Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, despre serul AstraZeneca: au fost vaccinați milioane de oameni; e sigur

Vaccinare
Cercetătorul Ștefan Dascălu de la Oxford a explicat că reacțiile cele mai serioase în urma imunizării cu serul AstraZeneca sunt de natură alergică și se rezolvă la locul administrării.

Vaccinul AstraZeneca folosește ”o altă metodă de livrare a agentului imunogen” față de Pfizer și Moderna, spune cercetătorul Ștefan Dascălu de la Universitatea Oxford. ”Acest mecanism de livrare are particularitățile lui ca și restul, de altfel. Față de fiecare organismul nostru reacționează diferit. Folosind un vector viral această manifestare a sistemului nostru imunitar, în care prima imunizare este, să spunem suntem predispuși unor reacții post-vaccinare, care încă o dată subliniez că nu sunt serioase.

De obicei, cele mai serioase sunt de natură alergică care sunt rezolvate la locul administrării. Până acum nu s-au înregistrat decese sau complicații. Vaccinul este demonstrat sigur și eficient. Trebuie să ținem cont că cu acest vaccin aici în Marea Britanie au fost vaccinați milioane de oameni, peste 10 milioane în momentul acesta și nu s-au înregistrat cazuri severe”, a precizat Ștefan Dascălu, potrivit DC News.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a precizat, la Realitatea Plus, că reacțiile adverse la AstraZeneca după a doua doză sunt mult mai rare decât după prima. ”Categoric trebuie să încurajăm efectuarea rapelului la persoanele care nu au avut antecedente alergice după prima doză. Vreau să menționez că reacțiile la AstraZeneca după administrarea celei de-a doua doză sunt mult mai rare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel