Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Splină gigant, operată la Spitalul Județean din Baia Mare
11 iul, 19:56
O splină gigant a fost extirpată de la o pacientă, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Operația a durat două ore.
Splină gigant

O splină gigant a fost extirpată de la o pacientă din Maramureș, în urmă cu câteva zile. Femeia în vârstă de 48 de ani era diagnosticată cu limfom malign non-hodgkinian cu celule viloase, stadiu III B (stadiu destul de avansat al bolii).

“În cadrul acestui diagnostic, unul dintre elementele majore este splenomegalia (creșterea în volum a splinei). Practic, se face o compresie abdominală majoră, ceea ce îi provoacă pacientului durere, disconfort și influențează, într-o anumită măsură, organele intraabdominale din jur“, a declarat dr. Marius Brîndușe – medic primar chirurgie generală, coordonatorul intervenției.

Având în vedere diagnosticul, s-a impus și s-a decis splenectomia (înlăturarea splinei) prin procedeu chirurgical clasic. Intervenția a durat aproximativ două ore, iar splina înlăturată a cântărit 6,5 kilograme. 

Operația, foarte complexă, a fost realizată de dr. Marius Brîndușe – medic primar chirurgie generală, dr. Marica Valer – medic specialist chirurgie vasculară, dr. Mare Claudiu – medic primar chirurgie generală, dr. Cernucan Aurica – medic primar anestezie și terapie intensivă.

Evoluția pacientei a fost una spectaculoasă, la doar 24 de ore de la finalizarea operației, aceasta reușind să se mobilizeze.


Ştiri Recomandate

Scleroza multiplă, risc crescut pentru copiii supraponderali sau obezi
Canicula ne afectează inima în mai multe moduri
EXCLUSIV
Canicula, cum ne distruge inima. La hipertensivi, efecte nebănuite
Muncă: de câtă e nevoie ca să fim fericiți și sănătoși?
Cancer la ficat, soluție pentru efectele secundare și prelungirea imunoterapiei
Boala inflamatorie ce afectează colonul și rectul: rectocolita ulcerohemoragică
Alimente care te îngrașă vara. Ce să nu mănânci pe căldură
Comentarii