Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Soia fermentată: produsele alimentare care prelungesc viața
30 ian, 09:48
Persoanele care consumă în mod regulat produse fermentate din soia, cum ar fi miso şi natto, ar avea un risc redus de deces prematur, conform unui studiu efectuat în Japonia.
Colesterolul este redus cu 3-4% de soia, arată un studiu  FOTO: pexels.com

O echipă de cercetători japonezi a analizat obiceiurile alimentare şi efectele acestora în cazul a peste 90.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, pentru a afla dacă produsele din soia au anumite urmări asupra stării de sănătate.

Produsele de soia, precum natto - obţinut din soia fermentată - miso şi tofu, sunt consumate pe scară largă în ţările asiatice şi sunt tot mai căutate în ţările occidentale.

Autorii cercetării nu au identificat o asociere semnificativă între consumul de soia în general şi decesul prematur din orice cauză, însă, au constatat că „un aport mai mare de produse fermentate din soia (natto şi miso) a fost asociat cu un risc redus de deces”.
Cercetătorii au constatat că persoanele care au consumat cele mai multe produse fermentate din soia prezentau un risc mai mic de deces din orice cauză, arată surse citate de agerpres.ro.

Natto, cel mai mic risc

Bărbaţii care au consumat cel puţin 50,2 grame pe zi de soia fermentată şi femeile care au mâncat cel puţin 46,6 grame pe zi au prezentat un risc de deces redus cu circa 10 procente în comparaţie cu semenii lor care au consumat cele mai mici cantităţi din astfel de produse.
Participanţii la studiu au fost monitorizaţi timp de 14,8 ani.

Cel mai mic risc de deces a fost asociat cu consumul a cel puţin 26,2 grame de natto pe zi , riscul de deces fiind redus cu 24 de procente în urma bolilor cardiovasculare, la bărbaţi, şi un risc de deces redus cu 21 de procente, la femei.

Produsele fermentate din soia sunt mai bogate în fibre, potasiu şi componenţi bioactivi în comparaţie de cele care nu sunt fermentate, ceea ce poate explica asocierea.
Autorii au făcut apel la prudenţă în interpretarea concluziilor, întrucât studiul este unul observaţional şi nu stabileşte o cauză directă.


Ştiri Recomandate

Medici rezidenți străini, din Italia și Franța, la spitalul Județean din Arad
Prof.dr. Irinel Popescu, realizatorul Academiei de Sănătate, face parte din Consiliul Științific al Agenției Naționale de Transplant
EXCLUSIV
PRIMER: Nu faceți stocuri de Paracetamol sau alte medicamente, putem fabrica suficiente
Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
EXCLUSIV
EXCLUSIV
Coronavirusul și conjunctivita virală. Prof Dr Monica Pop explică fenomenul
Coronavirus: BILANȚ România: 2.738 de cazuri de persoane infectate
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?