Steagul roșu al cirozei hepatice. Semnul dat de culoarea scaunului

ciroza hepatica - FOTO: Freepik@medipic
Semnul de alarmă în cazul cirozei hepatice este adesea trecut cu vederea, mai ales în stadiul incipient al bolii.

Abuzul de alcool pe termen lung poate duce la consecințe grave, precum ciroza hepatică, care interferează cu funcționarea organului. Există mai multe simptome semnificative pe care cei care consumă alcool ar trebui să le cunoască și să le ia în serios.

Unii pot renunța complet la alcool, în timp ce alții pot reconsidera abordarea lor față de consumul de alcool în viitor. Abuzul pe termen lung al alcoolului poate avea consecințe grave.

Ciroza hepatică, ce este

Consumatorii ar trebui să fie conștienți de pericolele și semnele cirozei hepatice - o boală cauzată de consumul excesiv de alcool pe o perioadă îndelungată. Ciroza este o cicatrizare permanentă care interferează cu ficatul, dăunându-i funcționarea.

Uneori este cunoscută sub numele de boală hepatică de stadiu final și apare după alte etape de deteriorare, inclusiv inflamație (hepatită), depozite grase (steatoză) și creșterea rigidității și cicatrizarea ușoară a ficatului (fibroză).

Ciroza hepatică, cauze

Există mai multe cauze posibile ale cirozei hepatice, iar acestea pot varia în funcție de regiunea geografică și de factorii de risc specifici. Iată câteva dintre principalele cauze ale cirozei hepatice:

Consumul excesiv de alcool: Consumul cronic și excesiv de alcool este una dintre principalele cauze ale cirozei hepatice în multe țări. Alcoolul poate cauza inflamații în ficat, ducând la formarea de cicatrice.

Hepatita virală: Infecțiile cu virusuri hepatice, cum ar fi hepatita B, hepatita C, și altele, pot provoca inflamație persistentă în ficat, care poate evolua către ciroză dacă nu este tratată corespunzător.

Boala ficatului gras non-alcoolic: Depunerea excesivă de grăsime în ficat poate duce la inflamații și, în cele din urmă, la ciroză. Această afecțiune este strâns legată de stilul de viață, obezitate, diabet și alți factori.

Boli autoimune: Unele afecțiuni autoimune, cum ar fi boala hepatică autoimună, pot determina sistemul imunitar să atace propriul ficat, cauzând inflamație și leziuni.

Ciroză hepatică - FOTO: Freepik@ursoialex

Boli genetice: Anumite boli genetice, cum ar fi hemocromatoza (o tulburare a metabolismului fierului) sau fibroza chistică (o boală genetică care afectează plămânii și alte organe), pot contribui la dezvoltarea cirozei hepatice.

Boli hepatice metabolice: Afecțiuni precum boala Wilson (o boală metabolică care duce la acumularea excesivă de cupru în organism) pot afecta ficatul și pot progresa către ciroză.

Boli vasculare: Afecțiuni care afectează fluxul de sânge către ficat, cum ar fi boala venoasă hepatică, pot contribui la ciroză.

Vezi și: Afecțiunea dureroasă pe care ai putea să o dezvolți din cauza telefonului. Care este greșeala pe care o faci

Ciroza hepatică, simptome

În stadiile incipiente, persoanele care suferă de această afecțiune vor observa că organismul lor se adaptează pentru a compensa funcționarea redusă a ficatului, însă acest lucru nu este întotdeauna evident.

În cele din urmă, pe măsură ce funcția hepatică scade, simptomele devin mult mai evidente. NHS afirmă că boala poate fi cauzată de colangita biliară primară, probleme cu sistemul imunitar, condiții genetice și utilizarea prelungită a anumitor medicamente.

Vezi și: Hipotermia, semnalul de alarmă al termometrului tău intern. Cum să îți menții temperatură internă a corpului

Cei care suferă de o formă severă de boală hepatică grasă non-alcoolică sau au fost infectați cu hepatită pentru o perioadă îndelungată ar putea fi, de asemenea, expuși riscului, potrivit Mirror.

Simptomele timpurii includ pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, sensibilitate sau durere în zona ficatului, palme roșii pătate, tulburări ale somnului, senzație de greață și vărsături, senzație de rău și oboseală constantă sau prezența de capilare mici de tip păianjen pe piele.

Simptomele care apar în general în stadiile ulterioare ale cirozei includ mâncărime intensă a pielii, icter, căderea părului, unghii albe, umflare a abdomenului, urină întunecată, dificultăți în respirație, tremurături ale mâinilor și sângerări nazale și gingivale frecvente.

Cu toate acestea, există cinci semne de avertizare pe care oamenii ar trebui să le cunoască, să le ia în serios și, dacă sunt identificate, să consulte imediat un medic. Aceste simptome includ fecale foarte întunecate sau negre, perioade de confuzie mentală sau somnolență, vărsare de sânge, dificultăți în respirație și febră cu temperaturi ridicate și tremurături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel