Stai mult timp pe scaun? Vezi care sunt riscurile pentru sănătate

Timpul petrecut în fața televizorului grăbește apariția unor afecțiuni
Tot mai mult timp petrecem așezați în fața ecranelor tv sau de calculator, asta spun ultimele studii. În lipsa exercițiilor fizice, acest lucru crește riscul unor boli grave.

Din ce în ce mai multe ore petrecem în fața televizoareor și a calculatoarelor, asta este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite. Și pe măsură ce prelungim timpul petrecut așezați, crește riscul de obezitate, boli de inimă, cancer, diabet și deces. Un alt studiu a constatat că exercițiul fizic poate diminua unele dintre riscuri.

Deși toți cercetătorii sunt de acord cu faptul că toți petrecem mai mult timp stând în fața ecranelor, nu toți sunt de acord cu doza de exercițiu fizic care poate ajuta, scrie webmd.com.

În Statele Unite, timpul total de ședere din 2007 până în 2016 a crescut cu aproximativ o oră pe zi, până la 8,2 ore pentru adolescenți și 6,4 ore pentru adulți, afirmă Yin Cao, profesor de chirurgie la Departamentul de Științe ale Sănătății Publice la Universitatea Washington Școala de Medicina din St. Louis. Ea este autorul principal al studiului care a urmărit obiceiurile de ședere ale americanilor. (Nu au fost colectate date privind timpul total de ședere al copiilor.)

Echipa lui Cao a folosit date din Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES) din 2001 până în 2016 pentru a urmări comportamentele în ce privește timpul în fața ecranelor a aproape 52.000 de copii, adolescenți și adulți. Studiul a avut întrebări separate privind timpul petrecut așezat pentru a viziona emisiuni TV sau videoclipuri și timpul petrecut așezat în afara calculatoarelor sau la lucru.

Unele grupuri sunt mai susceptibile de a sta prea mult, a descoperit Cao, incluzând și pe negrii non-hispanici, oameni supraponderali și băieți.

Exercițiile fizice scad riscul unor boli

În celălalt studiu, cercetătorii au analizat obiceiurile de ședere și de a face exerciții la aproape 150.000 de australieni în vârstă de peste 45 de ani, din 2006 până în 2009, pentru a vedea dacă nivelurile mai ridicate de exerciții ar putea elimina riscurile de sănătate ale șederii prelungite.

Pe măsură ce nivelurile de exercițiu au crescut, riscurile au scăzut, spune dr. Emmanuel Stamatakis, profesor de activitate fizică, stil de viață și sănătate a populației la Universitatea din Sydney. El numește 150 de minute de activitate pe săptămână "pragul magic", pentru că atunci riscurile încep să scadă.

Participanții au raportat câte ore pe zi au petrecut șezând, ștând în picioare și dormind, precum și cât timp au participat la activitate fizică moderată, până la viguroasă.

Cercetătorii au urmărit decesele din diferite cauze până în iunie 2017, la aproape nouă ani după studiul inițial, iar moartea de la bolile cardiace până în decembrie 2015 au fost urmărite de peste șapte ani. În acea perioadă, mai mult de 8.600 din cei 150.000 de participanti la studiu au decedat (mai mult de 1.600 de cauze legate de inimă).

Mai multe ore stând jos, mai mare riscul de îmbolnăvire

Cei care stau jos mai mult de șase ore pe zi au un risc mai mare de deces și a fost mai predominant în cazul persoanelor care nu au îndeplinit recomandarea de cel puțin 150 de minute de activitate pe săptămână, spune Stamatakis.

Printre persoanele care nu au raportat nici o activitate fizică, cei care au stat mai mult de 8 ore pe zi au avut de 1,5 ori mai multe șanse de a muri în timpul studiului, decât cei care au stat mai puțin de 4 ore pe zi.

„Deși riscurile au început să scadă la persoanele care făceau 150 de minute de activitate pe săptămână, oamenii care au participat la studiu au avut nevoie de mai mult de 300 de minute pe săptămână pentru a elimina riscul”, spune Stamatakis.


”Stând în picioare în loc de a sta jos nu pare să facă prea mult", spune el, dar înlocuirea statului jos cu activitatea fizică a fost în mod constant legată de un risc mai mic. "Activitatea moderată până la viguroasă include mersul pe jos, sportul și exercițiile fizice, cum ar fi alergarea sau jocul de tenis, drumeții, muncă intensă în grădină sau lucrări casnice viguroase", spune Stamatakis. Recomandările SUA spun că adulții trebuie să facă cel puțin 150 de minute (2,5 ore) până la 300 de minute (5 ore) o săptămână de activitate cu intensitate moderată;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel