Sindromul Down, senzor ultrasenzitiv arată boala fătului în sângele gravidei

Teste, gravide
Potrivit datelor Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), sindromul Down este cel mai frecvent defect de naștere, care apare o dată la fiecare nouăzeci de nașteri. Cu toate acestea, testele tradiționale non-invazive prenatale pentru această afecțiune sunt nesigure sau prezintă riscuri pentru mamă și făt. Ei bine, cercetătorii au creat un senzor sensibil care detectează ADN-ul fetal în sindromul Down în testele de sânge făcute de gravidă!

Cercetătorii au dezvoltat un biosenzor nou, foarte sensibil, care ar putea fi folosit într-o zi pentru a detecta ADN-ul fetal al sindromului Down în sângele femeilor gravide. Ei au publicat rezultatele cercetării în revista ACS Nano Letters.

Caracterizat prin grade variabile de probleme intelectuale și de dezvoltare, sindromul Down este cauzat de prezența unei copii suplimentare a cromozomului 21. Pentru a examina această afecțiune, femeile gravide pot face ecografii (cu ultrasunete) sau teste cu biomarkeri sanguini, dar ratele de diagnostic greșit sunt ridicate. Amniocenteza, în care medicii introduc acul în uter pentru a colecta lichidul amniotic, oferă un diagnostic definitiv, dar procedura prezintă riscuri atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru fătul ei.

Analizele actuale, lente, invazive și costisitoare

Metoda emergentă a secvențierii întregului genom este foarte precisă, însă este un proces lent și costisitor. Cercetătorul Zhiyong Zhang și colegii său de la Universitatea Peking, Academia Chineză de Științe și Institutul național de planificare familială, din Beijing, China, au dorit să dezvolte un test rapid, sensibil și rentabil, care ar putea detecta concentrații crescute ale ADN-ului cromozomului 21 în sângele femeilor gravide.

Cercetătorii au folosit cipuri de biosenzor tranzistor cu efect de câmp, pe baza unui singur strat de disulfura de molibden. Au atașat nanoparticule de aur la suprafață. Pe nanoparticule, au imobilizat probe de secvențe ADN care pot recunoaște o secvență specifică din cromozomul 21.

Când echipa a adăugat fragmente ADN de cromozom 21 în senzor, acestea se leagă de sonde, provocând o scădere a curentului electric al dispozitivului. Biosenzorul ar putea detecta chiar și concentrațiile de ADN scăzute, de doar 0,1 fM / L, fiind mult mai sensibil decât alți senzori ADN tranzistor cu efect de câmp, se arată într-un material al Societății Americane de Chimie. 

Cercetătorii spun că, în cele din urmă, testul ar putea fi folosit pentru a compara nivelurile de ADN cromozomial 21 în sânge cu cel al unui alt cromozom, cum ar fi 13, pentru a determina dacă există copii suplimentare, sugerând că un făt are sindrom Down.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel