Spălatul pe mâini, greșelile pe care le facem. La ce trebuie să fim atenți

spalatul pe maini - FOTO: Freepick@prasitbaac
Spălatul pe mâini este o activitate care ne-a intrat în rutina zilnică. Chiar și așa cu toții comitem greșeli atunci când ne spălăm pe mâini.

Spălatul pe mâini poate fi greșit realizat de cele mai multe ori. Într-un studiu Journal of Environmental Health, doar 5% dintre participanți s-au spălat pe mâini suficient de mult după ce au folosit baia. Mai mult, 23% nu au folosit săpun, iar 10% nu s-au obosit deloc să se spele pe mâini.

Spălatul pe mâini într-un mod corect este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a preveni răspândirea germenilor, în special în timpul sezonului rece și gripal. Citiți mai departe pentru a descoperi care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le faceți atunci când vă spălați pe mâini.

Vezi și: Cum să scoți un inel care s-a blocat pe deget. Poate fi nevoie de amputare

Spălatul pe mâini, ocazional

Săriți peste spălarea mâinilor ocazional. Faptul că nu te speli pe mâini după ce ai folosit baia nu este ok. Decizia ta de a pleca fără să te speli înseamnă că riști să te îmbolnăvești. Germenii, precum și bacteriile pe care le-ai luat de la încuietoarea ușii, spălătorul de toaletă și alte suprafețe pot ajunge mult mai ușor în organismul tău dacă nu te-ai spălat pe mâini.

Faptul că nu te speli pe mâini le permite acestor germeni și bacteria să se lipească, iar asta e o veste proastă dacă vrei să previi îmbolnăvirea.

"Pielea formează o barieră frumoasă între noi și bacterii-uri. Dar suprafețele mucoaselor, cum ar fi ochii, gura și organele genitale, sunt mai poroase, astfel încât germenii să poată fi aspirați", spune Aileen Marty, MD, profesor de boli infecțioase la Florida Internaţional University din Miami.

Asta înseamnă că orice germeni pot persista și se pot răspândi dacă atingeți o altă zonă poroasă, în special gura - ca să nu mai vorbim că pot fi trecuți la o altă persoană care vine în contact cu mâinile murdare. Luați în considerare acest lucru: Persoană obișnuită își atinge fața de 16 ori pe oră, spune dr. Charles Gerba, microbiolog la Universitatea din Arizona.

Dacă nu o faci deja, ar trebui să te speli și pe mâini înainte de a mânca sau de a pregăti o masă, astfel încât nici mâncarea să nu se contamineze, arată Health

Vezi și: Khosta-2, virusul declanșat în Rusia, cât de periculos e. Dorobăț: Ne putem aștepta să-și facă simțită prezența în sezonul rece

Nu folosești săpunul

Săpunul face mult mai mult decât să-ți facă mâinile să miroasă frumos. Săpunul este un amestec chimic făcut special pentru ridicarea germenilor și a bacteriilor lipicioase de pe piele. Deoarece suprafețele bacteriilor și virusurilor sunt realizate parțial din materiale grase, ingredientele din săpun creează o reacție chimică care se apucă de germeni, astfel încât să se clătească imediat cu spumă, spune dr. Marty.

Formulele pe bază de alcool pot ucide mai mulți germeni mai repede decât săpunul și apa simplă, adaugă dr. Elaine Larson, profesor de epidemiologie în asistență medicală la Columbia University Mailman School of Public Health din New York City.

Un alt lucru de reținut: Săpunul lichid tinde să fie mai eficient decât săpunul solid, deoarece este mai puțin probabil să fie contaminat, spune dr. Marty.

Nu frecați suficient de mult

Săpunul nu te va ajuta dacă îl clătești imediat. Trebuie să frecați timp de cel puțin 20 până la 30 de secunde. Folosește acest timp pentru a-ți freca atât palmele, spatele mâinilor, cât și între degete. Așezați o mână deasupra celeilalte și frecați cu degetele întrețesute, apoi comutați. În acest fel, veți acoperi toate părțile ambelor seturi de degete.

Vezi și: Bolile metabolice, asociate cu cele neuronale. Medic: Vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie

Utilizați întotdeauna uscătoare de mâini

"Studiile arată că este mai bine să folosești prosoape de hârtie", spune dr. Marty. Principala problemă este că oamenii pur și simplu nu folosesc uscătoare de mâini suficient de mult timp pentru ca mâinile lor să se usuce complet.

 CDC recomandă 30 până la 45 de secunde - și mâinile umede răspândesc bacteriile mai ușor decât mâinile uscate. În plus, cercetările recente sugerează că atunci când oamenii se spală prost pe mâini, uscătoarele de mâini pot propulsa germenii de pe mâini în jurul băii, făcând din toaletă un loc mai grosolan pentru toată lumea.

Vezi și: Cum să îți usuci părul corect. Greșeala pe care o faci mereu, care duce la căderea părului

Atingi lucrurile imediat după spălare

Depui atât de mult efort să te speli pe mâini, iar apoi pui mâna pe diferite suprafețe. Înainte de a ieși din baie amintiți-vă că 10% dintre persoane nu se obosesc să se spele pe mâini, ceea ce înseamnă că germenii lor sunt peste tot. Foloseşte un prosop de hârtie pentru a opri apa şi unul diferit pentru a-ţi usca mâinile. În cele din urmă, apuca un alt prosop de hârtie pentru a-l lua cu tine, astfel încât să puteți să-l utilizați ca o barieră între mână și ușă înainte de a-l arunca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel