Spațiul verde, „medicament” pentru copii, dovezi științifice

Copiii care au acces la spații verzi aproape de casele lor sunt feriți de boli respiratorii precum astmul în copilărie, susține un studiu prezentat la Congresul Societății Europene pentru Boli Respiratorii. Spațiul verde nu trebuie să lipsească din viața niciunui copil, recomandă experții.

RHINESSA este un studiu de amploare la nivel internaţional care a investigat afecţiunile la plămâni la copii şi adulţi în şapte state europene. Autorii au centralizat informaţii de la mai multe centre de cercetare cu privire la spaţiile verzi din zonele rezidenţiale şi la expunerea la poluarea aerului începând de la naştere, scrie Science Daily.

În cadrul studiului, Ingrid Nordeide Kuiper, de la Spitalul Universitar Haukeland din Norvegia, şi colegii săi au analizat datele de la 5.414 participanţi, cu vârstele cuprinse între 18 şi 52 de ani, date cu privire la spaţiile verzi din centrele RHINESSA din Tartu (Estonia), Reykjavik (Islanda), Uppsala, Gothenbur, Umea (Suedia) şi Bergen (Norvegia). Tot din aceste orașe au fost analizate date despre calitatea aerului.

„Acestea sunt rezultate preliminare”, precizează Kuiper, „dar am găsit că accesul la spaţiul verde în timpul copilăriei a fost asociat cu mai puţine simptome respiratorii la maturitate, în timp ce expunerea la poluare în copilărie a fost asociată cu mai multe probleme respiratorii la maturitate şi cu instalarea afecţiunilor precum astmul”, adaugă cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel