Somnul insuficient, factor declanșator pentru bolile cronice. Cine sunt persoanele mai expuse

somnul insuficient - FOTO: Freepik@delirisfilms
Somnul insuficient poate provoca anumite boli cronice.

Somnul insuficient constituie un factor de risc pentru a dezvolta anumite boli cronice. Adulții mai în vârstă care dorm mai puțin sunt mai susceptibili de a dezvolta mai multe boli cronice. Noile cercetări arată importanța protejării și prioritizării somnului pe măsură ce îmbătrânești.

Somnul insuficient, risc pentru persoanele vârstnice

Adulții mai în vârstă care au cinci ore de somn pe noapte sau mai puțini au un risc mai mare de a dezvolta mai multe boli cronice. Dormitul mai puțin a fost anterior legat de o probabilitate mai mare de a dezvolta anumite afecțiuni cronice, dar acest studiu s-a concentrat pe multimorbiditate. Constatările subliniază importanța menținerii unor obiceiuri bune de somn pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Adulții mai în vârstă care au cinci ore de somn pe noapte sau mai puțini au un risc mai mare de a dezvolta mai multe boli cronice. Dormitul mai puțin a fost anterior legat de o probabilitate mai mare de a dezvolta anumite afecțiuni cronice, dar acest studiu s-a concentrat pe multimorbiditate.

Noul studiu, publicat în PLOS Medicine, a examinat durata somnului și efectul său asupra multimorbidității sau apariția mai multor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, simultan.  Persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult care dormeau în total cinci ore pe noapte sau mai puțin s-au dovedit a avea un risc cu cel puțin 30% mai mare de multimorbiditate.

Vezi și: Nasul, ce nu știai despre el. Până la ce vârstă crește

Studiile anterioare s-au concentrat în mare măsură pe legătura dintre somn și dezvoltarea bolilor cronice individuale, dar nu este clar modul în care durata somnului contribuie la dezvoltarea mai multor afecțiuni cronice. Noile descoperiri se adaugă la tot mai multe dovezi care sugerează că deficiențele de somn pot afecta rezultatele de sănătate.

"Principala concluzie a acestor constatări este același mesaj care a fost transmis cu o urgență din ce în ce mai mare în ultimii 15 ani. Cu toții trebuie să ne protejăm și să ne prioritizăm somnul, deoarece este strâns legat de sănătatea noastră fizică și mentală", a precizat Fiona Barwick, phD, DBSM, specialist în somn și director al Programului de Sănătate Sleep & Circadian de la Stanford Medicine, potrivit Health.

Mai puțin somn poate duce la mai multe probleme de sănătate

Pentru studiu, cercetătorii de la Universite Paris Câte și University College London au analizat datele preluate din studiul de cohortă Whitehall II în curs de desfășurare, care a început în 1985, și au examinat durata de somn auto-raportată a participanților, luată la vârstele de 50, 60 și 70 de ani.

Participanții au fost urmăriți timp de 25 de ani, iar toți adulții au fost considerați "sănătoși" (fără multimorbiditate) la începutul studiului. Cercetătorii au definit multimorbiditatea ca având cel puţin două boli cronice dintr-o listă de 13: diabet, cancer, boala coronariană, accident vascular cerebral, insuficienta cardiacă, boala pulmonară obstructiva cronică, boala renală cronică, boli hepatice, depresie, dementă, tulburări psihice altele decât depresia sau demență, boala Parkinson, artrită/artrită reumatoidă.

Vezi și: Buzele crăpate, cauze și tratament. Când este cazul să vă alarmați

Din cei 7.864 de participanți la studiu sănătoși cu date despre somn la vârsta de 50 de ani, cei care au dormit cinci sau mai puține ore au fost cu 30% mai predispuși să dezvolte mai multe boli cronice, comparativ cu cei care au dormit șapte ore.

Până la vârsta de 60 de ani, participanții care dormeau cinci ore sau mai puțin aveau cu 32% mai multe șanse să dezvolte multimorbiditate decât cei care dormeau șapte ore; la 70 de ani, acest număr a crescut la 40%.

La vârstele de 60 și 70 de ani, dormitul mai mult de nouă ore în fiecare noapte a fost, de asemenea, asociat cu multimorbiditatea, dar cu doar 77 de participanți care au dormit atât de mult, cercetătorii au spus că afecțiunile cronice ar putea fi cauza perioadelor mai lungi de somn.

La vârsta de 50 de ani, cinci sau mai puține ore de somn pe noapte au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de mortalitate, dar acest lucru se datorează probabil și riscului crescut de boli cronice, au spus cercetătorii.

Vezi și: Cancerul, de la debut la stadiul 4. Ce se întâmplă în fiecare etapă

Importanța somnului pe măsură ce îmbătrânești

Somnul este o parte esențială a sănătății umane. Deși variază în funcție de vârstă, persoanele cu vârsta de 18 ani și peste au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe timp de noapte, pentru a menține corpul funcțional așa cum ar trebui.

"Schimbări importante în multe sisteme biologice apar pe timp de noapte, permițând celulelor, țesuturilor și sistemelor de organe să se recupereze și să restabilească funcționarea optimă", a spus Barwick.

Ca urmare, somnul sănătos ne îmbunătățește funcționarea cardiovasculară, imunitară, metabolică, fizică și emoțională, a adăugat ea.

Această cercetare mai noi adaugă la un corp deja robust de cercetare cu privire la efectele prea puțin somn asupra organismului. Cercetările anterioare, de exemplu, arată că somnul scurt poate afecta funcția endocrină și metabolică, ceea ce poate crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de stres. Lipsa somnului poate, de asemenea, să crească inflamația în organism și să perturbe ritmul circadian.

Perioade mai lungi de somn - mai mult de nouă ore pe noapte - sunt, de asemenea, asociate cu rezultate mai slabe de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, și diabet zaharat.

Vezi și: Fasolea neagră, beneficii. Previne cancerul și bolile de inimă

De câte ore de somn ai nevoie în funcție de vârstă

Adulți cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani: Șapte sau mai multe ore

Adulți cu vârste cuprinse între 61 și 64 de ani: Șapte până la nouă ore

Adulți cu vârste cuprinse între 65+: Șapte până la opt ore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel