Alimentația în sezonul rece poate fi...
Deși mulți nu sunt atenți la asta, somnul are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Dacă dormiți în mod regulat mai puțin de șapte ore pe noapte, sănătatea dumneavoastră poate fi pusă în pericol, motiv pentru care este esențial să vă protejați programul de somn. Obținerea unui somn bun este incredibil de importantă pentru sănătatea organismului.
De fapt, este la fel de important ca și consumul unei diete echilibrate, nutritive și menținerea unui stil de viață activ.Deși nevoile de somn variază de la o persoană la alta, majoritatea adulților au nevoie de între 7 și 9 ore de somn pe noapte.
Iată care sunt beneficiile somnului:
Numeroase studii au asociat somnul scurt - definit ca dormind mai puțin de 7 ore pe noapte - cu un risc mai mare de creștere în greutate și un indice de masă corporală (IMC) mai mare.
De fapt, o analiză din 2020 a constatat că adulții care au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte au avut un risc foarte mare de 41% mai mare de a dezvolta obezitate. Între timp, dormitul mai lung nu a crescut riscul.
Se crede că efectul somnului asupra creșterii în greutate este influențat de numeroși factori, inclusiv de hormoni și de motivația de a face exerciții fizice. De exemplu, privarea de somn crește nivelul de grelină și scade nivelul de leptină. Grelinul este un hormon care ne face să ne simțim flămânzi, în timp ce leptina ne face să ne simțim sătui.
Acest lucru este susținut de diverse studii care au arătat că persoanele private de somn au un apetit mai mare și tind să mănânce mai multe calorii. Mai mult, pentru a compensa lipsa de energie, privarea de somn vă poate face să poftiți la alimente mai bogate în zahăr și grăsimi, datorită conținutului lor caloric mai mare.
Senzația de oboseală după o noapte de prea puțin somn vă poate face să vă simțiți nemotivat să mergeți la sală, să vă plimbați sau să faceți orice altă activitate fizică care vă place.
Așadar, prioritizarea somnului poate susține o greutate corporală sănătoasă.
Somnul este important pentru diferite aspecte ale funcției creierului. Cogniția, concentrarea, productivitatea și performanța sunt toate afectate în mod negativ de privarea de somn.
Un studiu specific privind medicii suprasolicitați oferă un bun exemplu. Acesta a constatat că medicii cu o deficiență moderată, ridicată și foarte ridicată legată de somn au fost cu 54%, 96% și 97% mai predispuși să raporteze erori medicale semnificative din punct de vedere clinic.
Într-o notă similară, dormitul suficient poate îmbunătăți performanța academică la copii, adolescenți și adulți tineri, conform NIH. Un somn bun poate maximiza abilitățile de rezolvare a problemelor și poate îmbunătăți memoria. În schimb, s-a demonstrat că un somn insuficient afectează funcția cerebrală și abilitățile de luare a deciziilor.
S-a demonstrat că somnul îmbunătățește performanța atletică. Numeroase studii au arătat că un somn adecvat poate îmbunătăți abilitățile motorii fine, timpul de reacție, puterea musculară, rezistența musculară și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Mai mult, lipsa somnului poate crește riscul de accidentare și poate scădea motivația de a face exerciții fizice.
Așadar, a dormi suficient poate fi exact lucrul de care aveți nevoie pentru a vă duce performanța la nivelul următor.
Calitatea și durata scăzută a somnului pot crește riscul de a dezvolta boli de inimă. O analiză a constatat că dormitul mai puțin de 7 ore pe zi a dus la o creștere cu 13% a riscului de deces din cauza bolilor de inimă. În comparație cu 7 ore de somn, fiecare scădere de 1 oră a somnului a fost asociată cu un risc cu 6% mai mare de mortalitate din toate cauzele și de boli de inimă.
Mai mult, somnul scurt pare să crească riscul de hipertensiune arterială, în special la cei cu apnee obstructivă în somn - o afecțiune caracterizată prin întreruperea respirației în timpul somnului.
De fapt, un studiu a constatat că persoanele care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte au avut un risc cu 61% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială decât cele care au dormit 7 ore. Interesant este faptul că somnul excesiv la adulți - mai mult de 9 ore - s-a dovedit, de asemenea, a crește riscul de boli de inimă și de hipertensiune arterială
Somnul scurt este asociat cu un risc mai mare de apariție a diabetului de tip 2 și a rezistenței la insulină - care este atunci când organismul dumneavoastră nu poate utiliza corect hormonul insulină.
De fapt, o analiză a 36 de studii la peste 1 milion de participanți a constatat că un somn foarte scurt, mai puțin de 5 ore, și un somn scurt, mai puțin de 6 ore, a crescut riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 48% și, respectiv, 18%.
Se crede că privarea de somn poate provoca modificări fiziologice, cum ar fi scăderea sensibilității la insulină, creșterea inflamației și modificări ale hormonilor foamei, precum și modificări comportamentale, cum ar fi luarea de decizii slabe și un consum mai mare de alimente - toate acestea crescând riscul de diabet.
În plus, privarea de somn este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta obezitate, boli de inimă și sindrom metabolic. Acești factori cresc, de asemenea, riscul de diabet.
Preocupările legate de sănătatea mintală, cum ar fi depresia, sunt strâns legate de calitatea slabă a somnului și de tulburările de somn. Un studiu efectuat pe 2.672 de participanți a constatat că cei cu anxietate și depresie au fost mai predispuși să raporteze scoruri mai slabe ale somnului decât cei fără anxietate și depresie.
Persoanele cu tulburări de somn, cum ar fi insomnia sau apneea obstructivă a somnului, raportează, de asemenea, rate mai mari de depresie decât cele fără. Dacă aveți probleme cu somnul și observați că sănătatea dvs. mintală s-a înrăutățit, este important să vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății.
S-a demonstrat că lipsa somnului afectează funcția imunitară.
Într-un studiu, participanții care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte au fost de 4,5 ori mai predispuși să dezvolte o răceală comparativ cu cei care au dormit mai mult de 7 ore. Cei care au dormit 5-6 ore au fost de 4,24 ori mai predispuși.
Unele date sugerează, de asemenea, că un somn adecvat poate îmbunătăți răspunsurile anticorpilor din organism la vaccinurile antigripale..
Somnul slab poate avea un efect major asupra inflamației din organism. Acesta joacă un rol cheie în reglarea sistemului nostru nervos central. În special, este implicat în sistemele de răspuns la stres cunoscute sub numele de sistem nervos simpatic și axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală.
Pierderea somnului, în special din cauza somnului deranjat, activează căile de semnalizare inflamatorii și duce la niveluri mai ridicate ale inflamației, cum ar fi interleukina-6 și proteina C-reactivă, raportează NIH.
În timp, inflamația cronică poate cauza dezvoltarea multor afecțiuni cronice, inclusiv obezitatea, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer, depresia și diabetul de tip 2.
Pierderea somnului vă reduce capacitatea de a vă regla emoțiile și de a interacționa social.
Când suntem obosiți, ne este mai greu să ne controlăm izbucnirile emoționale și comportamentele noastre în fața celorlalți. De asemenea, oboseala ne poate afecta capacitatea de a răspunde la umor și de a arăta empatie.
În plus, cei care sunt privați de somn în mod cronic sunt mai predispuși să se retragă de la evenimentele sociale și să experimenteze singurătatea. Îmbunătățirea somnului poate fi o modalitate cheie de a optimiza relațiile cu ceilalți și de a vă ajuta să deveniți mai sociabil.
Dacă vă confruntați cu singurătatea sau cu izbucniri emoționale, nu vă fie teamă să apelați la un prieten, la un membru al familiei sau la un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține sprijin.
Alături de alimentație și exerciții fizice, somnul este unul dintre pilonii sănătății. Lipsa somnului este asociată cu multe efecte negative asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de boli de inimă, depresie, creștere în greutate, inflamații și îmbolnăviri.
Deși nevoile individuale variază, majoritatea cercetărilor sugerează că ar trebui să dormiți între 7 și 9 ore pe noapte pentru o sănătate optimă.
La fel cum acordați prioritate dietei și activității fizice, este timpul să acordați somnului atenția pe care o merită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...