O boală tăcută și devastatoare,...
Spasmele musculare la spate pot varia de la un disconfort ușor și o rigiditate minoră, până la o durere ascuțită, severă și o contracție musculară atât de puternică încât împiedică mișcările normale ale spatelui. Cum e și cazul Simonei Halep, este posibil ca spasmele musculare să fie atât de dureroase și atât d eintense încât să fii nevoit să eviți o anumită activitate pentru o perioadă sau ar putea fi un semnal de alară că ai de fapt o problemă de sănătate mai serioasă, la nivelul coloanei vertebrale.
Primul pas pentru a înțelege ce tip este spasmul muscular de spate pe care îl aveți este să vizitați un medic și să obțineți un diagnostic precis! În general, majoritatea spasmelor musculare de spate apar din următoarele motive:
- Mușchii încearcă să se protejeze de întinderea musculară, precum cele care pot fi provocate din cauza unor mișcări bruște și repetate, cum sunt cele din tenis, golf și alte sporturi.
- Un spasm poate apărea după orice tip de leziune sau vătămare a țesuturilor moi (mușchi, tendoane sau ligamente) la nivelul coloanei vertebrale.
Acest tip de vătămare a țesuturilor moi se vindecă suficient de mult într-o săptămână sau două ca spasmele musculare să se oprească.
- Dacă spasmele nu dispar sau dacă nu se ameliorează în una-două săptămâni sau apar și trec, în timp, în aceeași zonă a spatelui, este posibil să aveți o problemă anatomică a coloanei vertebrale. Câteva exemple de probleme care ar putea provoca spasmele includ: artroză articulară; boala degenerativa a discurilor coloanei, stenoza coloanei vertebrale sau hernia de disc.
De altfel, Simona Halep a fost tratată anul trecut de hernie de disc exact în zona în care acum spune că are spasmele musculare.
Citește și: Durerea de spate, boala societății moderne. Ce trebuie să știi despre cauze
Când aceste afecțiuni sau alte probleme anatomice afectează coloana vertebrală, spasmele musculare revin din cauza inflamației sau instabilității. Este important să solicitați asistență medicală pentru a trata cauza de bază a simptomelor dvs., mai degrabă decât pentru a trata simptomele.
Atunci când spatele intră în spasm, scopul inițial de tratament este de a determina mușchiul să se relaxeze și astfel să fie ușurată durerea. Unele tratamente eficiente includ:
Perioada scurtă de odihnă: Un spasm dureros în mușchii spatelui poate face dificilă desfășurarea activităților zilnice sau chiar mișcarea. Dacă suporți cu stoicism durerea fără să faci nimic, asta poate duce la agravarea rănirii și întârzierea recuperării. În loc să încerci să suporți durerea continându-ți activitatea, mai bine te odinești, recomandă experții de la spine-health.com. O variantă ar fi să stai acasă și să te miști cât mai încet posibil. Dar trebuie să te miști, pentru că inactivitatea prelungită afectează negativ musculatura ceea ce ar putea provoca dureri și mai mari, în tot corpul. Apoi, mersul accelerează viteza sângelui, ceea ce duce la o vindecare mai rapidă. Există însă cazuri când medicul poate să recomande exact contrariul, depinde de zona unde au apărut spasmele musculare și de gravitatea lor.
Terapia cu comprese reci: În primul rând, compresele cu gheață nu se aplică niciodată direct pe piele, ci se învelesc într-un prosop. El se pun pe partea dureroasă a spatelui și ajută la reducerea inflamației locale și scăderea durerii. Dar nu țineți pe zona afectată o astfel de compresă mai mult de 15 minute, și trebuie să știți că ea nu rezolvă problema, ci doar o ameliorează temporar.
Terapia cu comprese calde: La fel ca în cazul compreselor cu gheață, nu puneți nici compresele fierbinți direct pe piele și, tot la fel, nu le aplicați mai mult de 15 minute. Căldura în zona afectată poate crește afluxul de sânge și poate calma într-o oarecare măsură durerea. Dar nici această terapie nu rezolvă cauza, ci doar ameliorează simptomele. Așa că tot trebuie să vă duceți la medic.
Poziția în care te odihnești contează: Când vă odihniți, puteți reduce stresul pe partea inferioară a spatelui așezându-vă pe spate în pat, cu partea superioară a corpului susținută ușor înclinată cu o pernă, ca să scădeți din presiunea pusă pe spate. La fel, vă puteți odihni într-un scaun ergonomic dat pe spate.
Sunt medicamente anti-inflamatoare care pot ajuta, unele fără rețetă, dar la fel ca și la celelalte terapii, dacă nu știți cauza puteți să luați medicamentul greșit, atrag atenția medicii. Același avertisment îl dau și când vine vorba de relaxantele musculare. Apoi, trebuie să fim atenți la faptul că unele dintre aceste medicamente – în mod special calmantele și relaxantele musculare - sunt interzise șoferilor, spre exemplu, pentru că le slăbesc reacțiile și puterea de concentrare. Nu în ultimul rând, atenție și la riscul de supradoză cu toate aceste medicamente. Când durerile sunt mari, avem tendința să ignorăm ce scrie pe prospectele medicamentelor și să luăm mai multe decât e necesar, doar „ca să ne treacă", ceea ce ne poate pune sănătatea în și mai mare pericol. Ideea finală e că mai bine mergem la doctor decât să ne doftoricim de unii singuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...