Stafidele, remediul minune pentru constipație, oase mai puternice și anemie. De ce să începi să le consumi chiar acum

Stafidele - Foto: Freepick @xamtiw
Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci stafide și de ce trebuie să începi să le consumi chiar acum.

Cunoscute sub numele de stafide sunt de fapt struguri care au fost uscați la soare sau într-un deshidrator de alimente.

În mod natural, stafidele sunt dulci și bogate în zahăr și calorii, dar sunt benefice pentru sănătatea noastră atunci când sunt consumate cu moderație.

De fapt, stafidele pot ajuta la digestie, pot crește nivelul de fier și vă pot menține oasele puternice.

De asemenea, stafidele pot fi cel mai bun înlocuitor pentru bomboane sau alte dulciuri, deci puteți ronțăi câteva bucățele pentru a vă satisface nevoia de dulce. 

Există mai mulți factori de luat în considerare în ceea ce privește beneficiile nutriționale ale stafidei.

- Zahăr și calorii

O jumătate de cană de stafide are aproximativ 217 calorii și 47 de grame de zahăr.

Din acest motiv, stafidele nu sunt chiar un tratament cu puține calorii sau cu conținut scăzut de zahăr. Nu e de mirare că uneori sunt denumite "bomboanele naturii".

Cantitățile mari de zahăr și calorii sunt destul de tipice pentru fructele uscate, motiv pentru care este esențial să țineți sub observație câte stafide consumați într-o singură ședință.

Pentru sportivii de anduranță, stafidele sunt o alternativă excelentă pentru masticațiile și gelurile sportive scumpe. Acestea oferă o sursă rapidă de carbohidrați atât de necesari și pot contribui la îmbunătățirea performanței.

Un studiu din 2011 a constatat că stafidele au fost la fel de eficiente ca o marcă de jeleuri sportive în îmbunătățirea performanțelor sportivilor care se angajează în exerciții de anduranță de intensitate moderată până la mare.

- Fibră

O jumătate de cană de stafide vă va oferi 3,3 grame de fibre sau aproximativ 10 până la 24% din necesarul zilnic, în funcție de vârstă și sex.

Fibrele vă ajută la digestie prin înmuierea și creșterea greutății și dimensiunii scaunului. Scaunele mai voluminoase sunt mai ușor de eliminat și pot ajuta la prevenirea constipației.

Fibrele ajută, de asemenea, să vă mențineți sătul pentru mai mult timp, deoarece încetinesc golirea stomacului. Dacă încercați să slăbiți, consumul de alimente fibroase vă poate ajuta.

Fibrele joacă, de asemenea, un rol în ceea ce privește nivelul colesterolului. Se știe că fibrele alimentare reduc nivelul de colesterol "rău" de tip lipoproteine cu densitate scăzută (LDL).

- Fier

Stafidele sunt o sursă bună de fier. O jumătate de cană de stafide conține 1,3 miligrame de fier. Aceasta reprezintă aproximativ 7 la sută din cantitatea zilnică recomandată pentru majoritatea femeilor adulte și 16 la sută pentru bărbații adulți.

Fierul este important pentru a produce globule roșii și pentru a le ajuta să transporte oxigenul către celulele corpului. Trebuie să consumați suficient fier pentru a preveni anemia feriprivă.

- Calciu și bor

Stafidele au aproximativ 45 de miligrame de calciu la o porție de 1/2 cană. Acest lucru se traduce în aproximativ 4% din necesarul zilnic. Calciul este esențial pentru oase și dinți sănătoși și puternici.

Dacă sunteți o femeie aflată la postmenopauză, stafidele sunt o gustare excelentă, deoarece calciul ajută la prevenirea apariției osteoporozei, o tulburare caracterizată prin pierderea oaselor care apare de obicei odată cu înaintarea în vârstă.

În plus, stafidele conțin o cantitate mare de oligoelement bor. Borul colaborează cu vitamina D și cu calciul pentru a vă menține oasele și articulațiile sănătoase. De asemenea, acesta joacă un rol în tratarea osteoporozei.

- Antioxidanți

Stafidele sunt o sursă excepțională de substanțe chimice naturale numite fitonutrienți, cum ar fi fenoli și polifenoli. Aceste tipuri de nutrienți sunt considerați antioxidanți.

Antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi din sânge și pot preveni deteriorarea celulelor și a ADN-ului. Acest lucru poate duce la boli precum cancerul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

- Compuși antimicrobieni

Un studiu din 2009 a remarcat că stafidele conțin fitochimicale care ar putea promova sănătatea dinților și a gingiilor. Substanțele fitochimice prezente în stafide, inclusiv acidul oleanolic, acidul linoleic și acidul linolenic, luptă împotriva bacteriilor din gură care duc la apariția cariilor.

Cu alte cuvinte, consumul de stafide în locul gustărilor zaharoase poate menține de fapt zâmbetul tău sănătos.

Nu în ultimul rând, stafidele conțin vitamine și minerale sănătoase. De asemenea, nu conțin grăsimi și colesterol, sunt bogate în antioxidanți și reprezintă o sursă excelentă de fibre. 

Stafidele vă pot ajuta:

- să ameliorați constipația

- să preveniți anemia

- să construiți și să mențineți oase puternice

- să vă protejați dinții

- să reduceți riscul de cancer și de boli de inimă

Stafidele conțin suficient zahăr pentru a vă oferi o explozie de energie și reprezintă un plus de energie într-o dietă sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Dacă aveți o poftă de dulce, luați în considerare înlocuirea gustărilor nesănătoase și zaharoase cu stafide.

Desigur, ca orice fruct uscat, consumul excesiv poate fi la limita nesănătosului din cauza conținutului ridicat de zahăr și a caloriilor. Deși nu ar trebui să vă fie teamă să includeți stafidele în dietă., asigurați-vă că vă limitați la o mână la un moment dat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel