Stres: cum să-ți liniștești mintea

Câteva minute petrecute în aer liber, chiar și iarna, fac minuni pentru liniștea inții tale
Când sunteți stresat și aveți prea multe în cap, câteva sfaturi simple și dovedite medical vă pot ajuta să filtrați zgomotul și să vă simțiți mai relaxați în scurt timp. Stresul este extrem de periculos pentru că poate duce la declanșarea unor boli grave, așa că cel mai bine ar fi să îl evitați sau să-l atenuați măcar. Iată cum: 

Stresul cotidian, multitaskingul și agitația vieții de zi cu zi, epuizează organismul. Există însă câteva modalități simple de a vă calma mintea și de a reduce efectele nocive ale agitației. Iată cum:

Respirați

E un lucru pe care îl facem constant, inconștient, dar respirația poate fi folosită pentru a vă calma, a v găsi liniștea, a fi mai atent și mai conștient. Acordați atenție ritmului. Dacă respirați scurt, rapid, încercați să vă o faceți lent și mai profund. Puneți-vă mâna pe burtă: ar trebui să simțiți cum se ridică, crește și se extinde pe măsură ce trageți aerul în piept, și exact invers când îl expirați. Faceți aproximativ șase respirații profunde pe minut ca să funcționeze ca tehnică de relaxare.

Urmăriți peștii dintr-un acvariu sau bazin

Oamenii cu acvarii acasă spun că se simt mai calmi, mai relaxați și mai puțin stresați atunci când privesc peștii, iar știința susține afirmația. Nu este vorba doar de apă, deși și asta ajută. Un studiu în care a fost folosit un acvariu mult mai mare decât cel de apartament a constatat că cu cât adaugi mai multe tipuri de vietăți marine, cu atât mai fericiți sunt oamenii care le urmăresc cu privirea. Ritmul cardiac și presiunea sângelui au scăzut și ele la participanții la studiu.

Exercițiile fizice

Doar 5 minute de exerciții aerobice, sau o plimbare mai lungă, ar putea să vă liniștească mintea. Cele ouă activități eliberează endorfine - substanțe chimice care vă fac să vă simțiți bine și vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, să vă concentrați și să dormiți mai bine. Antrenamentele mai intense sau de mai lungă durată vă pot oferi o doză mai mare de endorfine.

Ascultați muzică

Calmează literalmente activitatea din creier. Mai puțini neuroni se „aprind" în amigdala (partea din creierul tău care răspunde la frică), ceea ce poate duce la mai puține semnale trimise către alte părți ale creierului. Muzica este bună și pentru a vă distrage de la durere. Ascultați atent, nu doar ca fundal. Cu cât sunteți mai atent la muzică, cu atât veți sta mai puțin pe gânduri.

Ajută pe cineva

Acordarea de ajutor aprinde părți ale creierului care te fac să simți plăcere și conexiune. A face ceva frumos sau bun pentru cineva scade stresul și diminuează sentimentele de singurătate. Aceasta poate chiar stimula sănătatea inimii și răspunsul imun. Faptul amuzant: Când cheltuiți bani pentru alte persoane, corpul dvs. eliberează mai multe endorfine (aceleași substanțe chimice din exercițiu) decât atunci când cheltuiți pentru propria persoană.

Ieșiți în aer liber

Natura face oamenii să gândească mai clar și să se simtă mai relaxați și reîmprospătați. Creierul dvs. nu trebuie să funcționeze la fel de „greu" într-un mediu natural. Într-un studiu, după 20 de minute petrecute într-un parc, copiii cu ADHD s-au putut concentra mai bine. Timpul petrecut afară poate, de asemenea, să vă scadă ritmul cardiac, tensiunea arterială, hormonii de stres și chiar tensiunea musculară.

Relaxare musculară progresivă

Utilizați conexiunea cu corpul pentru a vă liniști mintea. Alegeți o parte a corpului - picior, braț, gură, ochi - și tensionați-l pentru câteva secunde. Apoi eliberați energia și relaxați-vă timp de 10 secunde sau cam așa ceva. Observați cum respectiva zonă se simte diferit. Treceți la o altă parte a corpului și continuați până veți face asta pentru întregul corp. Acest lucru poate îmbunătăți și somnul și poate chiar să ușureze durerile de cap și durerile de stomac, arată dr. Carol DerSarkissian, de la WebMD.com. 

Petreceți timp cu un câine

Indiferent dacă este al familiei dvs., de la un adăpost sau un câine de terapie, un animăluț prietenos vă poate face să vă simțiți mai puțin anxios, tensionat, confuz și neliniștit. Când stai în preajma lor și te joci cu ei, pare să scadă nivelul hormonilor de stres. Un motiv ar putea fi faptul că organismul eliberează oxitocină, un hormon care joacă un rol în conexiune și încredere. (Deși nu sunt studiate la fel de mult, pisicile te pot liniști și ele).

Imaginație ghidată

Gândiți-vă la un loc preferat, real sau imaginar, care vă face calm și fericit: poate o plajă la apus de soare, un scaun confortabil în fața unui șemineu sau un pârâu din pădure. Concentrați-vă pe detalii. Puteți simți irosul acelor de brad? Să vedeți apa învolburată sau liniștittă a pârâului? Există înregistrări audio și aplicații pe telefoanele mobile care vă pot ajuta în acest proces de relaxare.

Yoga

Această combinație de poziții și respirație controlată vă ajută să vă detașați de prezent. Există, de asemenea, dovezi că o practică obișnuită micșorează anxietatea și elimină răspunsul natural la stres. În plus, este un exercițiu care vă întărește puterea și flexibilitatea. Mergeți la o clasă e yoga și veți beneficia și de socializarea cu alte persoane cu aceeași nevoie d erelaxare.

Fiți creativi

Activități precum cărți de colorat, tricotatul, croșetatul, decupatul sau olăritul oferă o evadare pentru o minte ocupată. Acțiunile simple, repetitive, în special - cum ar fi frământatul lutului - vă pot ajuta să vă redirecționați gândurile. Lăsați copilul din interiorul vostru să se joace! Cheia este să vă bucurați de acest proces și să nu vă faceți griji atât de mult pentru ce va rezulta în urma lui.

Luați o pauză

Când mintea va funcționează ca la cursele cu viteză, schimbați-vă focalizarea: trebuie să vă întindeți, să vizionați ceva plăcut, să faceți plimbare, să luați o gustare sau să discutați cu un prieten. Luați cel puțin 5 minute de pauză pentru a vă reîncărca și a vă reseta. Veți fi mai concentrat și cu minte amai clară. Dacă aveți mult de lucru, setați un cronometru sau utilizați o aplicație pentru a vă reaminti să vă opriți la fiecare 90 de minute pentru o scurtă pauză, arată experții de la WebMD.com.

Scormoniți în grădină

Nu este vorba doar de amenajarea grădinii ci și de exercițiile fizice pe care le implică asta. Săpatul grădinii ajută. Solul în sine are microorganisme care vă pot ajuta să vă concentrați și să vă ridicați starea de spirit. Grădinarii sunt mai puțin deprimați sau îngrijorați, și se simt mai conectați cu comunitățile lor.

Biofeedback

Dacă nu reușiți de unul singur, cereți spatul unui terapeut. Biofeedbackul este o tehnică care vă învață să vă controlați reacțiile la stres. Practic, sunteți conectat la un computer care vă arată undele cerebrale. Puteți să vă urmăriți ritmul cardiac, temperatura și respirația. Aceasta vă permite să vedeți în timp real ce se întâmplă atunci când sunteți „declanșat" și când încercați să îl vă liniștiți. În timp, veți descoperi cum să vă calmați eficient pe cont propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel