Caracterizate de lipsa unui...
Sticlele de spirt sanitar contrafăcut din cauza căruia 10 oameni și-au pierdut viața aveau o concentrație de alcool metiloc de 300 de ori mai mare decât doza letală, notează agerpres.ro. Asta a spus directorul Institutului de Medicină Legală din Iaşi, dr. Diana Bulgaru, care a precizat că se fac două exhumări pentru a afla dacă persoanele respective au murit în urma ingestiei acestei substanţe.
Potrivit acesteia, în cazul celor 10 morţi suspecte din judeţul Iaşi cauza a fost intoxicaţia cu alcool metilic, după cum au arătat de altfel şi analizele de laborator. Deşi pe sticlele de alcool sanitar contrafăcut scria că substanţa de bază este alcoolul etilic, în realitate era alcool metilic.
„Cauza decesului a fost, cu certitudine, intoxicaţia cu alcool metilic, întrucât analizele de laborator au confirmat prezenţa alcoolului metilic în doze letale. Decesele acestea cred că au fost pe parcursul a două săptămâni. Au fost decese colective. De exemplu, primele trei decese au fost din aceeaşi localitate, fără a avea relaţii de rudenie, ceea ce ne-a dus la posibilitatea existenţei unei intoxicaţii. Ulterior au existat câte două sau un deces din anumite regiuni. Practic au fost mai multe zone din Iaşi. Au fost zone din jurul Hârlăului, Deleni, Stolniceni-Prăjescu, Andreişeni. Una dintre persoane, care a ajuns la UPU, avea domiciliul în Iaşi. (...) Ne-au fost aduse corpuri delicte, nişte sticle de spirt. Ceea ce ne-a frapat este faptul că pe sticle scria o concentraţie de alcool etilic de 70%, ori examinările efectuate în laboratorul nostru au identificat doar urme de alcool metilic. Alcoolul metilic nu era consemnat ca fiind prezent. Era o concentraţie de alcool metilic mai mare de 300 de ori decât dozele letale. Doza letală, în cazul alcoolului metilic este între 30 şi 60 de mililitri. Cu siguranţă au ieşit dozele letale, dar tulburările grave apar chiar şi de la 10 ml. Intoxicaţia aceasta este practic extrem de rapidă şi ceea ce creează o dificultate, practic, după această perioadă de ingestie urmează o acalmie după care simptomatologia se agravează brusc", a declarat dr Diana Bulgaru.
Ea spus totodată că se vor face deshumări în oraşul Hârlău şi localitatea Deleni, unde au fost înregistrate morţi suspecte.
Potrivit medicilor, alcoolul metilic este folosit preponderent ca solvent pentru fabricarea de lacuri, vopsele, carburant pentru motoarele cu arderi interne. Intoxicaţiile cu astfel de substanţe sunt extrem de rare şi pot fi întâlnite la muncitorii care lucrează în domeniile în care sunt folosite. Spre deosebire de alcoolul etilic, care este folosit în băuturile alcoolice, alcoolul metilic nu poate fi metabolizat de organismul uman.
În cursul zilei de duminică au fost reţinute două persoane, după ce poliţiştii ieşeni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, au desfăşurat patru percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. Cei doi sunt anchetaţi într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru infracţiunile de ucidere din culpă, înşelăciune şi falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Oamenii legii s-au sesizat din oficiu după ce în perioada 15 - 24 aprilie în judeţul Iaşi au fost înregistrate 10 decese care ar fi fost cauzate de intoxicaţia cu alcool metilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...