Stilul de viață: cum ne transformă viața un stil haotic


Alimentele
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, a explicat EXCLUSIV la DC Medical de ce câștigăm în greutate, cât de simplu și ieftin este să revenim la o greutate normală și cât de important este stilul de viață.

Medicii nutrițoniști sunt de acord că obezitatea sau supraponderalitatea sunt factori care au un mare potențial de a afecta sănătatea. Odată ce kilogamele în plus încep să se acumuleze, starea generală devine din ce în ce mai deteriorată, pacientul începe să-și piardă din energie, iar de aici și până la depresie mai e doar un pas.

Medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat în exclusivitate la DC Medical care este strategia pentru pacienții cu probleme de greutate, pentru a reveni la o stare mai bună. „Majoritatea persoanelor supraponderale sau obeze, datorită kilogramelor acumulate în plus, pe fondul unui stres, se acumulează kilograme, câteodată chiar și patologie. Și atunci toți au o stare de oboseală și toată lumea își dorește să devină mai tonic”, a explicat ea.

Stilul de viață haotic, cauza luării în greutate

Însă kilogramele în exces și starea e oboseală, mai arată medicul, sunt cazuate de cele mai multe ori de un stil de viață haotic. Acesta este cel mai adesea motivul pentru care multe persoane iau în greutate. „Se poate să fie sleiți din cauza unui program haotic; dar în momentul în care reușesc să-și echilibreze programul și stilul de viață, în momentul în care reușesc să mănânce la intervale cât de cât ordonate, să-și ordoneze puțin dieta, dacă mai reușesc să facă și puțină mișcare, imediat parcă renasc.

Am avut persoane cu kilograme în plus care, în momentul în care au început să dea jos kilograme, parcă și-au redobândit pofta de viață, au reușit să ia decizii importante, bune, pentru cariera lor, pentru viața lor de familie. Adică pornind de aici, s-a deschis așa o bucurie în toată viața lor și schimbarea stilului de viață a dus la multe modificări în bine în viața lor și a celor din jurul lor”, a mai explicat nutriționistul.

Dietă pe placul oricui 

Atenția la dietă și stilul deviață sănătos sunt factorii cheie pentru o viață sănătoasă, însă cel puțin în ce privește dieta, nu toată lumea este capabilă să urmeze restricții prea severe. Pentru aceste persoane, medicul nutriționist are o „formulă” aparte de abordare a problemei. „Unor persoane li se potrivește o abordare strictă: Atât avem de slăbit, avem dieta asta; dar asta e valabil doar pentru puțini.

Există alte persoane pentru care avem un stil flexibil, în care se dă orientativ cam ce ar trebui să facă dimineața, după masa, cum să se descurce și primesc mai multe variante din care ei vor alege. Acesta e stilul favorit, plus că s-a observat o creștere a aderenței, adică pacientul care aderă la acest stil de viață, rămâne, în momentul în care ceea ce recomand este apropiat de ceea ce-i place lui. Dacă lui îi place un anume fel de carne, o anume legumă, trebuie să-i dai ceva apropiat. Nu poți să-i oferi alimente exotice, dacă lui nu-i plac”, a mai explicat ea.

Diete pentru orice buzunar

Pe de altă parte, nici costurile unei diete nu sunt de negljat. Medicul nutriționist însă a arătat că stilul de viață sănătos este petru toate buzunarele. „Se poate mânca și carne foarte scumpă, dar și foarte ieftină. Contează proporția, contează felul în care sunt îmbinate. Poate fi o mâncare ieftin gătită, dar foarte gustoasă, gătită cu drag și plăcere acasă, nu trebuie cel mai scump restaurant, ca să mănânci într-un stil de viață sănătos.

De asemena, activitatea fizică, să te plimbi în parc e foarte accesibil, nu trebuie să ai neapărat abonament la cel mai scump și fițos club unde să faci sală și înot sau alte sporrturi”, a mai ăprecizat medicul nutriționist. De asemenea, a mai arătat ea, mici trucuri pot înlocui mersul la sală, ca de exemplu, urcatul pe scări, în loc de a lua liftul sau instalarea unor aplicații care pot să contorizerze pașii ori pot să ne reamintească atunci când trebuie să ne hidratăm.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel