SIDA, Tuberculoză, Malarie. Ministerul Sănătății va primi peste 4,3 milioane de euro

Medic
Ministerul Sănătăţii precizează că va primi, în următorii 3 ani, de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri.

SIDA, Tuberculoză, malarie. ”Lupta împotriva tuberculozei continuă. Noul program de tranziţie "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România" pentru care am obţinut finanţare externă urmăreşte îmbunătăţirea controlului tuberculozei în ţara noastră şi vine în sprijinul intervenţiilor prevăzute în Strategia Naţională de Combatere a Tuberculozei. La nivel naţional, urmărim asigurarea unui acces cât mai bun la diagnosticare şi tratament pentru toţi pacienţii afectaţi de această maladie", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-un comunicat.

Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei va aloca României 4,3 milioane de euro în următorii 3 ani. Partenerii Ministerului Sănătăţii în cadrul acestui program sunt Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Romanian Angel Appeal, din partea societăţii civile. Cu acești bani va fi evaluată şi revizuită Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2015 - 2020, dar şi extinsă până în 2025, respectiv va fi revizuită legislaţia naţională pentru achiziţia de medicamente şi teste de diagnostic în vederea simplificării şi debirocratizării procedurilor.

SIDA, Tuberculoză, malarie. Plan de bază pentru lanțul de aprovizionare

Se va crea în premieră Planul de bază pentru lanţul de aprovizionare şi va fi definită metodologia pentru gestionarea stocurilor şi estimarea nevoilor de medicamente şi teste de diagnostic.

"Cea mai importantă activitate din acest proiect o constituie reforma serviciilor medicale pentru pacienţii TB în sensul de inversare a piramidei serviciilor medicale şi de acordare a acestora cât mai aproape de pacient. Vrem ca aceste servicii să nu se mai focuseze, ca până acum, pe spitalizarea pacientului, ci mai degrabă să fie acordate în regim ambulatoriu, prin medicul de familie, prin dispensarele de tuberculoză şi de ce nu - poate chiar la domiciliul pacientului. Pentru această activitate colaborăm cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a stabili noi criterii de spitalizare, noi criterii de acordare a serviciilor în ambulator, astfel încât până la finalizarea proiectului să avem un nou sistem şi poate un nou mecanism de finanţare al acestor servicii", a mai declarat Sorina Pintea.

Potrivit sursei citate, anul viitor va fi realizat un proiect pilot care va avea la baza noua metodologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel