Alimentația în sezonul rece poate fi...
Boala celiacă afectează 0,3-2,4% din oameni în majoritatea țărilor din întreaga lume. Pacienții celiaci suferă de o varietate de simptome, de obicei, probleme intestinale, cum ar fi diaree, dar sunt adesea asimptomatici.
Imunologul Tobias Freitag a dezvoltat și testat nanoparticule care conțin gliadină pentru tratamentul imunomodulator al bolii celiace în grupul de cercetare al profesorului Seppo Meri de la Universitatea din Helsinki,
Glutenul este numele proteinelor de stocare conținute în grâu, orz și secară. O fracție de gluten solubilă în alcool din grâu se numește gliadină.
După ce au dobândit boala celiacă, pacienții nu mai pot tolera dietele pe bază de cereale care conțin gluten fără să dezvolte semne de boală, de ex. pierderea vilozităților în mucoasa intestinală.
Motivele exacte care ar putea explica de ce unele persoane dezvoltă boala celiacă nu sunt cunoscute, dar doar aproximativ 30-40% din populație riscă să dezvolte boala celiacă, pe baza predispozițiilor genetice identificate, afirmă Freitag. Aceste predispoziții pot duce la pierderea toleranței imune la gliadină în copilărie, adolescență sau vârsta adultă.
Pierderea toleranței la gliadină este cauzată de eșecul reglării limfocitelor T specifice gliadinei din sistemul imunitar, ceea ce duce la distrugerea mucoasei intestinale. Singurul tratament disponibil pentru boala celiacă este dieta fără gluten de-a lungul vieții.
Dar nanoparticulele care conțin gliadină ar putea permite pacienților cu boală celiacă să mănânce din nou o dietă normală.
Într-un proiect de colaborare condus de dr. Tobias Freitag care lucrează în grupul de cercetare al profesorului Seppo Meri în cadrul programului de cercetare a imunologiei translaționale de la Universitatea din Helsinki, oamenii de știință au dezvoltat și testat nanoparticule care conțin gliadină pentru tratamentul imunomodulator al bolii celiace.
Când sunt injectate în sângele șoarecilor în trei modele diferite de boală celiacă, nanoparticule absorbabile, sferice, de 500 nm gliadină (TIMP-GLIA) au redus semnificativ markeri ai activării celulelor T specifice gliadinei, inflamației și leziunilor tisulare. Tratamentul cu nanoparticule cu Gliadin a indus, de asemenea, profiluri de expresie genică asociate cu toleranța imunitară. Aceste descoperiri susțin conceptul că poate fi posibilă „reprogramarea" sistemului imunitar la pacienții celiaci și instruirea limfocitelor T să tolereze din nou glutenul. Dacă acest lucru ar duce la nerespondență clinică la dieta care conține gluten în studiile cu pacienți celiaci, tratamentul TIMP-GLIA ar putea duce la vindecarea bolii celiace. Pacienții pot fi apoi capabili să mănânce din nou alimente normale, fără consecințe dăunătoare.
Rezultatele proiectului au informat studii clinice timpurii la pacienții celiaci efectuate în SUA. Rezultatele acestor studii clinice au fost demonstrate la UEG Week 2019 la Barcelona. Pe baza acestor rezultate, tratamentul pacienților cu boală celiacă cu TIMP-GLIA tacă sau reduce celulele T inflamatorii specifice gliadinei din sânge.
Rezultatele pre-clinice la șoareci au fost acum publicate în revista științifică Gastroenterologie.
Nanoparticule similare pot fi, de asemenea, dezvoltate pentru tratamentul altor boli autoimune, de ex. diabet, scleroză multiplă sau narcolepsie. Cu toate acestea, acest lucru este într-o condiție prealabilă că este cunoscut factorul care stă la baza bolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...