Spanacul, sursă bună de antioxidanți. Cum să-l consumi pentru efect maxim

Spanac
Spanacul este cunoscut pentru conținutul mare de fier, dar și luteină, benefică în sănătatea ochilor. Specialiștii au descoperit că în stare crudă, își pătrează cel mai bine proprietățile.

Spanacul este una dintre cele mai bune surse de luteină, un antioxidant care poate stimula sănătatea ochilor și reduce riscul degenerării maculare. Un nou studiu din 30 martie 2019, al revistei Food Chemistry, sugerează că spanac consumat crud, negătit, vă poate asigura cele mai mari cantități, în comparație cu metodele tradiționale de gătit, scrie health.harvard.edu.

Cel mai bun, negătit

Cercetătorii au măsurat conținutul de luteină al spanacului după ce a fost prăjit, fiert sau gătit la aburi. Ei au descoperit că nivelurile de luteină au scăzut cu 40% după numai patru minute de fierbere și cu 90% după 90 de minute de fierbere.

Nivelurile au scăzut cu mai mult de 60% după numai două minute de prăjire. Spanacul a pierdut aproximativ 50% din luteină după patru minute de gătit la aburi.

Tăiat, eliberează mai multă luteină

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a obține cel mai mare conținut de luteină din spanac este să nu-l gătiți.  Spanacul crud poate fi tăiat într-un blender sau storcător, deoarece în acest fel eliberează mai mult luteină din frunze, potrivit cercetătorilor.

Atunci când adăugați spanac la o salată sau sandwich, tăiați-l în fâșii, pentru a obține același efect.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel