Și creierul are nevoie de exerciții. Ciurea: Se atrofiază, ceea ce este foarte grav

si creierul are nevoie de exercitii. FOTO Pexels @ Sasha Kim
Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre exercițiile necesare unei bune funcționări a creierului, dar și despre dezavantajele folosirii excesive a lui Google.

Neurochirurgul Vlad Ciurea afirmă că asemenea altor organe din corpul uman, și creierul are nevoie de exerciții.

Altfel, există riscul ca acesta să se atrofieze nefiind folosit la capacitatea lui, mai ales în contextul în care pentru a ne obține informațiile suntem cel mai adesea ”la un click distanță” de locul de unde ne vin acestea, aproape pe tavă.

”Acest organ care este creierul trebuie să funcționeze. Și funcționează la persoanele cele mai inteligente cu 30 la sută.

Cealaltă parte se odihnește ca să preia din activitate, este și normal. Dar noi dacă nu folosim creierul, îl limităm, apăsăm pe un buton și vedem drumul, vedem info despre un travel într-un loc exotic în loc să citim cartea despre Costa Rica…

Ca să gândești un anumit lucru trebuie să aprindă niște luminițe, să se adune și să dea un rezultat, doar că noi am uitat să mai gândim, dacă nu gândim, nu memorăm, dacă nu memorăm, am uitat să scriem, am uitat să vorbim, uitați-vă, am uitat să parlamentăm.

Acest organ, ca orice fel de organ, dacă nu faci sport, nu alergi un pic, dacă nu faci gimnastică, mușchii se atrofiază. 

Vă închipuiți că și creierul se atrofiază? Ceea ce este foarte grav", a explicat Vlad Ciurea într-o emisiune de la Trinitas TV.

Google, la granița dintre bine și rău

De altfel, susține prof. Vlad Ciurea, pe cât de mult bine ne face accesarea lui Google, pe atât de tare ne ”sălbăticește”, ajungând de multe ori să uităm cum trebuie să ne comportăm cu cei din jur. 

"Nu trebuie să fim dependenți de domnul ăsta pe care toată lumea îl… Parcă ar fi Dumnezeu, și pe care-l cheamă Google, n-asculți Google, nu este bine. 

Trebuie să contribuim și noi cerebral, altfel uităm să folosim scrisul, uităm să formulăm fraza și ne trezim că nu mai știm să explicăm coerent ceva celorlalți din jur”, a explicat renumitul neurochirurg.

Vlad Ciurea, despre misterul creierului: Ne umple de plăcere

”Râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău şi care produce o contracție a mușchilor abdominali, care te descarcă psihic, te apropie de cineva. În orice situaţie critică, încercați să vă gândiți la ceva plăcut şi la ceva care poate vă produce râsul.

Râsul este un alt mister al creierului care ne umple de plăcere, de bunăvoință, de deschidere. Nu poţi să râzi şi să fii un om rău”, a spus, la Antena 3, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Iar cine l-a urmărit de-a lungul vremii a putut observa că neurochirurgul este o persoană foarte optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu cu o vorbă bună la el.

Noi trebuie să funcționăm între acești parametri

Invitat în podcast-ul lui Mihai Morar, ”Fain și Simplu”, medicul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit, printre altele, de orele în care avem randamentul cel mai mare.

”Noi, ca și creier, avem două elemente clare, doi poli de activitate. Este ritmul circadian al corpului, între ora 10 și 12 este activitatea maximă, cerebrală, și între 4 și 6 după amiaza  este la fel. Deci noi trebuie să funcționăm între acești parametri.

Nu spun că nu este bine să dormi după-amiază, mai bine să picotești, pentru că între 4 și 6 după-amiaza ai un vârf, și atunci trebuie să produci, ca să ții creierul în funcție și deștept”, a declarat medicul neurochirurg Vlad Ciurea. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vlad Ciurea, despre inteligența umană: După-amiaza, un vârf formidabil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel