Somnul sănătos scade major riscul de insuficiență cardiacă. STUDIU

Somn
Adulții cu care au somnul sănătos au un risc mult mai mic de insuficiență cardiacă, indiferent de alți factori de risc, în comparație cu adulții cu obiceiuri de somn nesănătoase. 

Somnul sănătăs înseamnă să te trezești dimineață, să dormi 7-8 ore pe noapte și să nu ai frecvent insomnie, sforăit sau somnolență excesivă în timpul zilei, arată studiul publicat în revista Circulation a American Heart Association (link direct studiu).

Insuficiența cardiacă afectează mai mult de 26 de milioane de oameni, iar dovezile emergente indică faptul că problemele de somn pot juca un rol în dezvoltarea afecțiunii.

Acest studiu observațional a examinat relația dintre tiparele de somn sănătos și insuficiența cardiacă și a inclus date despre 408.802 de participanți la Biobanca din Marea Britanie (UK Biobank), cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani în momentul recrutării (2006-2010). Incidența insuficienței cardiace a fost colectată până la 1 aprilie 2019. Cercetătorii au înregistrat 5.221 de cazuri de insuficiență cardiacă în timpul unei monitorizări mediane de 10 ani.

Cercetătorii au analizat calitatea somnului, precum și tiparele generale de somn. Măsurile privind calitatea somnului au inclus durata somnului, insomnia și sforăitul și alte caracteristici legate de somn, cum ar fi dacă subiectul e genul care se trezește dimineața sau e pasăre de noapte și dacă a avut sau nu somnolență în timpul zilei (probabil să adoarmă neintenționat sau să ațipească în timpul zilei).

Riscul de insuficiență cardiacă redus cu 42%

„Scorul de somn sănătos pe care l-am creat s-a bazat pe scorul acestor cinci comportamente de somn”, a spus dr Lu Qi, autor corespondent, profesor de epidemiologie și director al Centrului de Cercetare a Obezității de la Universitatea Tulane din New Orleans. „Descoperirile noastre evidențiază importanța îmbunătățirii tiparelor generale de somn pentru a ajuta la prevenirea insuficienței cardiace”.

Comportamentele de somn au fost colectate prin chestionare pe dispozitive ecran tactil. Durata somnului a fost definită în trei grupuri: scurtă sau mai mică de 7 ore pe noapte; recomandată, sau de 7 până la 8 ore pe noapte; și prelungită, sau 9 ore sau mai mult pe noapte.

După ajustarea datelor pentru diabet, hipertensiune, consumul de medicamente, variații genetice și alte co-variabile, participanții cu cel mai sănătos tip de somn au avut o reducere cu 42% a riscului de insuficiență cardiacă, comparativ cu persoanele cu un tip de somn nesănătos.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că riscul de insuficiență cardiacă este asociat independent și:

Cu 8% mai mic la cei mai matnali dintre subiecți;

Cu 12% mai mic la cei care au dormit 7-8 ore zilnic;

Cu 17% mai mic la cei care nu au avut insomnie frecventă; și

Cu 34% mai mic la cei care nu au raportat somnolență în timpul zilei.

Comportamentele de somn ale participanților au fost auto raportate, iar informațiile despre modificările comportamentelor de somn în timpul urmăririi nu au fost disponibile. Cercetătorii au remarcat că alte ajustări nemăsurate sau necunoscute ar fi putut influența, de asemenea, constatările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel