Spondilita anchilozantă, boala fără tratament. Afectează coloana, ochii și respirația

spondilita anchilozanta - FOTO: Freepik
Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie care, în timp, poate provoca fuziunea unora dintre oasele coloanei vertebrale (vertebrele).

Spondilita anchilozantă face afectează coloana vertebrală. Aceasta devine mai puțin flexibilă și poate duce la o postură cocoșată. În cazul în care coastele sunt afectate, poate fi dificil să respiri profund.

Semnele și simptomele încep, de obicei, la începutul vârstei adulte. Inflamația poate apărea și în alte părți ale corpului - cel mai frecvent, la nivelul ochilor.

Nu există un tratament pentru spondilita anchilozantă, dar tratamentele pot diminua simptomele și, eventual, pot încetini progresia bolii.

Vezi și: RO-ALERT: cine ia decizia de a trimite mesajul și ce trebuie să faci dacă primești un mesaj RO-ALERT. De ce se dau mesaje inclusiv noaptea

Spondilita anchilozantă, simptome

Primele semne și simptome ale spondilitei anchilozante pot include durere și rigiditate în partea inferioară a spatelui și șoldurilor, în special dimineața și după perioade de inactivitate. Durerile de gât și oboseala sunt, de asemenea, frecvente. De-a lungul timpului, simptomele s-ar putea înrăutăți, îmbunătăți sau înceta la intervale neregulate.

Zonele cel mai frecvent afectate sunt:

- Articulația dintre baza coloanei vertebrale și pelvis

- Vertebrele din partea inferioară a spatelui

- Locurile în care tendoanele și ligamentele se atașează de oase, în principal la nivelul coloanei vertebrale, dar uneori de-a lungul părții din spate a călcâiului

- Cartilajul dintre stern și coaste

- Articulațiile șoldului și ale umărului, notează Mayo Clinic.

Vezi și: TAVI, procedura minim invazivă pentru repararea valvei aortice. Costache: Este revoluționară. Nu se oprește inima

Spondilita anchilozantă, când trebuie să consultați un medic

Solicitați asistență medicală dacă aveți dureri lombare sau fesiere care au apărut încet, se agravează dimineața sau vă trezesc din somn în a doua jumătate a nopții - în special dacă această durere se ameliorează la exerciții fizice și se agravează la odihnă. Consultați imediat un oftalmolog dacă dezvoltați un ochi roșu dureros, sensibilitate severă la lumină sau vedere încețoșată.

Spondilita anchilozantă, cauze

Spondilita anchilozantă nu are o cauză specifică cunoscută, deși factorii genetici par a fi implicați. În special, persoanele care au o genă numită HLA-B27 prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta spondilita anchilozantă. Cu toate acestea, doar unele persoane cu această genă dezvoltă afecțiunea.

Spondilita anchilozantă, factori de risc

Debutul apare, în general, la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte. Majoritatea persoanelor care au spondilită anchilozantă au gena HLA-B27. Dar multe persoane care au această genă nu dezvoltă niciodată spondilita anchilozantă.

Vezi și: De ce ne îmbolnăvim de cancer. Vlad Ciurea: Nu lăsați pe mâine! Poate fi prea târziu

Spondilita anchilozantă, complicații

În cazul spondilitei anchilozante severe, se formează os nou ca parte a încercării organismului de a se vindeca. Acest os nou acoperă treptat spațiul dintre vertebre și, în cele din urmă, fuzionează secțiuni de vertebre. Aceste părți ale coloanei vertebrale devin rigide și inflexibile. Fuziunea poate, de asemenea, rigidiza cutia toracică, limitând capacitatea și funcția plămânilor.

Alte complicații pot include:

Inflamație oculară (uveită). Una dintre cele mai frecvente complicații ale spondilitei anchilozante, uveita poate provoca dureri oculare cu debut rapid, sensibilitate la lumină și vedere încețoșată. Mergeți imediat la medicul dumneavoastră dacă prezentați aceste simptome.

Vezi și: Alimentele toxice, ce sunt. Cum recunoaștem alergiile alimentare. Cum te poate omorî shaorma. Leru: Produc o reacție severă

Fracturi de compresie. Oasele unor persoane slăbesc în timpul primelor etape ale spondilitei anchilozante. Vertebrele slăbite se pot încreți, crescând gravitatea unei posturi aplecate. Fracturile vertebrale pot exercita presiune asupra și, eventual, pot răni măduva spinării și nervii care trec prin coloana vertebrală.

Probleme cardiace. Spondilita anchilozantă poate provoca probleme la nivelul aortei, cea mai mare arteră din organism. Aorta inflamată se poate lărgi până la punctul în care distorsionează forma valvei aortice din inimă, ceea ce afectează funcția acesteia. Inflamația asociată cu spondilita anchilozantă crește riscul de boli de inimă în general.

Vezi și: 8 măști care îți întineresc și luminează tenul. Le poți face acasă, simplu și rapid

Spondilita anchilozantă, diagnostic

În timpul examenului fizic, furnizorul de servicii medicale vă poate cere să vă aplecați în diferite direcții pentru a testa amplitudinea de mișcare a coloanei vertebrale. Furnizorul de servicii medicale ar putea încerca să vă reproducă durerea prin apăsarea anumitor porțiuni ale pelvisului sau prin mișcarea picioarelor într-o anumită poziție. De asemenea, vi s-ar putea cere să respirați adânc pentru a vedea dacă aveți dificultăți în a vă extinde pieptul.

Teste imagistice. Radiografiile le permit medicilor să verifice dacă există modificări la nivelul articulațiilor și oaselor, deși semnele vizibile ale spondilitei anchilozante ar putea să nu fie evidente la începutul bolii.

Un RMN utilizează unde radio și un câmp magnetic puternic pentru a oferi imagini mai detaliate ale oaselor și țesuturilor moi. Scanările RMN pot dezvălui dovezi ale spondilitei anchilozante mai devreme în procesul bolii, dar sunt mult mai scumpe.

Teste de laborator. Nu există teste de laborator specifice pentru a identifica spondilita anchilozantă. Anumite analize de sânge pot verifica markerii de inflamație, dar inflamația poate fi cauzată de multe probleme de sănătate diferite.

Sângele poate fi testat pentru gena HLA-B27. Dar multe persoane care au această genă nu au spondilită anchilozantă și oamenii pot avea boala fără a avea gena.

Spondilita anchilozantă, tratament

Scopul tratamentului este de a ameliora durerea și rigiditatea și de a preveni sau întârzia complicațiile și deformarea coloanei vertebrale. Tratamentul spondilitei anchilozante are cel mai mare succes înainte ca boala să provoace daune ireversibile.

Vezi și: Halvaua, dulcele de post, bombă pentru sănătate. Ce se întâmplă în corp după ce o mănânci. Amalia Arhire: Are multe grăsimi. Îngrașă foarte mult

Medicamente

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - cum ar fi naproxenul și ibuprofenul - sunt medicamentele pe care medicii le folosesc cel mai frecvent pentru a trata spondilita anchilozantă. Aceste medicamente pot ameliora inflamația, durerea și rigiditatea, dar ar putea provoca, de asemenea, sângerări gastrointestinale.

Dacă AINS nu sunt de ajutor, medicul dumneavoastră ar putea sugera începerea unui blocant al factorului de necroză tumorală (TNF) sau a unui inhibitor al interleukinei-17 (IL-17). Aceste medicamente sunt injectate sub piele sau printr-o linie intravenoasă. Aceste tipuri de medicamente pot reactiva tuberculoza netratată și vă pot face mai predispus la infecții.

Vezi și: Digitalizarea terapiei intensive, necesitate, dar greu de aplicat. Bubenek: Eu pot să văd orice bolnav la un click distanță. La Vest de România orice orășel are un astfel de sistem

Terapie

Kinetoterapia este o parte importantă a tratamentului și poate oferi o serie de beneficii, de la ameliorarea durerii până la îmbunătățirea forței și flexibilității. Un fizioterapeut poate concepe exerciții specifice pentru nevoile dumneavoastră. Pentru a ajuta la păstrarea unei bune poziții, puteți fi învățat:

- Exerciții de amplitudine a mișcărilor și de întindere

- Exerciții de întărire a mușchilor abdominali și ai spatelui

- Poziții corecte de somn și de mers pe jos

- Operația

Majoritatea persoanelor cu spondilită anchilozantă nu au nevoie de intervenție chirurgicală. Intervenția chirurgicală poate fi recomandată dacă aveți dureri severe sau dacă o articulație a șoldului este atât de deteriorată încât trebuie înlocuită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel