Strategia de atac în cancer: Interesul nu este să operezi, ci să tratezi. Regula ar fi ca pacientul să se adreseze medicului, nu internetului. În medicină, ce azi e alb, peste 10-15 ani e negru

Strategia de atac in cancer - Foto: Freepick @kjpargeter
EXCLUSIV
Care e strategia de atac a cancerului și de ce există comisii de medici. "Regula ar fi ca pacientul să se adreseze unui medic și nu internetului".

Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Invitat la interviurile DC Medical, medicul ne-a vorbit despre strategia de atac a cancerului și despre cum s-ar putea trata cancerul.

"Un cancer are o strategie de atac destul de clară.

Practic, tu trebuie să stabilești așa:

- cât de mare este invazia locală

- dacă este implicat și alt organ dacă există o invazie la distanță

- care ar fi metodele de tratament adecvate.

Pentru că nu poți să vorbești despre un cancer și atât. Un cancer este și un cancer în stadiu zero și un cancer în stadiul patru, ori prognosticul în cele două este fundamental diferit și atunci trebuie să știi exact în ce stadiu ești.

Stadializarea este o etapă foarte, foarte importantă, care din păcate este neglijată de multe ori. De abia după ce ai o stadializare corectă poți să treci la etapa ulterioară a tratamentul împotriva acelei boli.

Ori tratamentul în cancer în ziua de azi nu se mai adresează unei singure specialități, doar chirurg operează asta sau doar radioterapeutul face asta sau doar oncologul se ocupă de așa ceva",  a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.

De ce există comisii de specialitate

 

"Tocmai de aceea s-au constituit niște comisii. Comisia oncologică include de regulă un chirurg, un imagistician, un radioterapeut, un oncolog, în anumite situații și un psihoterapeut și ei ajung la concluzia, plecând de la o stadializare completă și corectă a cancerului, care este metoda de tratament cea mai bună, pentru că, de exemplu, pentru cancere de rect există avantaje certe dacă pacientul respectiv primește anterior intervenție, radioterapie și chimioterapie.

Interesul tuturor este nu să-l operezi, ci să îl tratezi în așa fel încât supraviețuirea lui la 5 ani, pentru că aici se vede de fapt cât de bine ai făcut lucrurile, dacă supraviețuire la 5 ani e cât mai mare.

Și pentru asta nu întotdeauna chirurgia este prima care trebuie să sosească la întâlnire.

De multe ori radioterapia are rolul ei, chimioterapia făcută înainte, inclusiv în cancere de stomac. Dacă, de exemplu, eu am constatat că acel cancer este într-un stadiu ușor depășit, eu am posibilitatea să-l îndrum imediat către oncolog.

Oncologul îi va face un tratament, cancerul va începe să se restrângă și va ajunge într-un stadiu operabil, deci va ajunge din nou la chirurg pentru a face corect intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorii", ne-a mai spus medicul.

"Regula ar fi ca pacientul să se adreseze unui medic și nu internetului"

 

"În primul rând, regula ar fi ca pacientul să se adreseze unui medic și nu internetului, pentru că, de fapt, asta este o mare problemă și dacă reușește să aibă încredere într-un medic, sunt convins că medicul respectiv va știi să-l dirijeze pe calea potrivită astfel încât să-i pună diagnostic corect de boală, să-i pună diagnostic corect de stadiu local, să-i pună diagnostic corect de diseminare la distanță, dacă are sau nu metastaze.

Cu toții suntem foarte deștepți pe domeniul nostru, dar câteodată, când mințile luminate se adună, apar păreri foarte corecte, în deplină concordanță cu niște protocoale. Pentru că așa este corect, să ne raportăm la aceste protocoale, care sunt făcute pe populații foarte mari.

Sigur că experiența mea într-un spital poate să fie senzațional de mare, dar nu voi ajunge niciodată la numărul de pacienți pe care îl au comitetele internaționale. Una e să am eu 10.000 de pacienți pe care i-am operat și alta este să se întrunească la nivel internațional 100 de chirurgi radioterapeuți-oncologic care să analizeze cazuri dintr-o populațiee de 500 de milioane de oameni.

Automat vei avea alte cifre, alte statistici și aceste comitete se adună periodic și stabilesc o anumită cale de atac împotriva cancerului.

Trebuie să spunem clar că aceste protocoale se pot schimba. În medicină, uneori, ce este astăzi alb s-ar putea ca peste 10-15 ani să fie negru, dar corect este ca în momentul respectiv să aplici ultimul protocol adresat acele boli", a conchis medicul Teodor Buliga.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel