Știrile zilei în sănătate: Avertisment privind "drogul zombi". UE aprobă planul Illumina de a ceda Grail, producătorul de teste pentru cancer. ONU afirmă că bolile transmise prin apă se răspândesc

Stiri sanatate - Foto: Freepik @mockupdaddy-com
Ce se întâmplă azi, 13 aprilie, în lumea medicală mondială. Cele mai importante știri din sănătate.

Parlamentul polonez face un pas spre liberalizarea legilor privind avortul

Parlamentul polonez a trimis patru proiecte de lege privind liberalizarea legilor privind avortul la o comisie specială bipartizană pentru a fi examinate, conform rezultatelor votului, un semn de cooperare între partidele din coaliția de guvernare, în ciuda diviziunilor profunde pe această temă. "Am promis să nu ne mai certăm și ne-am ținut de cuvânt ... Am făcut-o din respect pentru democrație și din grijă pentru durabilitatea coaliției. Acum lăsăm soarta acestor proiecte de lege în mâinile membrilor comisiei", a scris președintele parlamentului, Szymon Holownia, pe X după votul de vineri, potrivit Reuters.

Mexicul trage un semnal de alarmă cu privire la "drogul zombi", un sedativ din opioide

Oficialii mexicani din domeniul sănătății publice trag un semnal de alarmă după ce un studiu a descoperit prezența tranchilizantului pentru animale Xylazine în opioidele din orașele de la granița de nord-vest a țării cu Statele Unite. Cunoscută popular în limba engleză sub denumiri precum "tranq dope" și "zombie drug", Xylazina tăiată în heroină și fentanil a agravat în ultimii ani flagelul opioidelor în orașe americane precum Philadelphia.

Brevetul Bayer pentru Xarelto, un anticoagulant, nu este valabil, a decis un tribunal britanic

Brevetul Bayer care acoperă Xarelto, cel mai bine vândut anticoagulant al său, nu este valabil, a decis vineri Înalta Curte din Londra, într-o lovitură pentru producătorul german de medicamente. Medicamentul de succes al companiei, Xarelto, a generat venituri de aproape 4,1 miliarde de dolari în 2023, potrivit firmei de cercetare Statista.

Un director de biotehnologie din SUA a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudă cu testele COVID

Directorul executiv al unei companii americane de biotehnologie care a promis în mod fals investitorilor că poate produce un test COVID-19 rapid și precis a fost condamnat vineri la șapte ani de închisoare, a anunțat Departamentul de Justiție. Keith Berman, în vârstă de 70 de ani, din Westlake Village, California, a pledat vinovat în decembrie anul trecut pentru fraudă cu valori mobiliare în valoare totală de aproximativ 28 de milioane de dolari.

UE aprobă planul Illumina de a ceda Grail, producătorul de teste pentru cancer, de la Illumina

Compania americană de secvențiere genetică Illumina a primit vineri undă verde din partea autorităților de reglementare antitrust din UE pentru a cesiona Grail, producătorul de teste de diagnosticare a cancerului, după ce în urmă cu doi ani blocase tranzacția. Compania a declarat că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind opțiunile specifice de cesionare, dar metoda nu a fost finalizată.

ONU afirmă că bolile transmise prin apă s-au răspândit în Gaza din cauza căldurii și a apei nesigure

Bolile transmise prin apă se răspândesc în Gaza din cauza lipsei de apă curată și a temperaturilor în creștere, a declarat vineri coordonatorul umanitar al Națiunilor Unite în Gaza.

"Devine foarte cald acolo", a declarat Jamie McGoldrick reporterilor prin legătură video de la Ierusalim. "Oamenii primesc mult mai puțină apă decât au nevoie și, ca urmare, au apărut boli transmise prin apă din cauza lipsei de apă sigură și curată și a întreruperii sistemelor de canalizare."

Militanții încearcă să obțină interzicerea la nivelul UE a sterilizării forțate a persoanelor cu handicap

Activista spaniolă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități Cristina Paredero a crescut cu sentimentul de diferență și a fost diagnosticată cu o formă de autism la vârsta de 18 ani. Ea spune că părinții ei i-au spus că nu ar trebui să aibă niciodată copii și au presat-o să accepte să fie sterilizată. Paredero, care are acum 31 de ani și este supărată pe părinții ei pentru ceea ce s-a întâmplat, a contribuit la elaborarea unei legi din 2020 care interzice sterilizarea forțată sau constrânsă în Spania, iar în prezent luptă pentru interzicerea acestei practici în întreaga Uniune Europeană (UE).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel