Simptomul ascuns al cancerului. Mulți îl simt, dar îl ignoră: Trebuie să pună niște semne de întrebare

Simptomul ascuns al cancerului - Foto: Freepik
Care este noul simptom ascuns al cancerului. Mulți pacienți s-au confruntat cu el și nu și-au dat seama.

Cancerul este o afecțiune caracterizată prin creșterea necontrolată și anormală a celulelor în organism. Aceste celule anormale pot forma o tumoare care poate fi benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă).

Cele mai frecvente tipuri de cancer includ cancerul de piele, cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul de colon, dar există multe alte tipuri de cancer care pot afecta diferite organe și țesuturi din corp.

Cum să înveți să spui NU. De ce ne e greu să rostim acest cuvânt simplu și să refuzăm pe cineva

Este important să cunoști semnele timpurii ale cancerului pentru a putea solicita ajutor medical de urgență dacă observi apariția altor simptome alarmante, cum ar fi modificări neobișnuite ale pielii, schimbări în obiceiurile digestive, sângerări inexplicabile sau noduli la nivelul sânilor.

Un simptom mai puțin cunoscut de pacienți până acum a devenit tot mai frecvent. 

Deși mulți ignorăm asta, oboseala ne copleșește pe mulți. Sigur, toată lumea obosește, dar oboseala este diferită.

Ea poate fi acută (care durează o lună sau mai puțin) sau cronică (care durează de la una la șase luni sau mai mult). Oboseala poate avea un impact profund negativ asupra capacității unei persoane de a funcționa și asupra calității vieții.

Ei bine, oboseala poate fi asociată cu mai multe afecțiuni, inclusiv cu cancerul, dar este important să subliniem că oboseala în sine nu este un simptom specific al cancerului și poate apărea din multe alte motive.

Cancerul poate cauza oboseală, dar acest simptom poate fi, de asemenea, cauzat de alte afecțiuni sau de factori non-medicale, cum ar fi lipsa somnului, stresul, alimentația necorespunzătoare sau efortul fizic excesiv.

Ce se întâmplă în corp când mănânci mămăligă. Care sunt beneficiile și cum trebuie să o mănânci în mod corect

Dacă te confrunți cu oboseală inexplicabilă sau persistentă, este important să consulți un medic pentru evaluare și diagnosticare adecvată. Medicul va evalua starea ta de sănătate, poate cere analize de sânge și alte teste pentru a identifica cauza oboselei și pentru a exclude orice problemă medicală serioasă, inclusiv cancerul.

"Simptomele principale sunt scăderea ponderală inexplicabilă, pierderi de sânge la nivelul scaunului, anemie, oboseală, senzaţie de balonare. E normal să simţim o oboseală după o perioadă de muncă susţinută dar oboseala care nu are o explicație în sine trebuie să pună niște semne de întrebare. Mulți pacienți vin în stadii avansate de boală", a declarat Bogdan Tănase, manager Institutul Oncologic Fundeni, pentru Observator News.

Ce este oboseala legată de cancer

Oboseala legată de cancer este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale cancerului și ale tratamentelor acestuia. Mulți oameni care sunt bolnavi cronic se simt obosiți. Dar oboseala legată de cancer merge dincolo de oboseala obișnuită.

Persoanele care se confruntă cu oboseala provocată de cancer o descriu adesea ca fiind "paralizantă". De obicei, apare brusc și nu este rezultatul unei activități sau al unui efort. În cazul acestui tip de oboseală, nicio cantitate de odihnă sau somn nu ajută.

Vă simțiți epuizat fizic, emoțional și mental în cea mai mare parte a timpului.

Oboseala legată de cancer afectează între 80% și 100% dintre persoanele cu cancer.

Toate tipurile de cancer și tratamentele împotriva cancerului pot provoca oboseală, pentru că sistemul imunitar al organismului lucrează din greu pentru a lupta împotriva bolii.

Cauzele și semnele oboselii în cancer

Motivul exact al oboselii cauzate de cancer este necunoscut. Oboseala provocată de cancer poate fi legată atât de procesul bolii, cât și de tratamente, inclusiv de intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie și imunoterapie. Tratamentele pentru cancer asociate în mod obișnuit cu oboseala de cancer sunt:

- Chimioterapia

Dieta Rina, desființată. Ce se ascunde în spatele ei. Cori Grămescu: Nu există ceva mai rău de atât pentru corpul unei femei

Orice medicament de chimioterapie poate duce la oboseală. Acest lucru poate varia de la o persoană la alta. Unii oameni spun că durează doar câteva zile. Alții simt că oboseala persistă prin și dincolo de finalizarea tratamentului.

- Radioterapia

Radioterapia poate provoca oboseală cumulativă (oboseală care crește în timp). Aceasta poate apărea indiferent de locul de tratament. Oboseala de cancer durează de obicei de la 3-4 săptămâni după încetarea tratamentului, dar poate continua până la 2-3 luni.

- Imunoterapia

Imunoterapia stimulează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Tratamentul se mai numește uneori și terapie biologică.

- Transplantul de măduvă osoasă

Această formă agresivă de tratament poate provoca oboseala cancerului care durează până la un an.

- Terapia biologică

Citokinele sunt proteine celulare naturale, cum ar fi interferonii și interleukinele, care sunt eliberate în mod normal de către globulele albe ca răspuns la infecții. Aceste citokine transmit mesaje care reglează alte elemente ale sistemului imunitar și endocrin. În cantități mari, aceste citokine pot fi toxice și pot duce la oboseală persistentă.

- Anemia

Anemia poate fi rezultatul unui număr de sânge care este redus de tratament. Aceste cifre sanguine scăzute reduc capacitatea de transport al oxigenului din sânge (hemoglobina). Aproximativ 7 din 10 pacienți se confruntă cu anemie în timpul chimioterapiei.

- Terapie combinată

Persoanele care se confruntă cu mai mult de un tratament în același timp sau unul după altul pot resimți mai multă oboseală cauzată de cancer.

- Starea "hipermetabolică" indusă de tumori

Celulele tumorale concurează pentru nutrienți, adesea în detrimentul creșterii și metabolismului celulelor normale. Pierderea în greutate, scăderea poftei de mâncare și oboseala sunt rezultate comune.

- Scăderea nutriției din cauza efectelor secundare ale tratamentelor (cum ar fi greață, vărsături, răni în gură, modificări ale gustului, arsuri la stomac și diaree).

- Hipotiroidism

Dacă glanda tiroidă este hipoactivă, metabolismul dumneavoastră poate încetini, astfel încât organismul dumneavoastră nu arde alimentele suficient de repede pentru a vă oferi energie adecvată. Aceasta este o afecțiune comună în general, dar poate apărea după radioterapia la nivelul ganglionilor limfatici din gât.

- Medicamentele utilizate pentru a trata efectele secundare, cum ar fi greața, deshidratarea, durerea, depresia, anxietatea și convulsiile pot contribui la oboseala provocată de cancer.

- Durere

Cercetările arată că durerea cronică, severă, crește oboseala.

- Rutina zilnică

Mulți oameni încearcă să își mențină rutina zilnică și activitățile normale în timpul tratamentelor. Este posibil să fie nevoie să vă modificați rutina pentru a vă conserva energia.

- Stresul poate agrava senzația de oboseală

Acesta poate include orice tip de stres, de la confruntarea cu boala și necunoscutele până la îngrijorarea cu privire la realizările zilnice sau îngrijorarea de a nu îndeplini așteptările celorlalți.

- Depresia și oboseala merg adesea mână în mână

- Insomnie

Incapacitatea de a dormi opt ore pe noapte va cauza oboseală atât mentală, cât și fizică.

Analizele de sânge pot verifica dacă există anemie, semne de infecție sau alte probleme care cauzează oboseală.

În concluzie, dacă te confrunți cu oboseală sau alte simptome îngrijorătoare, nu ezita să consulți un medic pentru o evaluare adecvată. Numai un specialist medical poate oferi un diagnostic precis și să ofere îngrijiri adecvate, dacă este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel