Sindromul metabolic crește ricul de apariție a cheagurilor de sânge

Sânge
Persoanele cu sindrom metabolic au un risc mai mare să le apară cheaguri de sânge recurente. Sindromul metabolic este asociat cu obezitatea.

Persoanele cu sindrom metabolic - o serie de afecțiuni, inclusiv obezitatea, metabolismul glicemiei afectate, nivelurile ridicate de grăsimi și colesterolul din sânge și hipertensiunea arterială - sunt mai susceptibile să le apară cheaguri de sânge recurente, potrivit unui nou studiu publicat astăzi în Blood Advances. Printre pacienții diagnosticați cu un tip de cheag de sânge cunoscut sub denumirea de tromboză venală profundă (DVT), cei care aveau, de asemenea, markeri ai sindromului metabolic aveau mai multe probabilități să experimenteze un alt eveniment de tromboembolie venoasă (VTE). În plus, pe măsură ce numărul pacienților cu sindrom metabolic a crescut, la fel a crescut și probabilitatea de a apariția și reapariție a VTE.

Obezitatea continuă să devină mai răspândită la nivel mondial; odată cu obezitatea crește și prevalența sindromului metabolic, care acum este estimat că afectează aproximativ 34% din populația Statelor Unite. Deși studiile anterioare au sugerat că sindromul poate fi legat de un risc mai mare de apariție a unui eveniment VTE, acesta este cel mai mare studiu la pacienții cu DVT până în prezent, care arată că sindromul metabolic joacă un rol important în reapariția VTE.

Risc cu 17% mai mare de a face cheaguri de sânge

Cercetătorii au folosit o bază de date la nivel de stat pentru analiza a 151.054 pacienți diagnosticați cu DVT în perioada 2004-2017. Aceștia au examinat patru componente ale sindromului metabolic - hipertensiune arterială, hiperlipidemie (niveluri ridicate de grăsimi în sânge), diabet (niveluri ridicate de zahăr în sânge) și obezitate - și au descoperit că 68% dintre pacienții cu DVT au fost de asemenea diagnosticați cu cel puțin una dintre aceste afecțiuni. Prezența sindromului metabolic comorbid a fost asociată cu o creștere de 17% a probabilității generale de reapariție a cheagurilor de sânge.

De asemenea, studiul a arătat că riscul de cheaguri de sânge ulterioare a crescut cu fiecare componentă suplimentară a sindromului metabolic: pacienții fără niciunul dintre cei patru markeri pentru sindromul metabolic aveau o rată de recurență a VTE de 7%. Acei pacienți care au fost diagnosticați cu o componentă a sindromului metabolic s-au dovedit a avea 14% risc de cheaguri de sânge suplimentare, urmată de 21% risc în rândul pacienților cu două componente, 30% pentru cei cu trei componente și 37% pentru cei diagnosticat cu toate cele patru componente.

„Scopul nostru a fost să îmbunătățim înțelegerea efectului sindromului metabolic asupra reapariției cheagurilor de sânge”, a declarat primul autor al studiului, Lauren K. Stewart, de la Departamentului de Medicină de Urgență al Universității Indiana University. „Dacă pacienții au recurență a VTE, calitatea vieții lor scade și scade foarte mult. Am dorit să investigăm posibile comorbidități și factori care afectează reapariția, astfel încât să putem stimula cercetarea noilor tratamente potențiale”.

VTE prezintă o povară semnificativă nu numai pentru sănătatea publică - se estimează că aproximativ 900.000 de persoane ar putea fi afectate de VTE în Statele Unite în fiecare an - dar și pentru calitatea vieții individuale. Pacienții care au fost diagnosticați cu DVT pot prezenta dureri cronice, debilitante; edem și umflare; și ulcerații ale pielii.

Cercetătorii sugerează că abordarea condițiilor sindromului metabolic comorbid în rândul pacienților cu DVT poate atenua sau preveni unele dintre efectele nocive ale reapariției VTE.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel