Aritmie cardiacă, sindromul morții subite la sugari și legătura cu fumul de țigară

Gravidă
Sindromul morții subite la sugari și artimia cardiacă la nou-născuți sunt asociate cu expunerea la fumul de țigară încă din uter, arată un studiu.

Sindromul morții subite la sugari (SMSS) și aritmia cardiacă la nou-născuți sunt asociate cu expunerea fetală la fumul de tutun. SMSS sau moartea pătuțurilor, cum mai este numit sindromul morții subite la sugari, este principala cauză a decesului în primul an de viață, iar expunerea încă din uter la fumul de țigară rămâne cel mai mare factor de risc în 85% dintre cazuri, potrivit sciencedaily.com.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină și Științe ale Sănătății, din cadrul Universității Sherbrooke, Canada, furnizează, prin studiul lor, primele dovezi care leagă expunerea fătului la nicotină la modificările pe termen lung ale inimii.

Aceștia au arătat că expunerea din uter la nicotină are efecte postnatale asupra dezvoltării inimii și reacției sale la adrenalină și poate contribui la explicarea motivului pentru care unii copii nu se trezesc în timpul apneei de somn.

Ce spun testele despre efectele nicotionei

Cercetătorii au descoperit că din toți cei 3.000 de compuși toxici identificați până acum, doar nicotina este asociată cu aritmii cardiace la nou-născuți. Iar asta îi determină să își revizuiască practica de a prescriere plasturi cu nicotină si ale terapii de substituție a nicotinei pentru femeile gravide.

„Importanta acestui studiu este că, pentru prima dată, oferim dovezi directe ca expunerea în uter la nicotină are efecte postnatale asupra dezvoltării inimii și a reactiei sale la adrenalină și poate oferi o bază pentru a explica de ce unii copii nu se trezesc în timpul apneei de somn . (...) Clinicienii prescriu deseori NRT (n. r. terapii de substituție a nicotinei) femeilor însărcinate care doresc să renunțe la fumat pentru a reduce numărul de decese în pat. Cu toate acestea, datele noastre arată că nicotina singur este suficientă pentru a modifica curenții electrici în inimă și pentru a genera aritmii care duc la moartea copilului", spune cercetătorul Robert Dumaine de la Departamentul de Farmacologie și Fiziologie al universității amintite, citat de sciencedaily.com.

Experimente pe iepuri

Cercetătorii susțin că, în uter, fătul nu poate respira singur, iar inima reacționează la o reducere a oxigenului încetinind ritmului cardiac și metabolismul pentru conservarea energiei.

„Când un copil sufocă în timpul somnului, creierul simte reducerea oxigenului din sânge și va declanșa secreția de adrenalină (epinefrină) pentru a accelera ritmul cardiac. Odată ce ritmul cardiac accelerează, în parte datorită excitabilității crescute (curentului de sodiu) din inimă, bebelușul se trezește. Acest "reflex de resuscitare" pare a fi absent la copiii cu sindromul morții subite. În schimb, acești sugari arată o încetinire a ritmului cardiac atunci când lipsește oxigenul, ca și cum dezvoltarea lor cardiacă postnatală ar fi fost întârziată și s-ar afla încă într-o stare fetală", arată sciencedaily.com.

În studiu s-a măsurat efectul nicotinei asupra răspunsului curentului de sodiu cardiac (INa) la stimularea adrenergică în cardiomiocitele izolate la iepuri.

Au împerecheat iepuri din Noua Zeelandă și la după 14 zile de gestație le-au implantat sub piele 2 mililitri de nicotină. Un grup de iepuri a fost expus nicotină, altul la soluție salină. La fiecare două zile s-au făcut măsurători.

Rezultate

Rezultatele au arătat că isoproterenolul, un analog al epinefrinei (adrenalina), a crescut INa (n. r. răspunsul curentului ce trece prin canalul cardiac de sodiu) cu 50% la iepurii nou-născuți din grupul martor, dar nu a avut efect la iepurii nou-născuți expuși nicotinei in utero.

Concluzia cercetătorilor: „Expunerea fetusului de iepure la nicotină încă în pântece a redus răspunsul inimii sale la adrenalină după naștere. Curentul electric cardiac – au observat specialiștii - care este transportat de sodiu și responsabil pentru excitabilitatea în inimă nu a răspuns la adrenalină. Așadar, nicotina va afecta accelerarea ritmului cardiac atunci când adrenalina este eliberată la apariția apneei de somn, care este un mecanism potențial care conduce la simdromul morții subite la sugari".

Studiul a fost publicat în revista HeartRhythm. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel