Splină uriașă scoasă de medicii maramureșeni unei paciente cu leucemie

O femeie în vârstă de 63 de ani, care suferă de leucemie cu celule păroase, una dintre cele mai greu de tratat boli hematologice, neinvestigată până acum, avea o splină gigantă, de 6,1 kilograme, pe care medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) ''Dr. Constantin Opriş'' din Baia Mare au reuşit s-o elimine în urma unei intervenţii chirurgicale.

,,Bolnava s-a prezentat, pentru prima dată, în Ambulatoriul Integrat - Hematologie al Spitalului Judeţean din Baia Mare unde dr. Cristina Truică, în urma investigaţiilor de specialitate - analize de laborator, ecografie şi Computer Tomograf, a stabilit diagnosticul şi a constatat că, în cadrul acestei boli, are o splină extrem de mărită care ocupa, practic, întreg abdomenul", a spus coordonatorul Blocului Operator al SJU din Baia Mare, dr. Mihaela Leşe, printr-un comunicat de presă.

Operaţia a durat peste două ore, a fost necesară administrarea de plasmă şi multiple unităţi de Factor VII, intraoperator care au corectat coagularea la valori acceptabile, întrucât pacienta avea tulburări de coagulare majore şi anemie severă. Dimensiunea splinei extirpate a fost de 36/22 centimetri şi 6,1 kilograme, potrivit Agerpres.

Echipa care a contribuit la reuşita intervenţiei chirurgicale a fost formată din dr. Mare Claudiu, dr. Lavinia Mureţan, as. inst. Zoicaş Voicu, as. inst. Chertiţa Sanda, as. anest. Sanda Cătană şi inf. Mihaela Orha.

Splenomegalia este mărirea în dimensiuni a splinei peste 15-20 cm și se referă strict la mărirea acesteia în volum, care face referire la un simptom, care poate fi regăsit în o serie de patologii. Aceste patologii printre care și leucemia au ca efect splenomegalia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel