Anxietatea este o tulburare severă de sănătate mintală, care poate fi declanșată de stresul excesiv. Deci, dacă vă confruntați cu oricare dintre ele și nu le puteți identifica, iată diferențele dintre acestea două.

Stres

Stresul este un sentiment psihologic sau mental de presiune emoțională care dăunează atât sănătății mintale, cât și fizice. Un mic nivel de stres este bun și chiar sănătos, deoarece te motivează și te ajută în muncă să-ți atingi scopul. Dar un nivel excesiv de stres poate provoca infarct, ulcere, depresie etc.

Stresul poate fi extern și legat de mediu. Și poate fi cauzat, de asemenea, de percepțiile noaste interne, ceea ce crește sentimentul emoțional negativ extrem, inclusiv presiunea și disconfortul. Oamenii experimentează stres atunci când cred că nu sunt capabili să facă față lucrurilor. Acest lucru provoacă presiune asupra lor.

Simptomele stresului

Unele dintre simptomele stresului sunt accidentul vascular cerebral, obezitatea, suferința gastro-intestinală, hipertensiunea arterială etc. Când acest nivel de stres începe să devină mai ridicat, poate afecta sănătatea mintală și fizică până la capăt. Când o persoană devine stresată, atunci se văd anumite schimbări comune în el. Acestea sunt după cum urmează:

Durere de cap.

Tulburări de somn.

Dureri de spate sau de gât.

Ameţeală.

Palme sau picioare transpirate.

Dificultate la înghițire.

Boală frecventă.

Sentimentul că e copleșit.

Mai puțin energic.

Uitare.

Cum să faci față stresului

Este important să consultați un medic pentru a reduce nivelul de stres și a face față vieții. Dar în afară de asta, poți practica aceste schimbări ale stilului de viață pentru a echilibra totul.

Respirație profundă: Respirați adânc și țineți-o timp de patru secunde, apoi expirați încă patru secunde. Practică atunci când ești calm, astfel încât să te poți relaxa respirând atunci când vei fi stresant.

Focus: Pentru o anumită perioadă de timp, deconectați-vă de lumea digitală și mergeți la o plimbare afară și observați împrejurimile cu o privire atentă. Acest lucru vă va crește concentrarea.

Rămâneți activ: practicați zilnic exerciții ușoare pentru a rămâne în formă și activ. Acest lucru va elibera hormoni buni pentru a te face să te simți fericit.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Iată nouă lucruri care îți distrug sănătatea mintală fără să-ți dai seama. Nu le vei mai face după ce vei realiza cât de mult rău îți pot face.

Muzică ușoară: la sfârșitul zilei, ascultați muzică lentă și ușoară pentru a vă relaxa corespunzător.

Răsfățați-vă cu un hobby: puteți acorda ceva timp pentru orice vă simțiți fericit să faceți. Poate fi pictură, scris, gătit, muzică orice. Îți va elibera epuizarea.

Anxietate

Este o tulburare de anxietate generalizată care exprimă îngrijorare mai intensă și rămâne pentru o perioadă lungă de timp. Tulburarea de anxietate este un grup de tulburări diferite care sunt tulburarea de anxietate generalizată, fobia specifică, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate de separare, agorafobia, tulburarea de panică și mutismul selectiv. Toate acestea sunt identificate prin simptomele lor separate. Dintre toate acestea, tulburarea de anxietate generalizata este cea mai frecventa. Anxietatea denotă îngrijorare mai degrabă pentru evenimente viitoare decât de evenimentele actuale.

Simptomele tulburării de anxietate generalizată

Dificultate în a controla îngrijorarea.

Nelinişte.

Oboseală.

Lipsă de concentrare.

Iritabilitate.

Tensiune musculară.

Insomnie.

Durere de cap.

Dureri de stomac.

Ameţeală.

Tratamentul tulburărilor de anxietate

Acest lucru trebuie vindecat prin consultarea unui psiholog sau psihiatru. Tratamentele sunt după cum urmează:

Psihoterapie: Terapia cognitiv-comportamentală sau CBT se face în general pentru tratamentul tulburărilor de anxietate.

Medicație: se administrează antidepresive pentru a reduce simptomele tulburării.

Schimbări ale stilului de viață: a duce o viață sănătoasă este foarte important pentru persoanele care au tulburări de anxietate, cum ar fi exercițiile zilnice, somnul sănătos, alimentația sănătoasă, evitarea consumului de cofeină și alcool etc.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel