Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Sindromul ovarului polichistic: adesea, pielea poate fi o fereastră către ceea ce se întâmplă în corpul tău. Pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic sau SOP, acest lucru poate însemna acnee, căderea părului, creșterea excesivă a părului facial sau corporal, pete întunecate pe piele sau orice combinație a acestor probleme.
Problemele cu pielea și părul pot fi caracteristicile cele mai ușor de perceput ale sindromului ovarului polichisic și, prin urmare, uneori motivul pentru care se solicită îngrijire medicală. Cu toate acestea, caracteristicile afecțiunii includ, de asemenea, cicluri menstruale neregulate, ovare polichistice (când ovarele dezvoltă mai mulți foliculi mici și nu eliberează în mod regulat ovule), obezitatea și rezistența la insulină (atunci când celulele nu răspund bine la insulină).
Cauza sindromului ovarului polichistic nu este pe deplin înțeleasă, dar dovezile științifice indică dezechilibre hormonale, în mod specific excesul de testosteron (cunoscut și ca hiperandrogenism) și rezistența la insulină. Sindromul ovarului polichisric este cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei. Dezechilibrele hormonale ale afecțiunii perturbă procesul ovulației și fără ovulație sarcina nu este posibilă. Afecțiunea se poate manifesta în diferite moduri, ceea ce înseamnă că nu orice femeie cu acest sindrom are aceleași semne și simptome. Datorită variației caracteristicilor acestui sindrom, poate fi dificil de diagnosticat.
Nu există un test specific care să poată fi utilizat pentru a diagnostica boala, așa că este nevoie de un antrenament atent și cuprinzător, inclusiv teste de laborator și imagistică. Testele de laborator implică de obicei măsurarea nivelurilor diferiților hormoni, cum ar fi androgeni. Testele imagistice pot include ultrasunete ale ovarelor. Echipa de ginecologi, endocrinologi și dermatologi, poate stabili diagnosticul.
Acneea legată de sindromul ovarului polichistic apare adesea pe parte inferioară a feței, inclusiv linia maxilarului, bărbia și gâtul superior. Deși nu este o regulă precisă, aceste zone sunt considerate a fi un model hormonal pentru acnee. Femeile cu acest sindrom pot observa că leziunile acneice sunt mai profunde, mai mari și mai lent de rezolvat. Acneea în sondromul ovarului polichistic este de obicei agravată în timpul perioadelor menstruale. Dermatologii recomandă adesea utilizarea pilulelor contraceptive orale sau a unui medicament numit spironolactonă pentru tratarea acestui tip de acnee. Aceste tratamente, atunci când sunt utilizate la pacienții potriviți care nu au contraindicații, pot fi de mare ajutor în eliminarea acneei.
Hirsutismul sau creșterea excesivă a părului în locurile în care părul este de obicei absent sau minim, este un alt semn dermatologic al sindromului ovarului polichistic. Zonele comune ale hirsutismului includ bărbia, gâtul, abdomenul, pieptul sau spatele. Cu toate acestea, pe scalp se observă chelirea sau subțierea părului. Ambele probleme de păr sunt cauzate de un exces de testosteron.
Ocazional, apare o altă afecțiune a pielii numită acanthosis nigricans, care sunt zone întunecate și catifelate ale pielii, de obicei în cutele pielii, cum ar fi în jurul gâtului și axelor. Acest tip de afecțiune a pielii este, de asemenea, asociat cu rezistența la insulină și poate fi cauzat de stimularea celulelor pielii de către insulină, determinându-le să crească în exces.
Deși nu există un remediu pentru sindromul ovarului polichistic, există multe opțiuni de tratament pentru gestionarea diferitelor simptome ale acestui sindrom. Tipurile de tratamente utilizate depind de prioritățile și simptomele unei femei. De exemplu, a avea o greutate sănătoasă poate duce la ameliorarea simptomelor, astfel încât modificările stilului de viață ale nutriției și exercițiilor fizice vă pot ajuta. Hirsutismul poate fi tratat cu epilare cu laser sau electroliză. Unele paciente pot încerca pilulele contraceptive pentru a îmbunătăți regularitatea menstruală. Metformina, un medicament utilizat frecvent pentru diabet, poate fi utilizat pentru a ajuta la îmbunătățirea răspunsului organismului la insulină.
Planificarea tratamentului este adaptată fiecărei persoane și depinde dacă sarcina este sau nu un obiectiv pe termen scurt. Anumite medicamente, inclusiv spironolactonă și retinoizi pentru acnee, ar trebui evitate dacă o femeie încearcă să rămână gravidă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...