Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Statinele, risc mai mic de cancer de prostată
09 oct, 22:50
Un nou studiu aduce informații despre legătura dintre tratamentul cu statine și riscul mai mic de cancer de prostată.
Cancer de prostată

Cancerul de prostată este adesea un cancer cu creștere lentă, cu o perioadă de latență lungă, de până la 15 până la 20 de ani.

Autopsiile realizate de-a lungul timpului au arătat că un sfert dintre bărbații de 40 de ani și până la 40% dintre bărbații cu vârsta de 80 de ani sau mai mult ai leziuni maligne locale indolente ale prostatei, notează autorii unui nou studiu. 

Incidența ridicată și ritmul lent de dezvoltare al cancerului de prostată fac din acesta o țintă atractivă pentru chimioprevenție.

Până acum, însă, dovezi contradictorii sugerau că statinele acționează chimiopreventiv împotriva cancerului de prostată (PCa). Nu se știa, însă, dacă aceste efecte sunt modificate de doză, spre exemplu.

Noul studiu, care a fost publicat în jurnalul Medicina Cancerului (Cancer Medicine), a fost realizat cu bărbați fără cancer, urmăriți timp de, în medie, șapte ani, utilizarea statinei a fost asociată cu un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată.

Dar cercetătorii spun că această asociere a fost observată doar atunci când statinele au fost utilizate pentru o durată relativ lungă sau la o doză mare, și a fost mai pronunțată (legătura) pentru tumorile agresive de prostată.

Printre cei 13.065 de bărbați incluși în studiu, care aveau la început o vârstă cuprinsă între 53 și 71 de ani, 2.976 au fost diagnosticați cu cancer de prostată pe parcursul unei urmăriri mediane de 6,6 ani.

„Studii clinice mai strict concepute sunt necesare pentru a reproduce această constatare", a declarat Kai Wang, primul autor, doctor la Universitatea Harvard, citat de Wiley


Ştiri Recomandate

Creier activ: cum să-ți menții creierul tânăr și la vârste înaintate
Fibroza chistică: boala genetică poate da simptome și purtătorilor, care nu fac boala
Acneea și depresia, conexiune stranie care durează doar câțiva ani
5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul ovarian
Produse din plante care interacționează cu medicamentele. Ce să eviți
Rujeolă în copilărie, risc crescut pentru o boală pulmonară cumplită la vârstă adultă
Comentarii