Spanac, beneficii. Cum îl mănânci ca să ai surplus de antioxidanți

Spanac
Spanacul este una dintre cele mai bune surse pentru luteină, unul dintre acei antioxidanți care pot stimula sănătatea ochilor și pot reduce riscul degenerării maculare. Dar trebuie să îl mănânci într-un anume fel ca să ai parte de beneficiile acestora.

Un studiu care va apărea și în ediția din martie 2019 a revistei Food Chemistry, după ce a fost publicat online din noiembrie 2018, sugerează că pentru a obține cele mai mari cantități de luteină trebuie să îl mâncăm crud și tăiat, față de metodele tradiționale de gătit.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping au măsurat conținutul de luteină al spanacului după ce a fost prăjit (călit sau înnăbușit), fiert sau gătit la aburi.

Spanac, cum să-l gătești

Ei au descoperit că nivelurile de luteină au scăzut cu 40% după numai patru minute de fierbere și cu 90% după 90 de minute, în timp ce nivelurile au scăzut cu mai mult de 60% după numai două minute de prăjire.

Spanacul a pierdut aproximativ 50% din luteina sa după patru minute de gătit la aburi.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a obține cea mai mare cantitate de luteină din spanac este să nu-l gătiți.

Puteți consuma spanacul crud, în prealabil spălat, sub mai multe forme: tăiat în salată, băgat în blender pentru a face un smoothie, ori într-un storcător, ca suc, deoarece aceste forme eliberează mai multă luteină din frunze, potrivit cercetătorilor.

Atunci când adăugați spanac la o salată sau un sandwich, tăiați-l în fâșii pentru a obține același efect.

„Ce este unic la acest studiu este că am folosit metode de preparare care sunt adesea folosite la gătitul alimentelor la domiciliu și am comparat mai multe temperaturi și timpi de încălzire. De asemenea, am investigat metodele de preparare în care spanacul este consumat la rece, ca în salate sau smoothie-uri", spune dr.Lena Jonasson, profesor la Departamentul de Știinte Medicale și Sănătate și consultant in cardiologie.

Cei mai mulți antioxidanți, când e crud și mărunțit

Reîncălzirea pachetelor de prânz într-un cuptor cu microunde este o practică foarte frecventă în viața modernă. Cercetătorii au descoperit că reîncălzirea alimentelor într-un cuptor cu microunde a compensat într-o oarecare măsură pierderea luteinei în alimentele gătite. Mai mult luteină este eliberată din spanac, deoarece structura plantei este defalcată mai departe de cuptorul cu microunde.

„Cel mai bine ar fi să nu încălzim deloc spanacul, și chiar mai bine este să îl pui în smoothie și să produse lactate, cum ar fi smântână, lapte sau iaurt. Când spanacul este tocat în bucăți mici, se eliberează mai multă luteină din frunze, iar grăsimea din lactate crește solubilitatea luteinei în lichid", spune dr. Rosanna Chung, autor principal al articolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel