Stres, povară dureroasă. Ce zic părinții despre programul încărcat al copiilor

Copii   FOTO: pexels.com
6 din 10 părinți români consideră că programul încărcat al copiilor le afectează sănătatea. 8 din 10 părinți susțin că fiul sau fiica lor s-a plâns cel puțin o dată de dureri de cap. 67% dintre părinți cred că durerile de cap pot fi cauzate și de către stresul de acasă. Sunt concluziile unui studiu.

Stres, părinți, copii. Un studiu făcut de Asociația Mame pentru Mame susține că majoritatea părinților din România consideră reale durerile de cap acuzate de copiii lor. Iar una dintre cauzele acestora se referă la programul micuților, adică la școală și activități extrașcolare.

Scopul studiului a fost să analizeze percepția părinților asupra realității durerii de cap în rândul copiilor și a tras un semnal de alarmă asupra incidenței acesteia, a factorilor de stres care le cauzează și modalităților de prevenire și tratare adecvată vârstei.

„Nu ne mai putem ascunde de acest adevăr care nu ne place. Copiii din ziua de azi suferă de ceva ce noi nu trăiam în anii 80, când copilărea generația noastră, a părinților actuali: suferă de STRES. Experții au dat verdictul iar noi părinții trebuie ascultăm să cu atenție pentru că stresul e o afecțiune greu de dus și ca adult. În parte e vina vieții moderne și aici nu prea avem cum interveni, dar în parte este vina noastră: școala e super-solicitantă, iar acasă primesc o încărcătură de mult ori prea mare de activități extrașcolare. Da, vrem sa fie cei mai buni și să se dezvolte în multe direcții. Dar cu ce preț? Costul se vede: se vede în somnul lor, se vede în frustările lor, se vede în durerile lor. Noi trebuie să învățăm să înțelegem toate acestea și să le dăm ce au nevoie că să reducem nivelul de stres din viețile lor", afirmă Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame, potrivit unui comunicat.

Stres, părinți, copii. Concluziile studiului

Câteva din concluziile studiului, potrivit unui comunicat:

* circa 58% dintre părinții din România cred că programul încărcat al copiilor are un efect asupra sănătății lor și le dă dureri de cap
* circa 67% dintre părinți cred că durerile de cap pot fi cauzate și de către stresul de acasă
* 8 din 10 părinți susțin faptul că fiul sau fiica lor s-a plâns cel puțin o dată de dureri de cap
* 33% dintre aceștia indică vârstele cuprinse între 7 și 12 ani drept perioada de vârf a durerilor de cap manifestate

Stres, părinți, copii. Se vorbește în casă despre durerea copilului?

Opinia generală este că puștii acuză dureri de cap sub formă de scuză ca să meargă la școală. Cercetarea asociației a mai reliefat că 66% dintre părinții chestionați nu sunt de acord cu această afirmație. Acești părinți susțin că un nivel de stres ridicat al copiilor, resimțit atât la școală, cât și acasă. Același procent de părinți consideră că durerile de cap sunt cauzate de stresul de acasă.

Aproximativ 77% cred că acestea sunt cauzate de stresul de la școală.

O altă concluzie îngrijorătoare este că doar 4 din 10 părinți vorbesc regulat cu copiii despre durerile acestora.

Cifrele arată:

* doar 38% dintre părinți inițiază în mod regulat o conversație cu fiul sau fiica lor legată de durerile pe care le experimenteză
* 8% nu vorbesc cu copiii despre durerile pe care școlarii le trăiesc
* pe de altă parte, 83% dintre părinți cred că fiul sau fiica lor nu le-ar ascunde o durere, de teama că nu vor fi crezuți.

„Vârsta la care părinții trebuie să învețe să aibă conversații serioase cu copiii lor vine mult mai repede decât ce ne imaginăm. Știu, e greu să ai discuții serioase cu un copil de 7 ani - asta pentru că ne dorim ca viața lor la 7 ani să fie cât mai ușoară, fără chestii serioase pentru că acestea sunt, nu-i așa, pentru adulții care pot să le facă față. Dar un copil de 7 ani este mai ancorat în realitate și în viață decât credem. Un copil de 7 ani are deja o doză de discernământ în creștere permanentă. Și el poate să aibă o discuție serioasă. Însă că să poată avea o discuție serioasă trebuie să simtă că este luat în serios. Iar noi, părinții, de multe ori nu știm să ne luăm copiii în serios sau să ne privim copilul în ochi ca să îl ascultăm cu atenție. Și mai ales, să îl credem. Chiar și când ceea ce spun poate nu e adevărat. Faptul că pentru ei este necesar să spună un neadevăr e un semnal și trebuie să ne facă foarte atenți. Oricum ar fi, e cazul să îi tratăm cu seriozitate și să le dăm atenție", a mai precizat președintele asociației.

Asociația Mame pentru Mame este o organizație foarte activă în domeniul protecției și promovării drepturilor mamelor de a beneficia de educație, suport și servicii pentru o experiență netraumatică a nașterii și un parcurs parental pozitiv, în respect al drepturilor la sănătate, protecție socială și egalitate de șanse. Își desfășoară activitatea sub Înaltul Patronaj al Majestății sale, Regina Ana, onoare acordată în 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel