Somnul, la fel de importat ca și mâncarea: ce boli ești predispus să faci dacă nu dormi suficient

Somnul
Somnul este la fel de important ca și mâncarea, spun cercetătorii, Lipsa somnului poate duce la probleme de sănătate ale creierului.

Privarea de somn prelungită poate duce la probleme grave de sănătate la om și la alte animale. O echipă de oameni de știință condusă de UCLA a arătat de ce este somnul atât de important și a arătat pentru prima dată că o schimbare dramatică a scopului somnului are loc la vârsta de aproximativ 2 ani și jumătate. Înainte de această vârstă, creierul crește foarte rapid. În timpul somnului REM, când apar vise vii, creierul tânăr este ocupat să construiască și să consolideze sinapsele - structurile care leagă neuronii între ei și le permit să comunice.
„Nu treziți bebelușii în timpul somnului REM - se lucrează în creierul lor în timp ce dorm”, a declarat autorul principal al studiului, Gina Poe, profesor de biologie și fiziologie integrativă al UCLA, care a efectuat cercetări de somn de mai bine de 30 de ani.
Cu toate acestea, după 2 ani și jumătate, scopul principal al somnului trece de la construirea creierului la întreținerea și repararea creierului, rol pe care îl menține pentru restul vieții noastre, după cum relatează oamenii de știință pe 18 septembrie în revista Science Advances. Această tranziție, spun cercetătorii, corespunde schimbărilor în dezvoltarea creierului.

Daune neurologice

Toate animalele suferă în mod natural un anumit nivel de daune neurologice în timpul orelor de veghe, iar resturile rezultate, inclusiv genele și proteinele deteriorate din neuroni, se pot acumula și provoca boli ale creierului. Somnul ajută la repararea acestor daune și la curățarea resturilor - în esență, „face curat” în creier și scoate „gunoiul” care poate duce la boli grave.
Aproape toată această reparație a creierului are loc în timpul somnului, potrivit autorului principal Van Savage, profesor UCLA de ecologie și biologie evolutivă și de medicină computațională, precum și colegii săi.
„Am fost șocat cât de mare este această schimbare într-o perioadă scurtă de timp și că acest schimb apare atunci când suntem atât de tineri”, a spus Savage. 
Echipa de cercetare, care a inclus oameni de știință cu experiență în neuroștiințe, biologie, matematică și statistici, a efectuat cea mai cuprinzătoare analiză statistică a somnului până în prezent, utilizând date din peste 60 de studii de somn care au implicat oameni și alte mamifere. Ei au examinat datele privind somnul pe tot parcursul dezvoltării - inclusiv timpul total de somn, timpul de somn REM, dimensiunea creierului și dimensiunea corpului - și au construit și testat un model matematic pentru a explica modul în care somnul se schimbă în funcție de creierul și dimensiunea corpului.

Nevoia de somn scade în timp

Datele au fost remarcabil de consistente: toate speciile au cunoscut o scădere dramatică a somnului REM atunci când au atins echivalentul dezvoltării umane de aproximativ 2 ani și jumătate. Fracțiunea de timp petrecut în somnul REM înainte și după acel moment a fost aproximativ aceeași, indiferent dacă cercetătorii au studiat iepuri, șobolani, porci sau oameni.
Oamenii de știință au descoperit că somnul REM scade odată cu creșterea dimensiunii creierului pe parcursul dezvoltării. În timp ce nou-născuții își petrec aproximativ 50% din timpul de somn în somn REM, aceasta scade la aproximativ 25% până la vârsta de 10 ani și continuă să scadă odată cu vârsta. Adulții mai mari de 50 de ani petrec aproximativ 15% din timp în somn REM. Scăderea semnificativă a somnului REM la aproximativ 2 ani și jumătate se întâmplă la fel cum apare schimbarea majoră a funcției somnului, a spus Poe.
„Somnul este la fel de important ca mâncarea”, a spus Poe. „Și este miraculos cât de bine se potrivește somnul cu nevoile sistemului nostru nervos. De la meduze la păsări, până la balene, toată lumea doarme. În timp ce dormim, creierul nostru nu se odihnește. O lipsă cronică de somn contribuie probabil la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi demența și alte tulburări cognitive, diabetul și obezitatea, pentru a numi câteva”, a spus Poe. 
Pentru majoritatea adulților, un somn obișnuit de șapte ore și jumătate pe noapte este normal - iar timpul petrecut în stare de veghe nu contează, spune Poe. În timp ce copiii au nevoie de mai mult somn, bebelușii au nevoie de mult mai mult, aproximativ de două ori mai mult decât adulții. Procentul mare de somn REM la bebeluși este în contrast puternic cu cantitatea de somn REM observată la mamiferele adulte într-o gamă enormă de dimensiuni ale creierului și dimensiuni ale corpului. Oamenii adulți au cinci cicluri REM în timpul unei nopți întregi de somn și pot avea câteva vise în fiecare ciclu.
Un somn bun este un medicament excelent, spune Poe. Și este gratuit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel