Spitalul Militar „Regina Maria” din Brașov, la propriul centenar. Col.dr. Alexandru Keresztes: „Un eveniment de suflet”

Spitalul Militar din Brașov aniversează astăzi 100 de ani de la trecerea în administrarea Armatei Române. Foto: iubescbrasovul.ro
Spitalul Militar din Brașov aniversează astăzi 100 de ani de la trecerea în administrarea Armatei Române. Foto: iubescbrasovul.ro
Col.dr. Alexandru Keresztes, comandantul SMU Brașov (centru), a explicat ce festivități vor avea loc astăzi și mâine
Col.dr. Alexandru Keresztes, comandantul SMU Brașov (centru), a explicat ce festivități vor avea loc astăzi și mâine
  • Spitalul Militar din Brașov aniversează astăzi 100 de ani de la trecerea în administrarea Armatei Române. Foto: iubescbrasovul.ro
  • Col.dr. Alexandru Keresztes, comandantul SMU Brașov (centru), a explicat ce festivități vor avea loc astăzi și mâine
Spitalul Militar de Urgență (SMU) „Regina Maria” din Brașov organizează astăzi și mâine, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la trecerea unității în administrarea Armatei Române, o serie de evenimente de excepție. A fost sfințită deja Biserica din curtea Spitalului, în această seară va fi un spectacol de excepție la Casa Armatei, iar mâine se va desfășura un amplu ceremonial militar și religios, care va culmina cu dezvelirea busturilor Reginei Maria și a Regelui Ferdinand.

Spitalul Militar de Urgență (SMU) „Regina Maria" din Brașov are o istorie de două mai vechie decât cea pe care o săbătorește astăzi și mâine, a explicat comandantul SMU Brașov, col.dr. Alexandru Keresztes.

„Este un eveniment de suflet, pentru că întorcându-ne în istorie, suntem cel mai vechi spital existent pe aceste meleaguri, este atestat documentar spitalul nostru la 1791, și de-a lungul istoriei a avut diferite locații, până în anul 1887 când s-a mutat în actuala locație pe care ați cunoscut-o", a spus acesta.

15 mai, dublă sărbătoare

Pe 15 mai, însă, medicina militară din Brașov are două motive de săbătoare:

„Spitalul sărbătorește, în continuarea Centenarului Marii Uniri, 100 de ani de luptă sub tricolorul românesc. La 1 februarie 1919, Spitalul Militar din Brașov a fost preluat de către administrația Armatei Române. De ce sărbătorim la 15 mai? În urmă cu aproxiativ 8 ani când am sărbătorit 220 de ani de medicină militară la Brașov, fostul comandant de atunci, colonel doctor Georgian Tudose, împreună cu farmacistul șef al spitalului, Georgian Gal, un pasionat de istorie, au identificat în arhivele Brașovului, un document prin care în data de 15 mai 1922 a fost organizată o sărbătoare în curtea spitalului de către primul comandant român al Spitalului Militar din Brașov, moment în care s-a dat citire Decretului Regal semnat de către Regele Ferdinand prin care s-a conferit titlul „Regina Maria" Spitalului nostru. Astfel, încât .anul acesta sărbătorim 100 de ani de adminsitrație a Armatei Române, și 97 de ani de când purtăm cu cinste numele ilustrei Regine", a continuat col.dr. Alexandru Keresztes.

Spectacol de excepție, „Arc peste timp”

Activitățile care marchează această dublă sărbătoare se derulează în două locații: în curtea Spitalului Militar de Urgență și la Casa Armatei din Brașov.

Astfel, în această dimineață, în prezența episcopului Harghitei și Covasnei, PS Andrei, a fost sfințită Biserica cu hramul Maicii Domnului și a picturii interioare, realizată prin grija părintelui pr. militar Ilie Munteanu.

Diseară, de la ora 17,00, la Casa Armatei din Brașov va avea loc un spectacol aniversar, la care intrarea este liberă! Brașovenii vor putea participa la un spectacol aniversar care va fi susținut de artiști și formații de marcă. Este vorba de Ansamblul Doina al Armatei, urmat de Școala de Modeling Cleopatra Popescu, „cu copilași cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani a căror paradă va fi o supriză deosebită, și vă spun doar că una dintre pasiunile literare a Reginei Maria a fost aceea de a scrie literatură pentru copii (...) urmând ca în partea a doua a spectacolului să ne bucurăm de prezența Corului de Fete al Colegiului Național Andrei Șaguna (...) Și ca să încheiem apoteotic acest spectacol aniversar, Grupul vocal Anatoly ne va încânta () la Casa Armatei, la acest spectacol aniversar, unde vă așteptăm pe toți", a explicat comandantul Keresztes.

Spectacolul din această seară se desfășoară sub titlul „Arc peste timp", pentru că „la sărbătoarea de care vă povesteam din 15 mai 1922, din curtea spitalului, a participat Corul de Băieți al Colegiului Național Andrei Șaguna", a mai arătat comandantul.

Mâine, 16 mai, va avea loc un ceremonial militar și religios, în prezența reprezentanților din conducerea MApN, generali din staff-ul Armatei, invitați de la Casa Regală și de la Mitropolia Ardealului, precum și invitați de la alte instituții din sistemul național de apărare și autorități locale, „prieteni, sponsori și toți cei care au sprijinit organizarea acestui eveniment", printre care și Colegiul de onoare al Brașovului. Evenimentul va culmina cu dezvelirea busturilor Reginei Maria și a Regelui Ferdinand.

Spitalul Militar din Brașov, în ziua de azi

Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria" este cel mai vechi spital din Brașov, cu 175 de paturi, are în zona de responsabilitate unități militare din patru județe (Brașov, Covasna, Harghita și Mureș) și asigură asistența medicală atât pe timp de pace, cât și de război, precum și în situațiile de cataclisme și dezastre naturale. De asemenea, asigură misiuni pentru exercițiile militare multinaționale care se desfășoară pe teritoriul României.

Servicii medicale sunt destinate atât cadrelor militare în activitate, rezervă și retragere și familiilor acestora, precum și tuturor cadrelor militare din sistemul național de apărare, dar este deschis întregii populații.

Deși vorbim de o instituție militară, adresabilitatea sa este mult mai largă, aici fiind tratați foarte mulți civili. Anul trecut, spre exemplu, cei peste 10.000 de pacienți tratați și externați de aici au provenit din 38 de județe ale țării, iar dintre aceștia, 19% au fost din sistemul național de apărare și de securitate națională, a menționat comandantul SMU Brașov.

Este un spital militar considerat de Rol 3 fix, care asigură o paletă largă de specialități chirurgicale - chirurgie generală, ortopedie traumatologie, neurochirurgie, chirurgie toracică, vasculară, urologie, chirurgie ORL și buco-facială. Anul trecut s-au efectuat lucrări de reparații capitale la secțiile de chirurgie și ATI.

Problemele cu care se confruntă

În ceea ce privește personalul, comandantul SMU Brașov a precizat că vârsta medie a acestuia este în scădere, cuprinzând atât tineri foarte bine pregătiți, cât și veterani din teatrele de operații din afara țării unde România a participat cu forțe militare.

„Ne confruntăm cu o lipsă de personal, tocmai în acest sens am reușit să implementez o nouă organigramă la 1 martie 2019, care să permită aducerea la o stare de normalitate vizavi de normativele Ministerului Sănătății. Există deficit de medici pe numărul de paturi, pe asistenți, lucru care este în continuare prezent și sperăm ca, anul acesta, să putem organiza concursuri pentru ocuparea posturilor deficitare", a subliniat comandantul SMU Brașov, precizând că numărul noilor colegi depinde de valoarea contractului care va fi încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate OPSNAJ, fiind vorba de o instituție militară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel