Strategie europeană pentru accesul pacienților la medicamente inovatoare și la prețuri accesibile, adoptată de CE

Medicamente
Comisia Europeană (CE) a adoptat astăzi o strategie farmaceutică pentru Europa pentru a se asigura că pacienții din țările membre au acces la medicamente inovatoare și la prețuri accesibile și pentru a sprijini competitivitatea, capacitatea inovatoare și sustenabilitatea industriei farmaceutice a UE. 

Strategia adoptată de Comisia Europeană va permite Europei să-și acopere nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin lanțuri de aprovizionare solide. „O componentă cheie a construirii unei Uniuni Europene a Sănătății mai puternice, așa cum a solicitat președintele von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, strategia va contribui la stabilirea unui sistem farmaceutic UE rezistent la criză și rezistent la viitor”, se arată într-un document remis presei. 

Strategia va fi discutată la nivel politic în cadrul reuniunii Consiliului EPSCO (Formațiunea Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori), care reunește miniștrii cu atribuții în domeniul ocupării forței de muncă, al afacerilor sociale și al politicilor în materie de sănătate și de protecție a consumatorilor din toate statele membre ale UE, care va avea loc în 2 decembrie 2020

Strategia farmaceutică a Europei are patru obiective principale:

1) Asigurarea accesului la medicamente la prețuri accesibile pentru pacienți și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniile rezistenței antimicrobiene, cancerului, bolilor rare etc);

2) Sprijinirea competitivității, inovării și sustenabilității industriei farmaceutice a UE și dezvoltarea de medicamente de înaltă calitate, sigure, eficiente și mai ecologice

3) Îmbunătățirea mecanismelor de pregătire și reacție la criză și abordarea securității aprovizionării;

4) Asigurarea unei voci puternice a UE în lume, prin promovarea unui nivel ridicat de standarde de calitate, eficacitate și siguranță.

Deși strategia este mult mai mult decât un instrument de răspuns la criză, ea se bazează pe lecții învățate din răspunsul inițial la pandemia COVID-19 și face ca sectorul farmaceutic european să fie mai bine pregătit și mai rezistent.

„Strategia prezintă acțiuni concrete pentru a asigura accesibilitatea, disponibilitatea și accesibilitatea medicamentelor. Susține lanțuri de aprovizionare diversificate și sigure, asigurând autonomia strategică deschisă a UE în lume și promovează produse farmaceutice durabile din punct de vedere ecologic.

Strategia se va asigura, de asemenea, că politica farmaceutică a UE continuă să servească sănătatea publică într-un mediu în continuă schimbare de transformări științifice și comerciale. Acesta va sprijini inovațiile centrate pe pacient și va acomoda schimbările digitale și tehnologice”, se mai arată în documentul citat. 

Strategie bazată pe lecțiile învățate în pandemie

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „Pandemia de coronavirus a evidențiat nevoia vitală de a ne consolida sistemele de sănătate. Asta include accesul la medicamente sigure, eficiente și de înaltă calitate, la un preț accesibil. În perioada economică și socială dificilă cu care se confruntă UE în prezent, strategia adoptată astăzi va asigura că Europa și europenii vor continua să beneficieze de astfel de medicamente. Solicit statelor membre și Parlamentului să sprijine această abordare care va fi lansată în următorii trei ani și nu numai. ”

„Medicamentele, vaccinurile și tratamentele eficiente și sigure au contribuit la abordarea, în trecut,a  unora dintre principalele cauze ale bolilor și afecțiunilor care pun viața în pericol. Aceste produse vor fi cruciale pentru a susține sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni în aceste vremuri dificile. Strategia de astăzi sprijină industria farmaceutică a UE să rămână competitivă și inovatoare, abordând în același timp nevoile pacienților și ale sistemelor noastre de sănătate”, a spus vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

 „Astăzi lansăm strategia pentru a ne asigura că medicamentele sigure și eficiente sunt accesibile, accesibile în orice moment și pentru toți pacienții din UE. Cu Strategia noastră farmaceutică pentru Europa, ne îndeplinim angajamentul de a crea un mediu farmaceutic orientat spre viitor și centrat pe pacient, în care industria UE să poată inova, înflori și să continue să fie un lider global. Este viziunea noastră pe termen lung pentru o autonomie strategică deschisă și răspunsul nostru la provocările de astăzi și la vulnerabilitățile expuse de pandemia COVID-19. Am pus un alt pilon al Uniunii Europene a Sănătății”, a subliniat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Ce este Strategia farmaceutică pentru Europa

Strategia farmaceutică pentru Europa marchează debutul unui amplu proces. Implementarea acestuia presupune o agendă ambițioasă de acțiuni legislative și nelegislative care vor fi lansate în următorii ani.

Acțiunile vor acoperi întregul ecosistem al produselor farmaceutice, dar și unele aspecte ale dispozitivelor medicale. Acesta creează sinergii cu Acordul de Mediu și alte acțiuni, în cadrul abordării strategice a UE a produselor farmaceutice din mediu, pentru a reduce riscul lor de mediu, pentru a aborda poluarea cu reziduuri farmaceutice și pentru a promova producția, utilizarea și eliminarea mai ecologică a acestora. 

Acțiunile emblematice ale strategiei includ:

1) O revizuire a legislației farmaceutice de bază (data-țintă pentru o propunere: 2022) în scopul de a face acest cadru prietenos cu inovația și viitorul;

2) O propunere pentru o autoritate de intervenție în caz de urgență a sănătății în UE (propunere: semestrul 2 din 2021);

3) O revizuire a reglementărilor privind medicamentele pentru copii și boli rare

4) Inițierea unui dialog structurat cu și între toți actorii din producția farmaceutică și autoritățile publice pentru a identifica vulnerabilitățile din lanțul global de aprovizionare cu medicamente critice și a forma opțiuni politice pentru a consolida continuitatea și securitatea aprovizionării în UE;

5) Cooperarea între autoritățile naționale cu privire la politicile de stabilire a prețurilor, plăți și achiziții, pentru a îmbunătăți accesibilitatea, rentabilitatea medicamentelor și sustenabilitatea sistemului de sănătate;

6) Crearea unei infrastructuri digitale solide, inclusiv o propunere pentru un spațiu european de date privind sănătatea (data țintă pentru o propunere: 2021);

7) Sprijin pentru cercetare și inovare, în special prin Orizont 2020 și EU4Health;

8) Acțiuni de promovare a abordărilor inovatoare ale cercetării și dezvoltării în UE și achizițiilor publice pentru antimicrobieni și alternative ai acestora, și măsuri de restricționare și optimizare a utilizării lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel