Prediabetul este un semnal de...
Siropul de arțar este un înlocuitor natural al zahărului, iar în ultima vreme a devenit tot mai popular și prin România. Așa cum îi spune și numele, acest sirop este obținut din arțar, mai exact din seva de arțar, iar provincia Quebec (Canada) este cea care oferă mai bine de trei sferturi din producția mondială de sirop.
Seva arțarului este recoltată printr-o gaură făcută la nivelul trunchiului, apoi se fierbe, iar prin evaporarea apei se obține acel sirop gros și dulce, cu aspect de caramel sau chihlimbar și cu un gust aparte.
De altfel, la final de martie sau început de aprilie, se organizează festivaluri dedicate siropului de arțar, cu degustători asemănători degustătorilor de vinuri.
În SUA, siropul de arțar este clasificat ca fiind de gradul A sau B, unde gradul A este clasificat în trei grupe - chihlimbar deschis, chihlimbar mediu și chihlimbar închis - iar gradul B este cel mai închis sirop disponibil, notează Healthline.
Ceea ce deosebește siropul de arțar de zahărul rafinat este conținutul de minerale și antioxidanți.
Astfel, în 30 de ml de sirop de arțar pur găsim:
- calorii 110
- carbohidrați 27 grame (10% din Doza Zilnică Recomandată DZR)
- zahăr 26 g
- calciu 30 g (2%DZR)
- fier 0,2 mg
- potasiu 100 mg (2%DZR)
- tiamină 0,03 mg (2%DZR)
- riboflavină 0,18 g (15%DZR)
- niacină 0,1 mg
- magneziu 10 mg
- zinc 0,2 mg
- cupru 0,08 mg (8%DZR)
- mangan 0,82 mg (35% DZR), potrivit Pure Maple.
Deși oferă aceste minerale, trebuie ținut cont de faptul că siropul de arțar conține și mult zahăr, iar consumat în exces, la fel ca orice tip de zahăr, și siropul de arțar poate fi factor de risc pentru bolile cronice, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau bolile de inimă.
Vezi și: Hidratarea corectă din alimentație. Mărgărit: Ajută mai mult decât o apă goală
Siropul de arțar are în componența sa antioxidanți, cu un indice orac de 590 μ mol TE/100g, astfel că acesta poate lupta împotriva stresului oxidativ determinat de radicalii liberi. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și reduc stresul oxidativ, determinând astfel scăderea riscului de apariție a multor boli.
Un studiu a arătat că în compoziția siropului de arțar se află cel puțin 24 de antioxidanți diferiți, iar cantitatea cea mai mare de antioxidanți se regăsește în varianta mai închisă la culoare a siropului.
Conform unui studiu, înlocuirea zahărului rafinat din alimentație cu sirop de arțar ar crește aportul de antioxidanți cu echivalentul oferit de o porție de nuci sau de fructe de pădure. Însă în cazul în care vreți să slăbiți sau să vă mențineți greutatea nu este indicat să treceți pe acest tip de îndulcitor, chiar dacă el este natural.
Anticancerigen. Una dintre substanțele identificate în siropul de arțar, quebecolul, pare să aibă efecte anticancerigene și să încetinească procesul de descompunere a carbohidraților la nivelul tubul digestiv.
Benefic în inflamații și bolile neurodegenerative. Prin aportul de antioxidanți de tip polifenol, siropul de arțar este considerat benefic în prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, artrite, boala inflamatorie intestinală sau bolile de inimă, arată Dr. Axe.
Ajută sănătatea pielii. Multe persoane folosesc siropul de arțar pentru aplicarea direct pe piele. La fel ca și mierea de albine, și siropul de arțar poate să reducă inflamațiile pielii, roșeața și uscăciunea. În amestec cu lapte, iaurt, ovăz și miere, se poate realiza un amestec natural care se va aplica pe față, ca o mască, ce va hidrata pielea și în același timp va reduce bacteriile și semnele de iritație.
Îmbunătățește digestia. Dacă cei mai mulți dintre îndulcitorii artificiali cauzează simptome digestive, precum gaze, balonare, crampe și constipație, siropul de arțar poate fi o alternativă mai bună.
Mai mult decât atât, unii susțin că, prin combinarea siropului cu suc de lămâie și piper cayenne, se poate crea un inhibitor al apetitului, laxativ sau diuretic.
Chiar dacă luat per total siropul de arțar reprezintă o sursă importantă de substanțe nutritive și antioxidante, conținutul ridicat de zahăr cere prudență în consum, mai ales în cazul în care doriți să înlocuiți zahărul rafinat. Raportat la valoarea sa calorică, 110 calorii la două linguri de sirop, acesta este o sursă foarte săracă în comparație cu alimentele integrale, cum ar fi fructele, legumele și produsele de origine animală neprocesate.
Înlocuirea zahărului rafinat cu sirop de arțar pur, de calitate, este probabil să aducă un beneficiu net pentru sănătate, dar adăugarea acestuia în dieta dumneavoastră nu va face decât să înrăutățească lucrurile, mai arată Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...