Stevia, un îndulcitor natural cu proprietăți terapeutice. Lygia Alexandrescu: Este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră

Stevie Foto: Freepik @Flowo
EXCLUSIV
Explorează beneficiile și utilizările steviei, o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru cei care doresc să reducă consumul de zahăr.

Stevia, un arbust stufos originar din America de Nord și de Sud, este un îndulcitor cu 150 de specii. China este principalul exportator, dar în prezent este produsă în multe țări și poate fi achiziționată de la centrele de grădinărit pentru cultivarea acasă. Stevia este de 200 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă și necesită aproximativ 20% din teren și mai puțină apă pentru a oferi aceeași cantitate de dulceață ca și alți îndulcitori obișnuiți.

Beneficii

Aceasta conține opt glicozide, inclusiv steviosida, rebaudiosidele A, C, D, E și F, steviolbiosida și dulcosida A. Stevia este extrasă printr-un proces de recoltare, uscare, extracție cu apă și purificare. Extractul final de stevia necesită aproximativ 40 de etape și conține stevioside în concentrații de până la aproximativ 18%. Glicozidele de stevia și rebaudiosidul A sunt cele mai abundente componente.

"Stevia este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră: calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitamine hidrosolubile din complexul B și vitamina C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur și simplu sub formă de ceai", declară Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Stevia, un îndulcitor de origine naturală, oferă beneficii semnificative pentru sănătate ca alternativă la zaharoză sau la zahărul de masă. Este considerată "fără calorii" de către FoodData Central, ceea ce o face semnificativ mai slab calorică decât zaharoza. Numărul redus de calorii face acest îndulcitor  o alternativă sănătoasă pentru controlul diabetului sau pentru pierderea în greutate, în special pentru cei care preferă alimentele și băuturile de origine naturală, conform MedicalNewsToday.

Îndulcitorii Stevia, fără aport caloric sau de carbohidrați, au efecte minime asupra glicemiei, insulinei, tensiunii arteriale și greutății corporale, permițând persoanelor cu diabet să mănânce o varietate de alimente.

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt legate de inactivitate, de alimentele cu conținut ridicat de energie și de zaharurile adăugate. Stevia, o alternativă cu puține calorii, poate ajuta la reducerea aportului de energie fără a sacrifica gustul.

S-a constatat că Stevia, bogată în steroli și compuși antioxidanți, inclusiv kaempferol, reduce riscul de cancer pancreatic cu 23%, potrivit unor studii.

Extractul de stevia conține glicozide care dilată vasele de sânge, cresc excreția de sodiu și producția de urină, putând scădea tensiunea arterială prin acțiuni cardiotonice. Cu toate acestea, studii recente nu arată niciun impact, fiind necesare cercetări suplimentare.

Comitetul European pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu a găsit niciun motiv de îngrijorare în 2010 în ceea ce privește reacțiile alergice la stevia, deoarece glicozidele steviolice nu sunt reactive și nu sunt metabolizate în compuși reactivi, iar din 2008 nu a fost înregistrat niciun caz de reacție alergică.

CItește și: Primele semne ale deficienței de vitamina A. Importanța vitaminei A în sănătatea ochilor și a sistemului imunitar

Riscuri

Extractul de stevia este în general sigur, cu glicozide steviolice purificate adăugate în alimente. Stevia cu frunze întregi este mai puțin sigură, dar poate fi cultivată acasă. Frunzele de stevia pot proteja rinichii și reduce impactul diabetului. Consumul înlocuitorului de zahăr recomandat sau mai puțin în timpul sarcinii este sigur. Unele produse din stevia conțin alcool de zahăr, care poate provoca simptome la persoanele sensibile. Atâta timp cât stevia este foarte purificată și folosită cu moderație, este sigură pentru consum.

Îndulcitorii din stevie sunt utilizați în mod obișnuit în produsele cu zahăr de masă și în băuturile cu conținut caloric redus, iar suplimentele alimentare sunt disponibile de la mijlocul anilor 1990. Aceștia conțin componente dulci și neîndulcite care apar în mod natural, în beneficiul consumatorilor care preferă alimentele naturale. Peste 5.000 de produse alimentare și băuturi folosesc stevia la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel