Somnul insuficient, asociat cu astmul. Cercetător, prevenirea, printr-un model sănătos de somn: Indiferent de condițiile genetice

somnul insuficient. FOTO: Freepik @dusanpetkovic
Somnul insuficient a fost asociat cu apariția astmului, o afecțiune a sistemului respirator cu impact major asupra vieții de zi cu zi.

Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și psihică. Specialiștii susțin că este nevoie de 7-9 ore de somn, nefragmentat, pentru ca organismul să se refacă după o zi, dar mai ales să fie pregătit pentru o lua de la capăt în fiecare dimineață.

Somnul insuficient poate duce la o serie de probleme de sănătate, printre care boala arterială periferică, ce este factor de risc pentru accidentul vascular, ori hipertensiunea arterială sau chiar depresie ori anxietate.

Însă, persoanele cu obiceiuri proaste de somn sunt mai predispuse să dezvolte astm, arată un nou studiu amplu.

În cazul persoanelor care au deja o predispoziție genetică pentru această afecțiune respiratorie, combinația dintre istoricul familial și obiceiurile proaste de somn a crescut de peste două ori riscul de a dezvolta astm.

”Un model de somn sănătos a reflectat un risc mai mic de astm la populația adultă și ar putea fi benefic pentru prevenirea astmului, indiferent de condițiile genetice.

Detectarea și gestionarea timpurie a tulburărilor de somn ar putea fi benefice pentru a reduce incidența astmului”, au scris autorii studiului, de la Universitatea Shandong din China, în revista BMJ Open Respiratory Research, potrivit WebMD.

Studiul a analizat datele de la UK Biobank, date colectate de la peste 450.000 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, care au raportat informații legate de somnului lor în perioada 2006-2006. În timpul studiului, 17.836 de persoane au fost diagnosticate cu astm.

Cercetătorii au descoperit că alți factori predictivi ai diagnosticului de astm în timpul perioadei de urmărire au fost un nivel scăzut de educație, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, tensiunea arterială ridicată, diabetul, depresia, refluxul acid și expunerea ridicată la poluarea aerului.

5 obiceiuri sănătoase de somn care prelungesc viața. Pot crește speranța de viață cu până la aproape 5 ani

Un nou studiu a arătat că persoanele care au avut un somn de bună calitate au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului și a altor cauze, în comparație cu persoanele cu obiceiuri proaste de somn, cu 4,7 ani la bărbați, respectiv cu 2,7 ani în cazul femeilor.

5 obiceiuri sănătoase pentru un somn bun și o viață mai lungă

În studiul menționat au fost folosite datele a peste 172.000 de persoane, care au participat la un sondaj al Institutului de sănătate, între anii 2013 și 2018, arată Healthline.

Astfel, au fost identificate 5 obiceiuri sănătoase care au dus la rezultate surprinzătoare între igiena somnului și speranța de viață. Află care sunt cele 5 obiceiuri AICI.

Astmul, cauze și factori de risc

Astmul este o afecțiune în care căile respiratorii se îngustează și se umflă și pot produce mucus suplimentar.

Acest lucru poate îngreuna respirația și poate declanșa tuse, un sunet de fluierat (wheezing) atunci când expirați și dificultăți de respirație.

Pentru unii oameni, astmul este o neplăcere minoră. Pentru alții, poate fi o problemă majoră care interferează cu activitățile zilnice și poate duce la un atac de astm care pune viața în pericol.

Deși nu este clar de ce unii oameni fac astm, iar alții nu, apariția acestei afecțiuni este pusă pe seama unei combinații de factori, de mediu și genetici.

Astfel, expunerea la substanțele iritante sau cu potențial alergenic poate să fie un factor declanșator pentru astm, precum:

- particule alergenice din aer, ca polenul, praful, sporii sau părul animalelor de companie

- infecțiile respiratorii, răceala comună

- activitatea fizică

- aerul rece

- aerul poluat, fumul de țigară

- anumite medicamente

- emoțiile puternice și stresul

- sulfiții și conservanții din anumite mâncăruri și  băuturi, inclusiv creveți, fructe uscate, bere și vin

- boala de reflux gastroesofagian.

Între factorii de risc reamintim:

- istoric familial

- anumite alergii, precum dermatita atopică sau febra fânului

- supraponderea

- fumatul

- fumatul pasiv

- expunerea la poluanți, arată Mayo Clinic.

Astmul, simptome

Simptomatologia astmului poate să varieze de la io persoană la alta, unele semne și simptome să fie doar în anumite momente, altele să fie tot timpul.

Simptomele astmului includ:

- scurtarea respirației

- strângere sau durere în piept

- respirație șuierătoare, care este un semn comun al astmului la copii

- dificultăți de somn din cauza problemelor de respirație, tuse sau respirația șuierătoare

- atacuri de tuse sau de respirație șuierătoare, care sunt agravate în timpul unei răceli sau a gripei.

În situația în care astmul este agravat puteți observa alte semne, care includ:

- simptome mai frecvente și mai deranjante

- dificultăți tot mai mari de respirație

- nevoia de a folosi tot mai des un inhalator.

Astmul, complicații

Astmul poate avea impact asupra vieții cotidiene, astfel, persoanele care suferă de astm se pot confrunta cu anumite complicații date de simptomele bolii.

- semne și simptome care interferează cu somnul, munca și alte activități

- zile de concediu medical de la locul de muncă sau de la școală în timpul crizelor de astm

- o îngustare permanentă a tuburilor care transportă aerul către și din plămâni (bronhii), care afectează cât de bine puteți respira

- vizite la camera de urgență și spitalizări pentru crize severe de astm

- efecte secundare din cauza utilizării pe termen lung a unor medicamente utilizate pentru a stabiliza astmul sever.

Astmul nu se poate trata, însă simptomele acestuia pot fi ținute sub control. Cum simptomele astmului se schimbă de-a lungul vieții, este important să le urmăriți și să le transmiteți medicului pentru a ajusta tratamentul în funcție de simptomatologie. 

 Vezi și: Pandemia COVID-19, la final. OMS: Rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel