Somnul spală creierul de toxine

Așternuturi
Nu ai nevoie de un doctorat pentru a-ți da seama că somnul este esențial. Oricine s-a străduit să treacă peste a doua zi după o noapte târzie, vă poate spune asta. Însă un grup de cercetători afirmă că beneficiile somnului ar putea concura chiar și cu unele medicamente pentru creier. 

Însă cercetătorii adaugă constant noi adăugări interesante la lista lungă de motive pentru care e bine să dormim, de la cimentarea noilor învățări, la spălarea încărcăturii emoționale din amintirile dureroase, până la împiedicarea de a avea certuri cu partenerul, notează INC
O echipă din Universitatea Boston a adăugat încă un motiv în listă și este o veste deosebit de proastă pentru cei care nu reușesc să obțină suficient de mult somn: somnul spală toxinele din creier, inclusiv pe cele care pot duce la Alzheimer.

Noul studiu, publicat în revista Science și evidențiat în Wired, se bazează pe studii anterioare pe șoareci care sugerau faptul că somnul curăță fizic toxinele care se acumulează în jurul creierului. Sa întâmplat ceva similar cu oamenii?

"Ceea ce a descoperit a fost că, în timpul somnului non-REM, valuri mari și lente de lichid cefalorahidian se spălau peste creier. Examenele EEG au ajutat să arate de ce. În timpul somnului non-REM, neuronii încep să se sincronizeze, pornind și oprindu-se în același timp ", explică Sara Harrison .

Pe scurt, complet non-științific, somnul permite creierului tău să facă baie, spălând toate toxinele care se acumulează ca parte a activității zilnice.

Vești bune pentru pacienții cu Alzheimer, vești proaste pentru cei care nu dorm

Aceste știri sunt cele mai importante pentru pacienții cu Alzheimer, deoarece poate deschide o cale către noi tratamente axate pe „creșterea cantității de lichid cefalorahidian care spală creierul", scrie Harrison. „Găsirea unei modalități de a elimina toate toxinele ar putea fi mult mai puternică decât să te concentrezi doar pe o bucată a problemei" cu medicamentele.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel