Starețul Mănăstirii Bixad din județul Satu Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus, s-a stins din viață

Starețul Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus, s-a stins din viață   Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului
Starețul Mănăstirii Bixad din jduețul Satu Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus, s-a stins din viață la 68 de ani. 

Stareţul Mănăstirii Bixad, din judeţul Satul Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus, s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 68 de ani, a anunţat, joi, Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

„Preacuviosul Părinte Dr. Arhimandrit Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, a trecut la Domnul

Cu durere în suflet, dar și cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a tuturor credincioșilor, că Preacuviosul Părinte Arhim. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad din Protopopiatul Ortodox Român Oaș, a trecut la Domnul în ziua de joi, 28 octombrie 2021, la vârsta de 68 de ani.

Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, dimpreună cu părinții slujitori din Sfânta noastră Episcopie, cu monahii și monahiile, transmit un mesaj de condoleanțe, mângâiere, întărire și alinare sufletească pentru viețuitorii Sfintei Mănăstiri Bixad dar și pentru toți cei care l-au cunoscut pe părintele stareț Emanuil.

Trupul neînsuflețit al părintelui stareț Emanuil Rus va fi așezat în biserica Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bixad, începând cu ziua de sâmbătă, 30 octombrie 2021”, arată comunicatul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Scriitorul Dan Ciachir: „a fost ucenic al părintelui Nicolae Steinhardt”

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a transmis pentru DC NEWS câteva gânduri despre cel care a fost stareţul Mănăstirii Bixad, din judeţul Satul Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus.

"El este un ucenic al părintelui Nicolae Steinhardt, fiind format la Rohia. Acolo a intrat ca frate de mânăstire. Mai mult, când a venit Securitatea, părintele Steinhardt avea activitatea de bibliotecar, o bibliotecă de 40.000 de volume, iar părintele Emanuil Rus a fost cel care a salvat "Jurnalul fericirii", ascunzându-l undeva în spatele unui vas de expansiune al unei centrale şi uite că aşa a putut să apară volumul. 

Acolo a ajuns stareţ, acolo a trecut la cele veşnice. Părintele stareţ Emanuil Rus este şi deţinătorul unui doctorat în Filologie - atenţie, nu teologie - susţinut cu un filolog cunoscut, titlul tezei fiind 'Raporturile romano-slave în opera lui Silviu Dragomir'. E un lucru rar ca un călugăr, un ierarh, să aibă doctorat în Filologie. L-am cunoscut foarte bine, a fost un foarte bun predicator, un om care ştia şi teologie dar era şi iniţiat în cultura laică. Mi-a povestit foarte multe lucruri despre părintele Nicolae Steinhardt. A fost o personalitate a bisericii noastre, duhovnicească dar şi culturală, un predicator foarte bun. Este o pierdere pentru monahismul nostru. A trecut acum la cele veşnice de boala asta, deşi cred că era vaccinat...", a transmis Dan Ciachir

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel