Slăbirea substanțială înainte de infectare cu SARS-CoV-2 reduce MASIV riscul de complicații severe ale COVID-19. STUDIU

Pacienți ATI. Fotografie cu caracter ilustrativ, Spitalul Militar Central
O slăbire substanțială înainte de a te infecta cu coronavirus este asociată cu un risc cu 60% mai mic de a face varianta severă de COVID-19, la pacienții cu obezitate, arată un nou studiu. 

Un studiu realizat de cercetători de la Cleveland Clinic arată că în rândul pacienților cu obezitate, pierderea anterioară în greutate obținută prin intervenția chirurgicală bariatrică a fost asociată cu un risc cu 60% mai mic de a dezvolta complicații severe din infecția cu COVID-19. Studiul a fost publicat în jurnalul JAMA Surgery (link direct studiu).

Numeroase studii au stabilit obezitatea ca fiind un factor de risc major pentru dezvoltarea unei boli grave de la o infecție cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Obezitatea slăbește sistemul imunitar, creează o stare inflamatorie cronică și crește riscul de boli cardiovasculare, cheaguri de sânge și afecțiuni pulmonare. Toate aceste condiții pot complica maladia COVID-19.

Scopul acestui studiu a fost de a examina dacă o intervenție de succes de slăbire la pacienții cu obezitate înainte de a face COVID-19 ar putea reduce riscul de a dezvolta o formă severă a acestei boli.

„Descoperirile studiului nostru arată că pacienții cu obezitate care au obținut o scădere în greutate substanțială și susținută printr-o intervenție chirurgicală bariatrică înainte de o infecție cu COVID-19 și-au redus riscul de a dezvolta o boală severă cu 60%”, a spus dr Ali Aminian, autorul principal al studiului și director al Institutului Bariatric și Metabolic al Clinicii Cleveland. 

„Studiul nostru oferă dovezi puternice că obezitatea este un factor de risc modificabil pentru COVID-19, care poate fi îmbunătățit printr-o intervenție de succes de slăbire”, arată cercetătorul.

20.212 de pacienți adulți cu obezitate au fost incluși în acest studiu observațional. Un grup de 5.053 de pacienți cu un indice de masă corporală (IMC) de 35 sau mai mare (obezitate), care au suferit o intervenție chirurgicală de slăbire între 2004 și 2017, au fost corelați într-o proporție de 1:3 cu pacienții neoperați, ceea ce însemană că grupul de control a inclus 15.159 de pacienți obezi. În comparație cu cei din grupul netratați chirurgical, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au pierdut cu 19% mai multă greutate corporală înainte de 1 martie 2020 (începutul focarului de COVID-19 în Cleveland).

După declanșarea focarului de COVID-19, cercetătorii s-au uitat la patru rezultate legate de COVID-19: rata de contractare a infecției cu SARS-CoV-2, spitalizare, nevoie de oxigen suplimentar și boală severă (definită ca o combinație de internare la ATI, nevoia de ventilație mecanică sau deces).

Deși rata de infectare cu SARS-CoV-2 a fost similară între cele două grupuri (9,1% în grupul chirurgical și 8,7% în grupul nechirurgical), participanții la grupul cu operații bariatrice au avut rezultate mult mai bune după ce au dezvoltat COVID-19 comparativ cu cei din grupul care nu a fost supus unor astfel de intervenții. Cercetătorii au descoperit că pacienții cu o intervenție chirurgicală anterioară de slăbire au avut un risc cu 49% mai mic de spitalizare, cu 63% mai mic risc de nevoie de oxigen suplimentar și cu 60% mai mic risc de a dezvolta COVID-19 sever.

Deși mecanismele de bază exacte nu sunt cunoscute, aceste date sugerează că pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de slăbire erau mai sănătoși în momentul infectării cu SARS-CoV-2, ceea ce a dus la rezultate clinice mai bune.

„Descoperirile frapante ale studiului de față susțin reversibilitatea consecințelor obezității asupra sănătății la pacienții cu COVID-19”, a spus autorul principal al studiului, dr Steven Nissen, director academic al Institutului de Boli Cardiovasculare și Toracice la Cleveland Clinic. 

„Acest studiu sugerează că un accent pus pe pierderea în greutate ca strategie de sănătate publică poate îmbunătăți rezultatele în timpul pandemiei de COVID-19 și a viitoarelor focare sau a bolilor infecțioase asociate. Aceasta este o constatare foarte importantă, având în vedere că 40% dintre americani au obezitate”, a mai arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel