Sorina Pintea: Din 2021 începe construcția unui nou spital de boli cardiovasculare la Fundeni

Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat astăzi, la evenimentul prilejuit de aniversarea a 60 de ani de la înființarea Institutului Clinic Fundeni că cel mai probabil în 2021 va începe construcția unui nou spital de boli cardiovasculare pe platforma Fundeni, care ar urma să înlocuiască „bătrânul” Institut CC Iliescu.

Prezentă la Palatul Parlamentului, la aniversarea a 60 de ani de la înființarea Institutului Clinic Fundeni, Sorina Pintea a fost întrebată de jurnaliști ce le răspunde celor care au susținut nevoia construcției unui nou spital la Fundeni.

E vorba de un nou spital de boli cardiovasculare

„Și eu am susținut asta, prin urmare de aceea am și alocat bani Institutului C. C. Iliescu pentru un studiu de fezabilitate, astfel încât să putem demara construcția unui nou spital. De fapt, profesorul Bubenek a transmis Ministerului Sănătății dorința de a face acest lucru, având în vedere că există mai multe probleme funcționale legate de clădirea respectivă și iată s-a făcut primul pas - banii alocați pentru studiul de fezabilitate. Eu am înțeles că au fost discuții mai demult legat de spitalele de pe platforma Fundeni, că se dorea chiar crearea unei centru de transplant inimă-plămân în același loc. Din păcate, lucrurile acestea nu s-au materializat, dar am făcut primii pași anul acesta", a răspuns ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a precizat că, după finalizarea studiului de fezabilitate, urmează procedurile de licitație pentru proiectare și execuție, care durează aproximativ un an, motiv pentru care este de părere că anul 2021 e "o dată rezonabilă" pentru începerea construcției unui nou spital pe platformă.

„Este vorba de finanțare integrală din bugetul de stat și, de ce nu, accesarea de fonduri europene, dar în acest moment sursa de finanțare e stipulată - buget de stat", a precizat Pintea.

Ea a informat că pentru studiul de fezabilitate au fost alocați 300.000 de lei.

Reparații și aparutură nouă, la Institutul Clinic Fundeni

„În acest moment, pentru Institutul Clinic Fundeni vorbim doar de bani pentru reparații capitale și dotarea cu aparatură medicală. Nu s-a discutat despre o clădire nouă pentru înlocuirea efectivă a clădirii Institutului Fundeni în acest moment, vorbesc doar de C. C. Iliescu", a afirmat Pintea.
Ministrul a subliniat însă că, dincolo de cifre, Institutul Fundeni înseamnă mai presus de toate „viață, uneori și moarte și durere și fericire și bucurie".
„Anul trecut, Ministerul Sănătății a alocat Institutului Fundeni 3,2 milioane de euro pentru dotare cu echipamente medicale pentru urgență și terapie intensivă, reparații capitale și modernizare în cadrul proiectului de investiții cu Banca Mondială. Anul acesta continuăm investițiile în aparatura medicală, am alocat deja 10 milioane de lei și nu ne vom opri aici, dar toate acestea nu ar fi nimic fără dumneavoastră, fără cei care dați valoare acestor lucruri", a arătat Sorina Pintea.

Institutul are nevoie de un nou spital, adecvat scopului

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a spus că, la aniversarea celor 60 de ani de la înființarea instituției, își dorește un spital nou pentru institut.

„Cred că, după 60 de ani de Institut Clinic Fundeni, după 60 de ani în care s-a demonstrat performanță medicală în toate felurile, după 60 de ani în care s-au făcut generații întregi de medici și de profesori care s-au dus în toată țara și în toată lumea, cred că putem să ne gândim cu toții că un act medical corect înseamnă și un spital adecvat scopului acesta, deci eu cred că, dacă vrem să vorbim în continuare de performanță, nu putem vorbi fără un spital nou și ultramodern. (...) Ministerul Sănătății a avut o campanie de dotare și modernizare a tuturor spitalelor, ceea ce e un lucru bun și remarcabil, (...) dar cred că, atunci când vorbim de spitale regionale, republicane, metropolitane, trebuie să luăm în calcul că pe platforma Fundeni trebuie făcut un spital. Acest spital se poate numi oricum, important e ca el să fie făcut, să fie un spital nou, pentru că resursa medicală ultraperformantă și ultraspecializată există și e păcat să nu profităm de acest lucru", a adăugat Carmen Orban, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel