Simptomele picioarelor pot vorbi despre afecțiuni grave

Un mers vioi ar fi legat de longevitate, susțin unii cercetători
Picioarele reci, senzația de mâncărime sau arsură în tălpi, răni care nu se vindecă sau durere acută, toate sunt simptome care pot spune ceva despre starea noastră de sănătate. Medicii spun să nu le ignorăm.

Picioarele și degetele picioarelor sunt deseori reci? Motivul poate fi circulația sanguină slabă, cunoscută ca boala arterială periferică (BAP). BAP este adesea rezultatul unei boli subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul, hipotiroidismul, hipercolesterolul sau anemia.

Fumatul este, de asemenea, puternic legat de BAP. Neuropatia periferică,de asemenea, vă poate face să vă simțiți picioarele reci. Frecvent la femeile cu pielea foarte albă, boala Raynaud face ca mâinile și picioarele să pară pătate sau vinete, din cauza frigului.

Acest lucru poate fi asociat cu artrita reumatoidă, boala Sjögren sau lupus și este cunoscută sub numele de fenomen Raynaud. Medicul dvs. poate verifica și vedea dacă este posibil să aveți una dintre aceste afecțiuni de bază sau dacă aveți doar picioare reci, scrie MedicineNet.

Durerea de picioare

Deși patru din cinci femei se plâng de durerea picioarelor cauzate de pantofii lor, poate exista o afecțiune care stă la baza acestei probleme. Toci înalte sau pantofi necorespunzători pot exacerba unele afecțiuni obișnuite ale piciorului, cum ar fi bătături, neuromul, etc. Femeile aflate la postmenopauză pot suferi de osteoporoză, ceea ce le supune la un risc mai mare de a face o fractură de stres, o mică fisură în os.

Culoarea piciorului se schimbă

În cazul în care degetele de la picioare devin albe, apoi albastre și roșii din nou cu aspect aparent, puteți avea boala lui Raynaud. Expunerea picioarelor la temperaturi scăzute sau stres emoțional declanșează vasospasme care determină o îngustare bruscă a arterelor mici pe pielea picioarelor, ceea ce duce la boala lui Raynaud. Fumatorii cronici pot avea, de asemenea, un aspect pătat și culoarea schimbătoare a picioarelor lor datorită bolii arteriale periferice.

Durerea de călcâie

Fasciata plantara este cea mai frecventa cauza a durerii la toc. Este o inflamație a plăcii de tendon a tălpii piciorului. Acest lucru provoacă o durere accentuată în călcâie, care poate nu e pronunțată dineața, atunci când faceți primii pași.

Alte cauze ale durerii la nivelul călcâiului sunt calcinoza tendonului lui Achilles (osteotomie), proeminență osoasă, fracturi de stres, tumori osoase, infecții, bursită, nevrită și artrită. O examinare efectuată de medicul dumneavoastră, precum și o radiografie poate exclude multe dintre aceste afecțiuni.

Modificarea mersului

O schimbare în felul în care mergi poate fi primul semn al unei afecțiuni medicale. Se poate manifesta ca un mers mai lent sau cu pași mai mici, dezechilibru, târârea piciorului. O cauză comună este neuropatia periferică, care este o pierdere lentă a sensibilității, care cauzează amorțeală și, uneori, o senzație de arsură a picioarelor. Neuropatia periferică este cel mai frecvent observată la diabetici, dar poate fi, de asemenea, o consecință a alcoolismului, a infecției, a deficienței de vitamine, a impingeirii nervului în spate sau a expunerii la metale grele.

Mărirea și curbarea unghiilor de la picioare

Unghiile sunt curbate și rotunjite în partea de sus, oarecum ca o lingură cu capul în jos. Este posibil să existe un aspect bulbos al vârfului degetelor. Cea mai frecventă cauză principală este boala pulmonară sau cancerul pulmonar. Alte cauze sunt defectele cardiace prezente la naștere, fibroza chistică, boala celiacă, boala ficatului, boala tiroidiană și limfomul Hodgkin. În unele cazuri, creșterea în volum a degetelor de la picioare și/sau mână poate fi doar o trăsătură de familie în cazul în care nu exista o boală care stau la bază.

Umflarea picioarelor

Umflarea picioarelor poate fi temporară de la starea îndelungată sau într-o singură poziție. Acest lucru este deosebit de obișnuit în timpul sarcinii și este de obicei benign. Dimpotrivă, umflarea persistentă a picioarelor poate fi o indicație a unei afecțiuni medicale grave, inclusiv a problemelor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, circulația sanguină slabă sau insuficiența venoasă. Poate fi o problemă și cu sistemul limfatic (limfedem). Alte cauze ale inflamației sunt infecțiile, tulburările de rinichi sau tiroide și chiar cheagul de sânge la nivelul piciorului. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți umflarea persistentă a picioarelor.

Arsuri la picioare

Cea mai frecventă cauză a unei senzații de arsură la picioare este neuropatia periferică, cauzată cel mai frecvent de diabet. Alte neuropatii care produc leziuni ale nervilor periferici pot fi deficiențe de vitamina B, alcoolism sau expunere la unele produse chimice industriale. Snzația de arsur la picioare poate fi, de asemenea, un simptom al afecțiunilor renale cronice, al circulației necorespunzătoare, al piciorului atletului, al dermatitei de contact (reacție alergică) sau al bolii tiroidiene.

Răni care nu se vindecă

Rănile de pe picioare care nu vindecă sunt o preocupare majoră. Cele trei cauze principale sunt infecția, presiunea anormală repetitivă (de la deformarea osoasă sau încălțămintea necorespunzătoare) și circulația slabă. Diabeticii sunt deosebit de sensibili la rănile la picioare care nu sunt tratate, datorită capacității lor scăzute de vindecare și circulației slabe. Diabeticul trebuie să-și verifice picioarele zilnic pentru orice zonă de presiune sau semne ale unei rani în curs de dezvoltare. În unele cazuri, rănile se datorează unui corp străin sau chiar unui tip de cancer de piele (melanom malign). Rănile picioarelor trebuie evaluate și tratate prompt de către un medic.

Roșeață și durere bruscă

Debutul brusc de roșeață, durere și umflarea articulației picioarelor este un exemplu clasic de guta. Cu toate acestea, pot apărea și în alte afecțiuni. Acestea includ hallux rigidus (osteoartrita articulatiei talpilor), sesamoidita (inflamarea oaselor mici asociate cu articulația picioarelor), fractura, infecția articulației sau chiar o unghie îngroșată, hallux abducto-valgus (deformarea bunionului). Degetul mare de la picior, văzut frecvent la sportivi, poate apărea, de asemenea, cu dureri și umflături la articulația picioarelor, cauzată de tensionarea și ruperea țesuturilor și ligamentelor moi.

Durere acută

O durere acută în picior, însoțită de senzație de arsură, amorțit și/sau furnicături cu radiații în degetele de la picioare poate fi de la un neurom. Neuromul se dezvoltă din iritație și inflamație în jurul nervului, cauzând îngroșarea și cicatrizarea țesutului înconjurător. Cel mai frecvent apare între al treilea și al patrulea deget ale piciorului, numit neuromul lui Morton. Simptomele pot fi intermitente și variază de la amorțire subtilă până la durere extremă. Încălțămintea îngustă poate fi un factor cauzal și poate agrava această afecțiune. Este de opt până la de 10 ori mai frecvent la femei decât la bărbați.

Mâncărimea piciorului

Cea mai obișnuită cauză de picioare mâncărime este „piciorul atletului”. Aceasta este o infecție fungică numită ciuperca piciorului (tinea pedis). Poate să apară ca o erupție cutanată scalabilă la nivelul picioarelor și/sau crăpături dureroase ale pielii dintre degete. Dermatita de contact este o alta cauza comuna a picioarelor mancarimi. Este cauzată de o reacție a substanțelor chimice, a săpunurilor, a cremelor sau chiar a materialelor de șosete și încălțăminte. O altă cauză potențială a picioarelor mâncărime este psoriazisul, care se poate datora unui sistem imunitar excesiv. În majoritatea cazurilor, obținerea diagnosticului adecvat și aplicarea cremelor topice adecvate pot fi eficiente în ameliorarea mancarimii.

 Articolul integral poate fi citit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel