Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
„Sindromul de ochi uscat este foarte frecvent întâlnit în lumea modernă. Atât sindromul de ochi uscat primitiv, care înseamnă că glanda lacrimală nu secretă suficientă lacrimă, nici calitativ nici cantitativ, sau sindromul de ochi uscat post-operator, sau post alte tratamente”, a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, dr Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.
Sindromul de ochi uscat este mai răspândit mai ales în rândul persoanelor de peste 40 de ani și în special în rândul femeilor. Dar prevalența afecțiunii este în creștere și în rândul tinerilor, iar studii recente au arătat că între 30 și 65% dintre angajații care lucrează la birou și circa 25% dintre elevii de liceu au astfel de simptome.
Mai mult, printre factorii care favorizează apariția acestei boli se numără: terapia hormonală de substituție, bolile autoimune, sarcina, menopauza, tratamentele cu unele medicamente uzuale, purtarea lentilelor de contact, cele de unică folosință sau cele de lungă folosință, folosirea de lacrimi artificiale cu conservați chiar, dar și utilizarea dispozitivelor digitale, adică telefoane smart, tablete, laptopuri, televizoare etc.
„Simptomele acestei afecțiuni sunt destul de nespecifice. Pacientul are o senzație de jenă difuză, nespecifică la ochi. Îi vine să clipească mai des, și dacă o face se simte mai bine. Acestea, să spunem, sunt simptome pentru variante incipiente, mai ușoare. Dar se poate merge până la senzație mult mai puternică, de corp străin în ochi, până chiar la senzație de cioburi de sticlă sau de nisip în ochi, deci foarte puternică. Aceste senzații sunt însoțite de înroșirea ochiului de diverse grade. Cam acestea ar fi simptomele. Dar de multe ori, paradoxal, acestea se asociază și cu lăcrimarea abundentă. În mod ciudat, vine pacientul și pui diagnostic de sindrom de ochi uscat și îi prescrii lacrimi artificiale. Iar el îți spune „păi, de ce? Pentru că eu lăcrimez prea mult!” Și îi explici că el, da, lăcrimează, dar lăcrimează într-un mod reflex, printr-un mecanism de feedback, dar ochiul e insuficient umezit și lubrifiat, pentru că el secretă lacrimi care nu sunt calitative. Sunt cantitativ mult, dar calitativ prost. De aceea îi dai lacrimi artificiale care să nu aibă conservanți, și simptomatologia se îmbunătățește”, a detaliat dr Ozana Marcu.
Pe lângă aceste simptome pe care le poate observa și pacientul, pentru a pune diagnosticul medicii oftalmologi pot face și teste specifice acestei afecțiuni.
„Se fac teste speciale de măsurare a filmului lacrimal, de la cele simple, cu un filtru de hârtie, pe care-l vezi cât se umezește de la lacrimă, până la cele mai complexe, computerizate, în care se poate vedea o hartă a suprafeței oculare și a filmului lacrimal de pe ea. Așa putem urmări și eficiența tratamentului pe care-l dăm”, a arătat dr Ozana Marcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...