Spitalul Județean Focșani, scandal: Conducerea spitalului cheamă în instanță Ministerul Sănătății

Decizia instanței       Foto: Designed by Freepik
EXCLUSIV
Conducerea Spitalului Județean Focșani a deschis acțiune la Curtea de Apel București, secția Contencios, după ce Ministerul Sănătății a instalat în Consiliul de Administrație al unității medicale trei membri PNL Focșani, pe posturi cu drept de vot.

Problemele la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon" din Focșani au început pe 20 ianuarie, când Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr 64 prin care numea în funcția de membri cu drept de vot ai Consiliului de Administrație al unității medicale, trei liberali marcanți din filiala locală - Ana Maria Dimitriu, Alexandru Ciprian Epure și domnul Dragoș Cătălin Cozma. Aceștia, susține conducerea spitalului, nu sunt angajați ai Ministerului sau ai Direcției de Sănătate Publică, cum ar prevede legea. Imediat s-a iscat scandal. Consiliul de Administrație (CA) are, conform legii, 4 membri cu drept de vot, trei „supleanți” și mai mulți „invitați” fără drept de vot. Or, în aceste condiții, cei trei liberali ar deține majoritatea la un eventual vot. 

În primele zile de după numiri, unul dintre membrii noi a vrut să convoace o ședință extraordinară ca să aleagă un nou președinte al CA, dar singurul membru vechi – care este și actualul președinte al Consiliului de Administrație - contestă numirea lor și le-a respins acțiunea.

Cererea, respinsă pentru că era semnată dolar de un membru

Președintele Consiliului de Administrație (CA) al Spitalului, dr Marius Nedelcu, i-a scris ministrului Sănătății, atrâgându-i atenția că „este pentru prima dată când oameni fără nicio legătură cu sistemul de sănătate, fără nicio pregătire profesională care să-i recomande, nu doar cu Spitalul Județean, sunt desemnați să ia decizii care să afecteze activitatea Spitalului Județean".

Pe 27 ianuarie, „Ana-Maria Dimitriu, sub semnătură proprie, a înregistrat la Consiliul Județean Vrancea sub nr. 1070/23.01.2020, o adresă prin care este convocată ședința Consiliului de Administrație în aceeași zi. Din cuprinsul acestei adrese, rezultă că doamna Dimitriu stabilise o ordine de zi, care urma să fie discutată", dar „consiliul de administrație se întrunește lunar sau ori de către ori este nevoie, la solicitarea majorității membrilor săi, a președintelui sau a managerului. (...) Or, convocarea în cauză, deși menționează în cuprinsul acesteia un număr de trei membri ai Consiliului de Administrație, aceasta este semnată de un singur membru, respectiv doamna Dimitriu Ana-Maria", a explicat președintele CA.

Membrii noi - Dragoș Cătălin Cozma care este vicepreședinte al PNL Focșani, Alexandru Ciprian Epure - consilier județean al PNL Focșani și Ana-Maria Dimitriu - consilier local PNL Focșani au făcut o conferință de presă la sediul PNL Vrancea. Ei îl acuză pe președintele Consiliului de Administrație că a făcut un act de „nesupunere" față de Ordinul Ministrului Sănătății.

Ministerul Sănătății, chemat în instanță

Dar și managerul spitalului consideră că numirea celor trei liberali este ilegală, ba chiar a trimis la Minister o plângere prealabilă și a deschis o acțiune în instanță ca să demonstreze asta.

„Analizând conținutului ordinului propriu-zis ca și act administrativ am constatat că desemnarea celor trei membri - reprezentanți ai Ministerului Sănătății în componența Consiliului de Administrație al Spitalului de Urgență Sf Pantelimon Focșani, s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 187 alin.3 și 13 și ale art. 178 alin1, lit. f, din Legea nr. 195 /2006 prvind reforma în domeniul sănătății", notează, în Plângerea trimisă la Minister, managerul spitalului, juristul Costantin Mîndrilă.

El se referă la dispozițiile art. 187 alin.3, din Legea nr. 195 /2006 privind reforma în domeniul sănătății, care prevede, pentru spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății, că membri ai consiliului de administrație pot fi:

„a) 3 reprezentanți ai Ministerului Sănătății sau ai direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București;

b) un reprezentant numit de consiliul județean ori consiliul local, respectiv de Consiliul General al Municipiului București;

c) un reprezentant al universității sau facultății de medicină, pentru spitalele clinice;

d) un reprezentant al structurii teritoriale a Colegiului Medicilor din România, cu statut de invitat;

e) un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, cu statut de invitat."

„Textul de lege arătat mai sus prevede foarte clar că, din componența organului de conducere colegial fac parte trei reprezentanți ai Ministerului Sănătății sau ai Direcțiilor de sănătate publică județene. În aceste condiții, cei trei reprezentanți pot fi aleși doar dintre specialiștii celor două organisme publice și nu din afara lor, legiuitorul dorind ca aceștia să înțeleagă foarte bine problemele de management și de respectare a legislației medicale aplicabile spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății", mai notează managerul.

Cer anularea Ordinului

Mai mult, arată Costantin Mîndrilă, membrii noi, fiind oameni politici cu funcții, sunt în incopatibilitate.

„De asemenea, vă fac cunoscut că cei trei reprezentanți ai Ministerului Sănătății în persoana domnului Cozma Dragoș Cătălin, domnului Epure Alexandru Ciprian și doamnei Dimitriu Ana Maria nu fac parte din cadrul Ministerului Sănătății și nici din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, acesția fiind mebri marcanți ai Partidului Național Liberal Vrancea, având potrivit informațiilor din presă, chiar și funcții de conducere în cadrul Partidului Liberal, aflându-se în acest caz într-o situație de incompatibilitate, potrivit dispozițiilor art. 187 alin.13 coroborate cu dispozițiile art 178 alin.1 lit.f din Legea nr. 195 /2006 prvind reforma în domeniul sănătății. Aceste dispoziții prevăd incompatibilitate pentru membrii Consiliului de Administrație al Spitalului de Urgență „Sf Pantelimon Focșani" care exercită și funcția de membru în organele de conducere, administrare și control ale unui partid politic”, notează managerul în Plângerea intrată în posesia DC Medical.

Din aceste motive, Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Foșcani a chemat în instanță Ministerul Sănătății. La Curtea de Apel București, la secția de Contencios, a fost depusă vineri, 31 ianuarie, o Acțiune „în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătății, reprezentat legal prin Ministru, solicitând întâi suspendarea executării Ordinului Ministrului Sănătății nr.64/20.01.2020, până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei, și ulterior anularea acestuia. 

FOTO: Designed by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel