Spălatul mâinilor: un experiment folosind o felie de pâine arată câte bacterii putem transporta pe mâini

spălatul mâinilor este important    Surs foto: (Jaralee Annice Metcalf/Facebook)  sciencealert.com
Spălatul mâinilor este foarte important, iar o clasă de elevi a avut ocazia să vadă cum se dezvoltă bacteriile de pe mâinile murdare în cadrul unui experiment, folosind doar o felie de pâine.

Un simplu experiment care implică folosirea unei felii de pâine este un mod genial de a-i determina pe copii să-și spele mâinile

Spălarea mâinilor este importantă. Foarte important. Dar cum puteți demonstra vizual importanța acestei valoroase abilități de viață pentru copii? După cum a arătat recent profesoara Dayna Robertson de la Discovery Elementary School din Idaho Falls pe rețelele de socializare, tot ce ai nevoie sunt câteva felii de pâine.

Împreună cu colaboratorul și specialistul în comportament Jaralee Metcalf, Robertson a desfășurat această activitate clasică cu elevii: aceștia au cerut unor copii cu diverse niveluri de curățenie a mâinilor să atingă bucăți de pâine albă simplă luată din aceeași pâine, în aceeași zi.

Apoi, au sigilat pâinea în pungi de plastic individuale pentru a vedea ce se va întâmpla o lună mai târziu.

„Am luat pâine proaspătă și am atins-o”, explică Metcalf. „Am pus o felie neatinsă. Una cu mâinile nespalate. Una cu apa de dezinfectare a mâinilor. Una cu mâinile spălate cu apă caldă și săpun." Felia neatinsă a rămas bine, la fel și cea care a fost atinsă cu mâna spălată cu apă calldă și săpun, în cea mai mare parte, cu excepția unei amprente ferme care rezultă din atingerea pâinii.

Celelalte bucăți de pâine în schimb nu au arătat bine deloc. 

Feliile care au fost atinse cu mâinile murdare sunt acoperite de creșteri spectaculoase de mucegai rezultate din contaminanți microbieni, iar felia care a fost atinsă după utiloizarea unui dezinfectant pentru mâini este un exemplu clar că dezinfectantul manual nu este înlocuitor pentru spălarea corectă a mâinilor.

Când trebuie să ne spălăm pe mâini

Experimentul realizat de clasa este genul de lucruri pe care profesorii le-au arătat elevilor de ani buni; instrucțiunile urmate de Robertson și Metcalf sunt scrise pe site-ul web al Spitalului de Copii C.S. Mott din Michigan.

 „Ar trebui să vă spălați pe mâini înainte, în timpul și după pregătirea mâncării”, explică epidemiologul personalului Terri Stillwell.

"De asemenea, spălați-vă înainte de a mânca, după folosirea toaletei, după ce vă suflați nasul, după atingerea animalelor și oricând mâinile dvs. par murdare."

Aceasta este o listă lungă, sigur, dar este o modalitate importantă de a opri răspândirea agenților patogeni și a bolilor infecțioase, având în vedere toate lucrurile murdare pe care le atingem tot timpul.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel